Logo Soest
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Landelijk gebied’ Soest met reactieve aanwijzing, Soest

Burgemeester en wethouders van Soest maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Soest bij besluit van 19 december 2013 het bestemmingsplan “Landelijk gebied” gewijzigd heeft vastgesteld. De gemeenteraad heeft besloten om geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.

De vaststelling heeft er toe geleid dat de provincie Utrecht wegens strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening (vastgesteld 4 februari 2013) heeft besloten een reactieve aanwijzing te geven op basis van artikel 3.8, lid 6 juncto artikel 4.2 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening. Deze aanwijzing heeft tot gevolg dat de volgende onderdelen geen deel blijven uitmaken van het bestemmingsplan en dus niet in werking treden:

  • 1. Jachthuislaan 55 (uitbreiding woonzorgvoorziening);

  • 2. Birkstraat 117-05 (omzetten schaapskooi naar woning);

  • 3. Eemweg 4 en 6 (toevoegen horeca, woningen en bedrijfshaven);

  • 4. Birkstraat 117 (opnemen twee afzonderlijke bedrijfswoningen);

  • 5. Birkstraat 148 (toekennen bijzonder groot bouwvlak voor dierenpension);

  • 6. Peter van der Breemerweg; kadastraal bekend: SOE00L 247(nieuwvestiging agrarisch bedrijf);

  • 7. Veenzoom 6 (toevoegen burgerwoning in landelijk gebied);

  • 8. Wieksloterweg Westzijde 1 (toevoegen van een tweede bedrijfswoning);

  • 9. Staalwijklaan 8 (toevoegen van een tweede burgerwoning in landelijk gebied);

  • 10. Beaufortlaan 22a, 22b en 24 (ontbreken stedenbouwkundige regels binnen de bestemming wonen);

  • 11. Algemene bepaling over woningsplitsing (geldt voor iedere woning groter dan 800 m³).

Inzien

Het raadsbesluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk gebied” en de daarbij behorende stukken en de reactieve aanwijzing van de provincie Utrecht, liggen vanaf donderdag 6 februari 2014 tot en met woensdag 19 maart 2014 ter inzage bij:

  • het Omgevingsloket van de afdeling Dienstverlening in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Soest. Het Omgevingsloket is iedere werkdag geopend tussen 08.30 uur en 13.30 uur en op donderdag tussen 08.30 uur en 20.00 uur.

  • Idea, kunstencentrum, theater en bibliotheek, Willaertstraat 49 te Soest;

  • Bibliotheek Soesterberg Idea, Rademakerstraat 97 te Soesterberg.

Digitaal raadplegen:

Het vastgestelde bestemmingsplan “Landelijk gebied” en de reactieve aanwijzing zijn digitaal beschikbaar op de website www.ruimtelijkeplannen.nlen op de website van de gemeente Soest: www.soest.nl .

Het planidentificatienummer van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Landelijk gebied” is: NL.IMRO.0342.BPLG0002-0301. De identificatiecode van de reactieve aanwijzing is NL.IMRO.9926.RA1401SOESTLG-VA01.

Het digitale bestemmingsplan op www.ruimtelijkeplannen.nlis authentiek en rechtsgeldig en prevaleert bij verschil of twijfel boven het analoge bestemmingsplan (zoals een pdf of een papieren versie).

Beroep:

Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk gebied” kan gedurende de ter inzage termijn van zes weken (dus vanaf donderdag 6 februari 2014 tot en met woensdag 19 maart 2014) beroep worden ingesteld door belanghebbenden, die tijdig overeenkomstig artikel 3.8, eerste lid Wet ruimtelijke ordening zienswijzen naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad.

Ook kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden, die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest. Tevens kan een ieder beroep instellen tegen de wijzigingen, die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan “Landelijk gebied” ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan “Landelijk gebied”.

Tevens kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het door de provincie Utrecht genomen besluit tot de reactieve aanwijzing. Het besluit tot reactieve aanwijzing treedt in werking op het moment van bekendmaking. Zodra het aanwijzingsbesluit onherroepelijk is geworden, vervalt het vaststellingsbesluit voor de betreffende onderdelen van het bestemmingsplan.

Het beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Dit is wel het geval als gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan.

Het besluit van de gemeenteraad tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan “Landelijk gebied” treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven