Logo Weststellingwerf
Ontwerpomgevingsvergunning en voorlopige verklaring van geen bedenkingen aanleg aardgastransportleiding vanaf (de grens met) de gemeente Westerveld naar locatie Vinkega, Weststellingwerf

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn een omgevingsvergunning met een afwijking ingevolge artikel 2.12 lid 1a, onder 3° Wabo te verlenen voor de aanleg van een aardgastransportleiding vanaf (de grens met) de gemeente Westerveld naar de bestaande gaswinlocatie “Vinkega”, Westvierdeparten 39 Vinkega. De door Vermilion Oil en Gas Netherlands B.V. (verder: Vermilion) aan te leggen leiding kent een tracélengte van zo’n 2.5km. De leiding komt ten zuiden van Noordwolde-Zuid de gemeente binnen, doorkruist daarna de Westvierdeparten ter hoogte van Westvierdeparten 4 en loopt vervolgens parallel aan die Westvierdeparten richting locatie “Vinkega”. Het tracé doorkruist voornamelijk agrarische gronden, maar daarnaast ook enkele wegen, waterwegen en een bosstrook. Deze doorkruisingen vinden plaats door middel van gestuurde boringen. Indien u nader inzicht wenst in het traject van de leiding wordt u verzocht rechtstreeks contact op te nemen met de gemeente.

Achtergrond

Vermilion is voornemens een nieuwe gaswinlocatie te realiseren in de gemeente Westerveld, nabij het dorpje Wapse (verder genaamd locatie “Wapse”). Hiertoe wil het bedrijf een ondergrondse leiding over een afstand van 10 km aanleggen, vanaf locatie “Wapse” naar de bestaande winningslocatie “Vinkega”. Vanaf daar wordt het gas vervolgens via het bestaande leidingnetwerk getransporteerd naar Garijp, waar het gas verder behandeld wordt. Naast de procedure voor de leiding in Weststellingwerf loopt in de gemeente Westerveld gelijktijdig een procedure voor de aanleg van een gaswinlocatie en het overige deel van de gasleiding.

Procedure

De omgevingsvergunning kan alleen worden afgegeven met toepassing van een procedure als bedoeld in artikel 2.12 lid 1a, onder 3º Wabo. Onderdeel van een dergelijke procedure is een door de gemeenteraad af te geven verklaring van geen bedenkingen. In zijn raadsvergadering van 6 oktober 2014 heeft de gemeenteraad een voorlopige verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Daarnaast is besloten dat indien er geen zienswijzen tegen de verklaring worden ingediend, de verklaring als definitief zal worden beschouwd.

Terinzage

De ontwerp omgevingsvergunning ligt met bijlagen (o.a. ruimtelijke onderbouwing en de voorlopige verklaring van geen bedenkingen van de raad) met ingang van donderdag 30 oktober 2014 tot en met woensdag 10 december 2014 ter inzage. Om de stukken in te zien kunt u gedurende de openingstijden terecht bij de publieksbalie van de gemeente Weststellingwerf, bezoekadres Griffioenpark 1, 8471 KR te Wolvega. Ook zijn de stukken digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website www.weststellingwerf.nl/bestemmingsplannen.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder (bij voorkeur) schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 60, 8470 AB Wolvega. Ook kunt u tijdens deze termijn mondeling een zienswijze indienen. U kunt hiervoor een afspraak maken door contact op te nemen via telefoonnummer: 140561.

Naar boven