Besluit van 27 oktober 2014, nr. 2014002044, tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten De Marne en Winsum krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de aanleg van een fietspad langs en ten noorden van de Matthenesserweg en de Eenrumerweg en de verlegging van een gedeelte van de Eenrumerweg, met bijkomende werken)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, bermen, bermsloten en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub c, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Gedeputeerde staten van Groningen (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 22 april 2014, kenmerk 2014-16468 verzocht, om ten name van de provincie Groningen over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van onroerende zaken in de gemeenten De Marne en Winsum.

Bij e-mail van 19 augustus 2014 heeft verzoeker Ons te kennen gegeven wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de daarbij betrokken onroerende zaak met het grondplannummer 10. Omdat de noodzaak van onteigening voor dit grondplannummer hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen. In de bij dit besluit behorende lijst van te onteigenen onroerende zaken is hiermee rekening gehouden.

De onteigening wordt verzocht om de aanleg mogelijk te maken van een vrijliggend in twee richtingen te berijden fietspad (Mensingeweer-Baflo) langs en ten noorden van de Matthenesserweg en de Eenrumerweg, vanaf de Eenrumerweg in de gemeente De Marne (km 0.000) tot ongeveer 340 meter voorbij het pand aan de Eenrumerweg nummer 40 in de gemeente Winsum (km 2.993), alsmede de verlegging van een gedeelte van de Eenrumerweg in de gemeente Winsum, tussen km 2.404 en km 2.794, ter hoogte van Camping De Maar, met bijkomende werken, in de gemeenten De Marne en Winsum.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeenten De Marne en Winsum. Het plan van het werk is in overeenstemming met het op 14 juli 2013 onherroepelijk geworden inpassingsplan N361 Ranum-Mensingeweer en de fietsverbinding Mensingeweer-Baflo van de provincie Groningen.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 13 juni 2014 tot en met 24 juli 2014 in de gemeenten De Marne en Winsum en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen. In verband met het niet tijdig plaatsen van de openbare kennisgeving in De Wiekslag zijn het ontwerp koninklijk besluit en de onteigeningsstukken opnieuw op bovengenoemde locaties ter inzage gelegd en wel vanaf 27 juni 2014 tot en met 7 augustus 2014.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in De Wiekslag van 24 juni 2014, en bij rectificatie in De Ommelander Courant van 26 juni 2014 en in de Staatscourant van 26 juni 2014 nr. 15908.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De provincie Groningen draagt zorg voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de goede bereikbaarheid van provinciale wegen en fietspaden. De huidige Matthenesseweg en aansluitend in het verlengde daarvan de Eenrumerweg zijn druk bereden wegen met een asfaltbreedte van 4,0 meter. Deze wegen worden door zowel fietsers als het gemotoriseerde verkeer gebruikt. Met name schoolgaande jeugd en forenzen gebruiken de weg dagelijks om van huis naar school, werk of het station in Baflo te gaan en omgekeerd. Daarnaast wordt de weg ook recreatief gebruikt. Plaatselijke landbouwvoertuigen benutten de weg om de aangelegen landerijen en boerderijen te bereiken. Met name betreft dit grote akkerbouwbedrijven met als hoofdtak pootaardappelteelt voor export. Dit resulteert in het seizoen in extra (internationaal) vrachtverkeer van en naar deze bedrijven. Doordat de relatief smalle weg zowel door fietsverkeer als auto- en zwaar landbouwverkeer wordt gebruikt, wordt deze als onveilig ervaren.

Provinciale staten van Groningen hebben bij besluit van 14 december 2011 ingestemd met de realisatie van het fietspad Eenrum/Mensingerweer-Baflo. De aanleg van de fietsroute past binnen de kaders van het door provinciale staten van Groningen bij besluit van 17 juni 2009 vastgestelde Provinciaal Omgevingsplan 2009-2013 en de bij besluit van 18 december 2002 vastgestelde Beleidsnota Fiets, uitgewerkt in het Actieplan Fiets 2012-2015.

Eén van de doelstellingen van de Beleidsnota Fiets en het Actieplan Fiets is het verbeteren van de verkeersveiligheid van het fiets- en bromverkeer als bijdrage aan de totale provinciale verkeersveiligheidstaakstelling.

Een andere belangrijke doelstelling van de Beleidsnota Fiets is het verbeteren van de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto door het ontwikkelen en realiseren van ontbrekende fietsverbindingen. Het aan te leggen fietspad vormt een nu nog ontbrekende schakel tussen het bestaande fietspad van Eenrum-Mensingeweer en vormt een verbinding met de parallelweg langs de N363 Winsum-Baflo-Warffum.

