Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 24 oktober 2014, 2014-0000157559, houdende wijziging van het Organisatie, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012 en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Informatiehuishouding en Inspectieondersteuning 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 8, eerste lid, van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen, 2, onderdeel e, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, 4, onderdeel l, en 14 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 8 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het onderdeel c komt te luiden:

  • c. de planning, administratie en control, waaronder mede begrepen het financiële beheer, van de inspectie;

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel n door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • o. de actieve openbaarmaking op grond van artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur van inspectiegegevens bij zware of ernstige asbestovertredingen binnen de kaders van het daaromtrent vastgestelde beleid.

ARTIKEL II

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Informatiehuishouding en Inspectieondersteuning 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 4, onderdeel e, door een puntkomma, wordt aan dat artikel een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de actieve openbaarmaking op grond van artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur van inspectiegegevens bij zware of ernstige asbestovertredingen binnen de kaders van het daaromtrent vastgestelde beleid.

B

Artikel 7, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. het adviseren over en het uitvoeren van de planning, administratie en control van de inspectie, waaronder mede begrepen het financiële beheer en het contractbeheer.

ARTIKEL III

  • 1. Deze regeling treedt, met uitzondering van de artikelen I, onderdeel 1, en II, onderdeel B, in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 15 augustus 2014.

  • 2. De artikelen I, onderdeel 1, en II, onderdeel B, treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werken terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, J.A. van den Bos Inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid

TOELICHTING

Met de Beleidsregel openbaarmaking inspectiegegevens bij zware of ernstige asbestovertredingen (Stcrt. 2014, nr. 20152) heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kaders gesteld voor actieve openbaarmaking van inspectiegegevens door de Inspectie SZW over sanctiemaatregelen tegen bedrijven die de regels inzake asbestsanering overtreden. Het gaat hierbij om overtredingen die het kenmerk hebben dat er gevaar is voor blootstelling aan asbest dan wel dat een ongewenste asbestemissie heeft plaatsgevonden, omdat niet de vereiste maatregelen zijn getroffen. Voor de precieze inhoud van de beleidsregel wordt verwezen naar de beleidsregel zelf en de bijbehorende toelichting.

Met de wijziging van de desbetreffende Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluiten (OMV-besluiten) wordt de bevoegdheid van de inspecteur-generaal tot actieve openbaarmaking van inspectiegegevens (die hij heeft op grond van artikel 9 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009), zoals ingekaderd door genoemde beleidsregel, via mandaat belegd binnen de organisatie van de Inspectie SZW bij de afdeling Boete, Dwangsom en Inning van de directie Informatiehuishouding en Inspectieondersteuning. Artikel I, onderdeel 2, en artikel II, onderdeel A, van het voorliggende besluit strekken hiertoe. Deze artikelen treden met terugwerkende kracht in werking per 15 augustus 2014.

Het voorliggende besluit regelt ook het schrappen van de vermelding van de baten-lastendienst IWI uit de desbetreffende OMV-besluiten. Dit is het vervolg op de intrekking van de status baten-lastendienst per 1 januari 2014 van de Inspectie Werk en Inkomen, thans directie Werk en Inkomen van de Inspectie SZW. Artikel I, onderdeel 1, en artikel II, onderdeel B, regelen dit en treden met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2014.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, J.A. van den Bos Inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Naar boven