Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 4 november 2014, nr. WJZ/14160204, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2014/679/EU

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2 van de Plantenziektewet en artikel 14, aanhef en onder d, van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 12j wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12k

  • 1. Onverminderd artikel 1 wordt voor de toepassing van dit artikel verstaan onder:

    a. schadelijk organisme:

    Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) of Epitrix tuberis (Gentner);

    b. uitvoeringsbesluit 2012/270/EU:

    uitvoeringsbesluit 2012/270/EU van de Commissie van 16 mei 2012 betreffende noodmaatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) en Epitrix tuberis (Gentner) te voorkomen (PbEU 2012, L132).

  • 2. Het is verboden het schadelijke organisme in te voeren en binnen Nederland te verspreiden.

  • 3. Knollen van Solanum tuberosum L. van oorsprong uit derde landen waarvan bekend is dat het schadelijke organisme er voorkomt, mogen slechts in de Europese Unie worden binnengebracht als:

    • a. zij voldoen aan de specifieke invoervoorschriften van punt 1 van sectie 1 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/270/EU en

    • b. zij, onverminderd de artikelen 12 en 12a, bij binnenkomst in de Europese Unie overeenkomstig punt 5 van sectie 1 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/270/EU zijn geïnspecteerd.

  • 4. Knollen van Solanum tuberosum L. van oorsprong uit derde landen waarvan bekend is dat het schadelijke organisme er voorkomt en die zijn ingevoerd overeenkomstig het derde lid, mogen alleen binnen de Europese Unie worden vervoerd indien zij voldoen aan de voorwaarden van punt 3 van sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/270/EU.

  • 5. Knollen van Solanum tuberosum L. van oorsprong uit gebieden in de Europese Unie die overeenkomstig artikel 5 van uitvoeringsbesluit nr. 2012/270/EU zijn afgebakend, mogen alleen binnen de Europese Unie worden vervoerd als zij voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in punt 1 van sectie 2 van bijlage I van uitvoeringsbesluit nr. 2012/270/EU.

B

Artikel 23, tweede lid, vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 november 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Doel en inhoud van de regeling

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan uitvoeringsbesluit 2014/679/EU van de Commissie van 25 september 2014 tot wijziging van Besluit 2012/270/EU wat betreft de toepassingsduur ervan en wat betreft het vervoer van aardappelknollen van oorsprong uit gebieden die zijn afgebakend ter voorkoming van de verspreiding in de Unie van Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) en Epitrix tuberis (Gentner), naar verpakkingsfaciliteiten. Daartoe wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten gewijzigd.

Het uitvoeringsbesluit betreft het verlengen van de tijdelijke noodmaatregelen tegen de schadelijke organismen Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) en Epitrix tuberis (Gentner) (hierna: Epitrix).

Omdat de noodmaatregelen doeltreffend zijn om het binnenbrengen en de verspreiding van Epitrix in de Europese Unie te voorkomen, worden deze voor onbepaalde tijd verlengd. Epitrix kan met name bij knollen van Solanum tuberosum L. (hierna: aardappelknollen) schadelijke effecten veroorzaken.

Tevens wijzigt het uitvoeringsbesluit de bepalingen voor het vervoer van aardappelknollen uit de afgebakende gebieden in de Europese Unie op verzoek van de lidstaten.

Voortaan mogen aardappelknollen van oorsprong uit een afgebakend gebied, op grond van artikel 3, worden vervoerd naar verpakkingsfaciliteiten buiten de afgebakende gebieden indien zij voldoen aan de specifieke voorschriften die zijn vermeld in bijlage I, afdeling 2, artikel 2 van het uitvoeringsbesluit. Dit houdt onder meer in dat producenten van aardappelknollen in een afgebakend gebied de verantwoordelijke officiële instanties vooraf op de hoogte brengen van de beoogde datum en het tijdstip van het vervoer naar bedoelde verpakkingsfaciliteiten. Verder moeten de aardappelknollen in gesloten voertuigen of in gesloten en schone verpakkingen daarnaar vervoerd worden zodat Epitrix zich niet kan verspreiden.

2. Regeldrukeffecten

De regeling geeft geen effecten voor de regeldruk. Aangezien het hier gaat om een verlenging van bestaande maatregelen, blijven dezelfde toezichtslasten van toepassing bij invoer (voor zover toegestaan) van aardappelknollen in de EU.

Omdat in Nederland Epitrix voor zover bekend niet aanwezig is, is instelling van een afgebakend gebied niet van toepassing. Daarmee heeft de wijziging omtrent het vervoer van aardappelknollen uit de afgebakende gebieden in de Europese Unie op dit moment geen effect voor Nederland.

Het betreft hier 1-op-1 uitvoering van een EU-uitvoeringsbesluit. Om die reden heeft er geen afweging voor alternatieven plaatsgevonden.

3. Inwerkingtreding van de regeling

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Dat beleid biedt namelijk een afwijkingsmogelijkheid indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven