Ontwerpbestemmingsplan Plassengebied
Logo Bodegraven-Reeuwijk
Burgemeester en wethouders van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat vanaf donderdag 6 november 2014 tot en met woensdag 17 december 2014 het ontwerpbestemmingsplan Plassengebied ter inzage ligt. Gedurende deze periode kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken.
Aanleiding
Het huidige bestemmingsplan Plassengebied van 1998 is ouder dan 10 jaar. Dit betekent dat het bestemmingsplan geactualiseerd moet worden. Het voorontwerp-bestemmingsplan Plassengebied heeft in maart en april 2013 ter inzage gelegen. Ook is het wettelijk verplichte vooroverleg gevoerd. Op het voorontwerp bestemmingsplan zijn 132 inspraakreacties en 7 vooroverlegreacties ingediend. Naar aanleiding van deze reacties is de Nota inspraak- en vooroverlegreacties vastgesteld. Een aantal reacties gaf aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan. Daarnaast zijn enkele aanvullende wijzigingen doorgevoerd. Deze aanpassingen en wijzigingen zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage wordt gelegd.
Plangebied
Het Bestemmingsplan Plassengebied betreft de Reeuwijkse Plassen e.o., waaronder: Bosmankade, Gravekoopsedijk, Hortemansdijk, Korssendijk, Lecksdijk Nieuwenbroeksedijk, Platteweg, Ree, Twaalfmorgen, Vlietdijk, Willenskade, Zoetendijk en delen van ’s-Gravenbroekseweg, Kippekade, Oudeweg en Oukoopsedijk. De polders Abessinië, Oukoop en Negenviertel zijn geheel of grotendeels in een andere bestemmingsplannen opgenomen.
Wijzigingen
Er is een aantal wijzigingen ten opzichte van het voorontwerp bestemmingsplan doorgevoerd. Hieronder zijn een aantal wijzigingen toegelicht.
  • De grens van het bestemmingsplan is ter plaatse van de surfplas en de Oudeweg (achter nummer 23) gewijzigd.
  • De regeling voor (zomer)woningen is aangepast. Op de verbeelding is voor alle (zomer)woningen een specifieke inhoudsmaat opgenomen, welke gebaseerd is op de huidige bebouwingsmogelijkheden. Hierdoor is direct duidelijk wat de maximum toegestane inhoud van de (zomer)woningen inclusief bijbehorende bebouwing is.
  • Op de verbeelding is de bestemming ‘tuin’ (groen) gewijzigd in de bestemming ‘wonen’ (geel), waarbij de regels voor bouwen en gebruik niet zijn gewijzigd.
  • De bestaande matenregeling is aangepast. De regeling bood meer mogelijkheden dan in de gebiedsvisie is beoogd. De algemene regeling ‘bestaande maten’ is daarom vervangen door specifieke regels in de afzonderlijke bestemmingen.
  • De regeling voor onbebouwde percelen is aangepast. Naar aanleiding van verder onderzoek naar de gevolgen voor de natuur is op de verbeelding aan het merendeel van de onbebouwde percelen een inhoudsmaat voor een bergkist of berging/schuilhut toegekend. Op onbebouwde percelen waar (potentiële) natuurwaarden zijn aangetroffen kan vanwege natuurwetgeving geen inhoudsmaat worden opgenomen. Op deze percelen kan alleen een bergkist of berging/schuilhut worden toegestaan als de eigenaar met een onderzoek aantoont dat er geen negatieve gevolgen voor de natuur zijn.
  • Bij percelen die grenzen aan de plassen is ter bescherming van de oeverzones op de zone van 5 meter vanuit de oever de aanduiding ‘landschapswaarden’ opgenomen. Hierbinnen mag geen bebouwing worden opgericht.
  • De gebruiksmogelijkheden van de verschillende plassen en de definities van intensieve en extensieve recreatie zijn aangepast en verduidelijkt.
  • Tot slot is de bebouwingsoppervlakte voor niet-agrarische bedrijven aangepast.
Plan bekijken/reageren
Het ontwerpbestemmingsplan Plassengebied is vanaf 6 november t/m 17 december 2014 in te zien via:
  • www.ruimtelijkeplannen.nl via het ID nummer: NL.IMRO.1901.Plassengebied-BP40;
  • www.bodegraven-reeuwijk.nl >Wonen, leven, werken > Plannen en projecten > Sluipwijk/Plassengebied > Bestemmingsplan Plassengebied;
  • op papier en digitaal tijdens openingsuren van het Klantcontactcentrum (KCC) aan de Julianastraat 6 in Bodegraven (Bij Everts).
Tijdens deze periode kan iedereen een schriftelijke of mondelinge zienswijze indienen bij de gemeenteraad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Postbus 401, 2410 AK Bodegraven. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de heer R. van Meeteren of mevrouw B.A. Drost-Westland, afdeling Planontwikkeling en -regie, tel. (0172) 522 522.
Inloopavonden
Er worden drie inloopavonden georganiseerd op dinsdag 11, donderdag 13 en dinsdag 18 november 2014 van 19.30 tot 22.00 uur in de hal van het gemeentehuis in Bodegraven aan het Raadhuisplein 1. Hier kunt u het ontwerpbestemmingsplan bekijken en vragen stellen.
Vanwege de beschikbare ruimte wordt verzocht onderstaande indeling aan te houden:
  • 1 1 november 2014: ’s Gravenbroekseweg, Zoetendijk, Oudeweg, Bosmankade, Hortemansdijk en in/aan de plassen Ravensberg, ’s Gravenbroek, Klein en Groot Vogelenzang.
  • 1 3 november 2014: Platteweg, Vlietdijk, Lecksdijk, Nieuwenbroeksedijk en Gravekoopsedijk en in/aan de plassen Broekvelden-Vettenbroek, Gravekoop en Elfhoeven.
  • 18 november 2014 : Ree, Korssendijk, Twaalfmorgen, Kippenkade en Oukoopsedijk 1 en 3 en in/aan de plassen Klein Elfhoeven, Vrijhoef, Nieuwenbroek en Kalverbroek.
Vervolg
Na 17 december worden de zienswijzen samen met de reactie van het college opgenomen in een zienswijzennota. De zienswijzennota wordt met het bestemmingsplan aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over de ingediende zienswijzen en de vaststelling van het bestemmingsplan. Naar verwachting zal dat in april 2015 voor eerst aan de orde komen in de gemeenteraad.
Naar boven