Door de aanleg van het vrijliggende fietspad wordt de verkeersveiligheid en het fietscomfort verbeterd en kan het gebruik van de fietsroute verder gestimuleerd worden. Door het aantrekkelijker maken van deze fietsroute is de verwachting dat het aantal verplaatsingen per fiets zal toenemen. Daarmee draagt het bij aan de hiervoor vermelde doelen uit het Provinciaal Omgevingsplan, de Beleidsnota Fiets en het Actieplan Fiets.

Met de instemming door provinciale staten van Groningen bij besluit van 14 december 2011 zijn de benodigde financiële middelen beschikbaar gesteld om het fietspad te kunnen realiseren. Zowel de provincie Groningen als de gemeenten De Marne en Winsum dragen financieel bij aan de realisatie van het fietspad.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de provincie Groningen de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, hebben gedeputeerde staten van Groningen een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de start van de werkzaamheden voor de aanleg van het fietspad is voorzien op 1 september 2014. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van de verkeersveiligheid en de verbetering van de (fiets) infrastructuur en de bevordering van het fietsverkeer noodzakelijk worden geacht dat de provincie Groningen de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van gedeputeerde staten van Groningen tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet gedeeltelijk toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 1 september 2014, nr. RWS-2014/36886, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van gedeputeerde staten van Groningen bij brief van 22 april 2014, kenmerk 2014-16468;

gelezen de e-mail van 19 augustus 2014 van de verzoeker inzake het buiten behandeling laten van de aanwijzing tot onteigening van een onroerende zaak;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 24 september 2014, no. W14.14.0312/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 21 oktober 2014, nr. RWS-2014/43922, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

voor de aanleg van een vrijliggend in twee richtingen te berijden fietspad (Mensingeweer-Baflo) langs en ten noorden van de Matthenesserweg en de Eenrumerweg, vanaf de Eenrumerweg in de gemeente De Marne (km 0.000) tot ongeveer 340 meter voorbij het pand aan de Eenrumerweg nummer 40 in de gemeente Winsum (km 2.993), alsmede de verlegging van een gedeelte van de Eenrumerweg in de gemeente Winsum, tussen km 2.404 en km 2.794, ter hoogte van Camping De Maar, met bijkomende werken, in de gemeenten De Marne en Winsum, ten name van de provincie Groningen ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken aangeduid op de grondtekening(en) die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeenten De Marne en Winsum en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 27 oktober 2014

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Leens

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

1

0

63

86

terrein (akkerbouw)

4

19

20

I 212

Protestantse gemeente te Leens-Mensingeweer, zetel: Leens-Mensingeweer;

zakelijk recht als bedoeld in art.5, lid 3, onder B van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Gasunie Transport Services B.V., Groningen, zetel: Groningen.

                   

2

0

42

88

terrein (akkerbouw)

3

49

80

I 214

Cornelis Everhardus Wijk, gehuwd met Harmina Anje van Hateren, Winsum GN;

zakelijk recht als bedoeld in art.5, lid 3, onder B van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Gasunie Transport Services B.V., Groningen, zetel: Groningen.

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Winsum

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

3

0

97

40

terrein (akkerbouw)

13

21

82

G 1032

Cornelis Everhardus Wijk, gehuwd met Harmina Anje van Hateren, Winsum GN;

zakelijk recht als bedoeld in art.5, lid 3, onder B van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Gasunie Transport Services B.V., Groningen, zetel: Groningen;

opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Enexis B.V.,

‘s-Hertogenbosch, zetel: Rosmalen.

                   

4

0

26

18

terrein (akkerbouw)

3

73

90

G 6

ASR Nederland Vastgoed Maatschappij N.V., Utrecht, zetel: Utrecht;

opstalrecht nutsvoorzieningen: Gasunie Transport Services B.V., Groningen, zetel: Groningen;

opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Enexis B.V.,

‘s-Hertogenbosch, zetel: Rosmalen.

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Baflo

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

5

0

00

16

terrein (akkerbouw)

4

08

90

G 2

ASR Nederland Vastgoed Maatschappij N.V., Utrecht, zetel: Utrecht;

opstalrecht nutsvoorzieningen: Gasunie Transport Services B.V., Groningen, zetel: Groningen;

opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Enexis B.V.,

‘s-Hertogenbosch, zetel: Rosmalen.

                   

6

0

04

86

wonen erf – tuin

1

07

39

G 838

Frans Gerbens, Baflo;

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Enexis B.V.,

‘s-Hertogenbosch, zetel: Rosmalen.

                   

7

0

26

00

terrein (akkerbouw)

3

04

30

G 407

ASR Nederland Vastgoed Maatschappij N.V., Utrecht, zetel: Utrecht.

                   

8

0

08

90

terrein (natuur)

2

14

80

G 873

Staatsbosbeheer, Groningen, zetel: Utrechtse Heuvelrug.

Naar boven