Gemeente Son en Breugel – Voetgangersoversteekplaats Afrikalaan en algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeerterrein nabij basisschool De Ruimte
Logo Son en Breugel
2014/husmi09
Burgemeester en wethouders van Son en Breugel
Verkeerssituatie
De Afrikalaan loopt van de rotonde Gentiaanlaan - Afrikalaan tot aan het parkeerterrein bij voetbalclub SBC. Aan het wegvak van de Afrikalaan ten noorden van de zijweg De Wadden ligt aan de oostzijde (voor zover de weg noord-zuid is gelegen) en zuidzijde (voor zover de weg oost-west is gelegen) een trottoir. Deze looproute wordt door de opening van basisschool De Ruimte vanuit de wijk De Gentiaan geïntensiveerd. In dit verband is gepland om het parkeerterrein bij voetbalclub SBC te herinrichten, waarbij dit parkeerterrein tevens een functie krijgt voor de bereikbaarheid van de basisschool (en eventuele toekomstige maatschappelijke voorzieningen nabij het parkeerterrein) per auto. Vanwege deze ontwikkeling is voorzien om de looproute langs de Afrikalaan te verlengen. Deze nieuwe looproute is aan de westzijde van het parkeerterrein gepland. Ook is voorzien om op het parkeerterrein enkele nieuwe algemene gehandicaptenparkeerplaatsen nabij de nieuwe basisschool te realiseren. Tenslotte is relevant te vermelden dat het parkeerterrein zowel vanuit de Afrikalaan als vanuit de Bijenlaan bereikbaar is. Het is niet beoogd om een doorgang van de Bijenlaan naar Afrikalaan (of omgekeerd) te creëren. Beoogd wordt om toegankelijkheid vanuit beide richtingen te bewerkstelligen zonder dat daarbij ook doorgankelijkheid wordt gecreëerd. In dit verband is voorzien het parkeerterrein te voorzien van een afscheiding (waardoor in feite twee parkeerterreinen ontstaan die samen er uitzien als één terrein). Dit betekent dat er vanaf het ene deel van het parkeerterrein naar bestemmingen aan het andere deel van het parkeerterrein gelopen gaat worden. Dit leidt logischerwijs tot extra voetgangersbewegingen. Het deel van het parkeerterrein dat via de Bijenlaan bereikt kan worden beslaat ongeveer 2/3e van de totale parkeercapaciteit. De hoofdentree van voetbalclub SBC wordt bij realisatie van het parkeerterrein gewijzigd. De lokale bewegwijzering wordt gewijzigd: de route vanaf de Gentiaanlaan via de Afrikalaan wordt opgeheven en verlegd via Rooijseweg en Bijenlaan. Hiermee wordt het bovenwijkse verkeer zo lang mogelijk op de gemeentelijke hoofdwegenstructuur (Gentiaanlaan en Rooijseweg) gehouden.
 
De Afrikalaan is een in twee richtingen bereden en voor het openbaar verkeer openstaande weg waarop een maximumsnelheid geldt van 30 km/uur. Er dienen twee rijstroken te worden overgestoken (één rijstrook per richting). Doordeweeks wordt deze oversteek veelal gebruikt door scholieren, terwijl in het weekeinde juist bezoekers van de nabijgelegen voetbalclub SBC gebruik zullen maken van deze oversteek. Dit kan leiden tot gevaarlijke oversteekbewegingen door voetgangers. Om de verkeersveiligheid te waarborgen is besloten tot aanleg van een voetgangersoversteekplaats. Deze verkeersmaatregel leidt niet tot het ontstaan van congestie, omdat niet verwacht mag worden dat er een ononderbroken stroom aan voetgangers oversteekt.
Voetgangersoversteekplaats
Om de veiligheid van overstekende voetgangers te verzekeren en de oversteekbaarheid van de Afrikalaan voor kwetsbare voetgangers te vergroten wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd in de nabijheid van de entree naar voetbalclub SBC. Deze voetgangersoversteekplaats wordt aangeduid met zebra-markering op het wegdek en met borden L2 (voetgangersoversteekplaats) van bijlage 1 van het RVV 1990.
Een voetgangersoversteekplaats is een formele wijziging van de voorrangssituatie (ten faveure van de voetgangers). Voor een dergelijke voetgangersoversteekplaats is het benodigd een verkeersbesluit te nemen.
Legitimatie
Een verkeersbesluit is vereist voor het instellen, wijzigen of opheffen van een gebod, verbod of voorrangsregeling voor het verkeer. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994).
De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art. 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan de gemeenteraad, die deze bevoegdheid bij besluit d.d. 17 december 1997 aan het college van burgemeester en wethouders heeft gedelegeerd. Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:
  • De Wegenverkeerswet 1994;
  • Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);
  • Het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);
  • De Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.
Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is het politiekorps Brabant Zuid-Oost. Daartoe is op ambtelijk niveau overleg gepleegd met de verkeersadviseur van het politiekorps Brabant Zuid-Oost, bureau Best-Oirschot-Son.
In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub c, artikel 2, tweede lid, sub b en artikel 2, derde lid, sub a van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder, schade of de gevolgen voor het milieu evenals het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.
Besluit
Gelet op het bovenstaande hebben wij besloten:
1. een drietal algemene gehandicaptenparkeerplaatsen te realiseren op het parkeerterrein nabij basisschool De Ruimte door het aanbrengen van borden E6 van bijlage 1 van het RVV1990; en
2. in de Afrikalaan een voetgangersoversteekplaats aan te leggen door het aanbrengen van verkeerstekens op het wegdek als bedoeld in artikel 12 onder b sub IV (voetgangersoversteekplaats) van het BABW en borden L2 van bijlage 1 van het RVV 1990.
De verkeersmaatregel is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.
Binnen 6 weken na publicatie van dit besluit kan bezwaar worden ingediend bij:
Het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel
Postbus 8
5690 AA Son en Breugel
Indien een bezwaar is ingediend kan tevens een schorsing van dit besluit worden aangevraagd bij:
De rechtbank ’s-Hertogenbosch
sector bestuursrecht
Postbus 90.125
5200 MA ’s-Hertogenbosch
Dit besluit treedt conform artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 in werking de dag na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt.
Son, 28 oktober 2014.
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Son en Breugel,
namens dezen,
dhr. mr. L.C.J. Wijnheijmer
Ruimte & Samenleving
Naar boven