Openbare kennisgeving van de concept Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapport militaire luchthaven De Kooy, Ministerie van Defensie

De Minister van Defensie maakt bekend dat de concept Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapport militaire luchthaven De Kooy ter inzage ligt en nodigt het publiek uit hun mening te geven.

Inleiding

De Minister van Defensie is, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, voornemens voor de militaire luchthaven De Kooy een luchthavenbesluit op grond van de Wet luchtvaart vast te laten stellen. Het luchthavenbesluit legt het gebruik van de luchthaven door militaire vliegtuigen en burgervliegtuigen en de invloed (het effect) hiervan op de omgeving vast.

In het luchthavenbesluit worden het terrein van de luchthaven (het luchthavengebied) en het gebied buiten de luchthaven waar beperkingen gelden voor de omgeving (het beperkingengebied) vastgelegd. Het beperkingengebied is opgebouwd uit de geluidszone als weergave van de geluidsbelasting van het gezamenlijke luchtverkeer (waarbinnen regels gelden voor de bouw van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen), de obstakelbeheergebieden (waar maximaal toelaatbare hoogtes gelden voor objecten) en het vogelbeheersgebied (waarbinnen regels gelden voor een bestemming die of een gebruik dat vogels aantrekt). Ook legt het luchthavenbesluit de openstellingstijden en een maximum aantal recreatieve vliegbewegingen per jaar vast.

Als voorbereiding op het luchthavenbesluit wordt een Milieueffectrapport (MER) opgesteld. Voordat het MER kan worden gemaakt, moet eerst worden vastgesteld welke onderwerpen er in aan bod komen. Hiervoor wordt een “Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapport militaire luchthaven De Kooy” (Notitie R&d) geschreven.

Het publiek, de provincie, de betrokken gemeenten en de adviseurs (waaronder de Commissie voor de milieueffectrapportage) krijgen de gelegenheid hun mening te geven over de inhoud van de Notitie R&d. Dit is het doel van deze kennisgeving. Om iedereen de kans te geven zijn mening te geven, wordt de concept-tekst van de Notitie R&d ter inzage gelegd en gestuurd naar de provincie, de betrokken gemeenten en de adviseurs.

Concept Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapport militaire luchthaven De Kooy

In de concept Notitie Reikwijdte en detailniveau Milieueffectrapport luchthaven De Kooy (concept Notitie R&d) staat op welke manier de luchthaven De Kooy in de toekomst wordt gebruikt door militaire vliegtuigen en burgervliegtuigen. Ook staat er in welke milieuinformatie in het op te stellen Milieueffectrapport komt.

Waar kunt u de concept Notitie R&d inzien?

De concept Notitie R&d is van maandag 3 november 2014 tot en met vrijdag 28 november 2014 in te zien bij het Ministerie van Defensie, Plein 4, 2511 CR Den Haag, het aagministerie van Infrastructuur en Milieu, locatie Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag (bij Madurodam), bij het provinciehuis in Haarlem en bij de gemeentehuizen van de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Texel. Houdt u bij een bezoek rekening met de openstellingstijden. Ook is de concept Notitie R&d te raadplegen via de website http://www.rijksoverheid.nl/Openbare-kennisgeving-cNRd-De-Kooy.nl.

Voor toelichting en informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer E. Kwast van het Ministerie van Defensie, telefoon 070318 7701, e-mail e.kwast@mindef.nl. Voor vragen over het burgermedegebruik kunt u contact opnemen met het secretariaat van de directie Luchtvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 – 4566480, e-mail: secretariaat LHOM@minienm.nl.

Informatieavond

Het Ministerie van Defensie organiseert in samenwerking met Den Helder Airport een informatieavond, waar toelichting wordt gegeven op de plannen voor het militaire en het civiele gebruik van de luchthaven De Kooy en op de voorbereiding van een milieueffectrapportage en waar vragen worden beantwoord. Deze informatieavond wordt gehouden in Schouwburg “De Kampagne”, Bernhardplein 10 in Den Helder, op dinsdag 18 november, om 20.00 uur.

Hoe kunt u uw mening geven?

Eenieder kan tot en met dinsdag 3 december 2014 haar/zijn mening geven over de concept Notitie R&d door het indienen van een zogenoemde zienswijze. Die kunt u per post sturen naar Ministerie van Defensie, Hoofddirectie Beleid MPC 58B, t.a.v. Zienswijze De Kooy, Postbus 20701, 2500 ES Den Haag of per mail naar het aangegeven e-mailadres bij de Ministerie van Defensie: e.kwast@mindef.nl.

Wat gebeurt er met uw mening?

De ingediende zienswijzen worden, samen met de reacties van de provincie, de gemeenten en de adviseurs, betrokken bij de vaststelling van de definitieve tekst van de Notitie R&d.

Wat gebeurt er daarna?

Op basis van de definitieve Notitie R&d wordt het Milieueffectrapport militaire luchthaven De Kooy opgesteld. In dit MER staan de bouwstenen voor het op te stellen luchthavenbesluit voor de militaire luchthaven De Kooy. Het MER wordt te zijner tijd samen met het ontwerpluchthavenbesluit ter inzage gelegd.

Naar boven