Logo Landerd
Ontwerpbesluit hogere grenswaarde voorgenomen bouw woning Pastoor van Winkelstraat te Schaijk, Landerd

Wet geluidhinder, artikel 110a

De Wet geluidhinder (Wgh) en het Besluit geluidhinder (Bgh) geven een regeling voor de toegestane geluidsbelasting door wegen, spoorwegen of industrieterreinen, op de gevels van woningen en/of andere geluidsgevoelige objecten. Als in bijzondere omstandigheden niet aan deze hoogst toelaatbare geluidsbelasting kan worden voldaan, is het mogelijk om hiervan af te wijken door het vaststellen van een hogere waarde. Deze hogere waarde mag echter niet hoger zijn dan het in de Wgh respectievelijk het Bgh vastgestelde maximum.

Aanleiding

Dit besluit hogere waarde wordt genomen in verband met de voorgenomen bouw van een woning op het kadastraal perceel Schaijk, sectie C, nummer 4889 en plaatselijk bekend als Pastoor van Winkelstraat (naast nr. 86A) te Schaijk.

Ten behoeve van de splitsing van de woonboerderij is een formele aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. In het kader van deze formele aanvraag is een akoestisch onderzoek uitgevoerd, dat bij dit besluit is gevoegd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB(A) wordt overschreden. De gevelbelasting is (afgerond) 53 dB(A).

Bevoegdheid college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders is op grond van artikel 110a Wet geluidhinder bevoegd een hogere waarde vast te stellen. Het college kan een hogere waarde vaststellen als de geluidsbelasting op de gevels meer is dan 48 dB(A) niet meer dan 55dB(A).

Overwegingen

Het verlenen van een hogere waarde is alleen mogelijk als maatregelen die gericht zijn op het terugbrengen van de geluidsbelasting onvoldoende doeltreffend zijn of op bezwaren stuiten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. De geluidsbelasting kan verlaagd worden door het nemen van bronmaatregelen en/of door het nemen van maatregelen in het overdrachtsgebied (gebied tussen bron en ontvangen).

Het wordt op voorhand niet mogelijk geacht om door middel van bronmaatregelen en/of door het nemen van maatregelen in het overdrachtsgebied, de geluidsbelasting op de gevel te verlagen tot de voorkeursgrenswaarde. Het oprichten van een aardwal is ter plaatse vanuit landschappelijk oogpunt niet wenselijk. Het vaststellen van een hogere grenswaarde is dan ook, op grond van de Wet geluidhinder, de enige manier om de bouw van een woning op het perceel Pastoor van Winkelstraat (naast nummer 86A) te Schaijk mogelijk te maken.

Besluit

Gelet op de Wet geluidhinder, het Besluit geluidhinder, de Algemene wet bestuursrecht en het vorenstaande zijn wij voornemens de gevelbelasting (geluidbelasting) voor de te realiseren woning op het perceel Pastoor van Winkelstraat (naast nummer 86A) te Schaijk, zoals aangegeven in het bij dit besluit behorende akoestisch onderzoek, vast te stellen op 53 dB(A).

Inzage

Conform het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ligt dit ontwerpbesluit hogere grenswaarde met bijbehorende stukken met ingang van 5 februari 2013 gedurende zes weken ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis van Landerd. Het ontwerpbesluit kan worden ingezien tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis. Voor een toelichting of eventuele vragen kan een afspraak worden gemaakt met de heer T.R.J. Reijnen (telefoonnummer: 0486-458163).

Zienswijze

Belanghebbenden kunnen gedurende de genoemde termijn een zienswijze over het ontwerpbesluit bij het college indienen. Een schriftelijke zienswijze dient geadresseerd te worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de heer T.R.J. Reijnen.

Naar boven