Verkeersbesluit voor het instellen van een maximumsnelheid op alle verzorgingsplaatsen langs de rijksweg A58 tussen km. 119,3 en km. 163,0.
Logo Rijkswaterstaat - Dienst Zeeland
Datum: 16 oktober 2014
 
Nummer: RWS-2014/46048
DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Vereiste van besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994, moet een verkeersbesluit worden genomen voor plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a van de Wegenverkeerswet 1994 ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Belangenafweging en motivering
In 2013 is op het wegvak van de rijksweg A58 tussen km. 125,0 en km. 163,0 een maximumsnelheid van 130 km/uur ingesteld. In dit traject liggen vier verzorgingsplaatsen te weten:
- de Vliete, ter hoogte van km. 131,8 rechts;
- Selnisse, ter hoogte van km. 157,0 rechts;
- Vliedberg, ter hoogte van km. 151,1 links;
- Voetpomp, ter hoogte van km. 132,3 links. 
Daarnaast is op het wegvak tussen km. 119,0 en km. 125,0 een variabele snelheid ingesteld, van 120 km/uur tussen 06.00 en 19.00 uur en van 130 km/uur tussen 19.00 en 06.00 uur. In dit traject liggen twee verzorgingsplaatsen te weten:
- 't Scheld, ter hoogte van km. 119,8 rechts;
- het Rak, ter hoogte van km. 120,3 links.
Aangezien er momenteel op de verzorgingsplaatsen geen apart snelheidsregime is ingesteld geldt dezelfde rijsnelheid als op de hoofdrijbaan van de rijksweg A58.  
Het gevolg is dat er door menging van verkeer (voetgangers en gemotoriseerde voertuigen) verkeersonveilige situaties ontstaan. Tevens worden de verzorgingsplaatsen bij files gebruikt als een sluiproute. In verband met de verkeersveiligheid is het gewenst om op bovengenoemde verzorgingsplaatsen een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen.  
Deze maatregel zal per verzorgingsplaats geëffectueerd worden door het plaatsen van de volgende borden:Verzorgingsplaatsen de Vliete, Selnisse, Vliedberg en Voetpomp aan het begin de borden A01 30 en aan het eind de borden A01 130 van de bijlage 1 van het RVV.Verzorgingsplaatsen ‘t Scheld en het Rak aan het begin de borden A01 30 en aan het eind de borden A01 120 met onderbord OB201p (6-19h). 
De betreffende weggedeeltes zijn in beheer bij het Rijk en gelegen binnen de gemeenten Goes en Reimerswaal.
Gevolgde procedure
Door mij is de procedure voor de voorbereiding van besluiten als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht niet gevolgd. Reden hiervan is dat ik er van uitga dat andere belanghebbenden door het nemen van dit besluit redelijkerwijs niet in hun rechten worden aangetast.
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de Regiopolitie Zeeland - West-Brabant.
BESLUIT:
Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik om:
Middels plaatsing van borden A01 30 en A01 120 met OB201p (6-19h) of borden A01 130 van de bijlage 1 van het RVV 1990 op de verzorgingsplaatsen langs de rijksweg A58 tussen km. 119,3 en km. 163,0 een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen.
ONDERTEKENING
Hoogachtend,
De minister van Infrastructuur en Milieu,
namens deze,
Districtshoofd Rijkswaterstaat Zee en Delta Zuid,
ir. J.M.C. Oosse
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen
6 weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu en gezonden aan de Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat Zee en Delta (afdeling werkenpakket), Postbus 5014, 4330 KA Middelburg.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:
a. naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;
d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.
Voorlopige voorziening
Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank (sector Bestuursrecht) binnen het rechtsgebied waarvan de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft.
Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:
a. de naam en het adres van de verzoeker;
b. de dagtekening;
c. vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum en nummer of kenmerk van het besluit;
d. de gronden van het verzoek (motivering).
Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden overlegd. Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijld spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de betrokken rechtbank wijst de verzoeker na de indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.
Als burger kunt u ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de hiervoor vermelde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de hiervoor vermelde internetsite voor de precieze voorwaarden.
 
 
Naar boven