Verkeersbesluit t.b.v. de Grotestraat te Borne
Logo Borne
14int03542
Burgemeester en wethouders van de gemeente Borne;
Overwegende:
De supermarkt Albert Heijn, nu gevestigd aan het Marktplein 27, gaat verhuizen naar de Nieuwe Markt 1-4 te Borne. Aan de Grotestraat is een inrit die toegang gaf naar het magazijn van de eerder gevestigde supermarkt, maar deze inrit is (in verband met de toegang naar de parkeergarage voor de bewoners) zodanig versmald dat grotere vrachtwagens de draai naar deze inrit niet kunnen maken. Vrachtwagens kunnen derhalve niet op eigen terrein van Albert Heijn laden en lossen. Er dient daarom ten behoeve van de Albert Heijn een laad- en losplaats aan de Grotestraat gerealiseerd te worden. Op bijgaande situatietekening, die behoort bij dit besluit, is de te realiseren laad- en losplaats aangeduid.
Omdat het magazijn aan deze kant is gesitueerd is er geen mogelijkheid om ergens anders een laad- en losplaats te maken. Door deze plaats strak naast de eigen winkel van de Albert Heijn te plaatsen is de overlast het kleinst. De vrachtwagens zullen vanaf de Bekenhorst de Grotestraat inrijden waardoor de achterkant van de vrachtwagen het dichtst bij de deuren van het magazijn staat. De vrachtwagen zal strak langs het gebouw geparkeerd worden en voetgangers hebben voldoende ruimte om langs de vrachtwagen over het trottoir te lopen. De laad- en losplaats wordt zodanig gesitueerd dat het ladende en lossende verkeer de weg niet blokkeert en er geen stremmingen en gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan door inhalende fietsers of auto’s. De lengte van de laad- en losplaats zal 26,5 meter bedragen. Dit is conform de daartoe geldende aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen binnen de bebouwde kom (ASVV) van het CROW.
Naast de te realiseren laad- en losplaats ligt nu een algemene gehandicaptenparkeerplaats, aangeduid met verkeersbord E6 volgens bijlage I RVV 1990. Deze parkeerplaats dient te worden opgeheven om de laad- en losplaats te kunnen realiseren. Deze parkeerplaats zal circa 30 meter worden verplaatst, zoals aangegeven op bijgaande situatietekening. Nu er voor de laad- en losplaats geen alternatieve locatie mogelijk is, vinden wij verplaatsing van de algemene gehandicaptenparkeerplaats acceptabel. Het algemeen belang van de verkeersveiligheid vinden wij in dit geval zwaarder wegen dan het individuele belang dat een persoon met een gehandicaptenparkeerkaart wellicht iets verder moet parkeren. Daarbij komt dat het hier niet een gereserveerde maar een algemene gehandicaptenparkeerplaats betreft: ook in de huidige situatie kan de gehandicaptenparkeerplaats door een ander bezet worden, waardoor een persoon met een gehandicaptenparkeerkaart verderop moet parkeren.
Naast de te realiseren laad- en losplaats ligt een bushalte. Deze bushalte zal circa drie meter worden verplaatst. Dit is nodig aangezien de bushalte een verhoogd perron heeft waardoor er een gelijkvloerse instap is met de bus. Door verplaatsing van de bushalte kan een vrachtwagen de laad- en losplaats verlaten en de weg oprijden.
De bevoorrading van de Albert Heijn zal plaatsvinden tussen 7.00 en 19.00 uur. Op een drukke dag komen circa vier vrachtwagens om de winkel te bevoorraden. De laad- en losactiviteiten nemen gemiddeld ruim een half uur per trailer in beslag. De milieuaspecten die zijn betrokken bij de bevoorrading worden niet in dit verkeersbesluit belicht aangezien hiervoor een aparte procedure ingevolge de milieuwetgeving geldt.
De Grotestraat is een gebiedsontsluitingsweg binnen het centrum van Borne, waar een maximum toegelaten snelheid van 30 km/uur geldt.
Deze maatregel, gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, wordt genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren, de vrijheid van het verkeer zoveel mogelijk te waarborgen en weggebruikers en passagiers te beschermen.
De Grotestraat is bij de gemeente Borne in beheer. Het verkeer op andere openbare wegen dan die waarop dit besluit betrekking heeft, wordt niet rechtstreeks en ingrijpend beïnvloed als gevolg van deze maatregel.
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente.
Gelet op de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer,
b e s l u i t e n :
tot
het instellen van een laad- en losplaats aan de Grotestraat tegenover de woningen aan de Grotestraat 154 en 154b en de Potkampstraat 2, zoals aangegeven op bijgaande situatietekening, en hiertoe bord E7, volgens bijlage I RVV 1990, plaatsen;het opheffen van de algemene gehandicaptenparkeerplaats aan de Grotestraat tegenover de woning aan de Potkampstraat 2, en hiertoe het bijbehorende bord E6, volgens bijlage I RVV 1990, verwijderen;het realiseren van een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan de Grotestraat tegenover de woning aan de Potkampstraat 4, zoals aangegeven op bijgaande situatietekening, en hiertoe bord E6, volgens bijlage I RVV 1990, plaatsen;het verplaatsen van de bushalte tegenover het groen naast Grotestraat 154, zoals aangegeven op bijgaande situatietekening, en hiertoe het bord L3 in combinatie met het verhoogd perron met blokmarkering over een lengte van 3,91 meter, circa drie meter verplaatsen.  
Borne, 21 oktober 2014
Burgemeester en wethouders van Borne,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Rozendom mr. drs. R.G. Welten
Mededelingen
Inzage
Het verkeersbesluit en de stukken liggen gedurende de bezwaartermijn ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis.
Bezwaar
Als belanghebbende kunt u bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit.
U kunt tot uiterlijk zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift indienen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 200, 7620 AE Borne.
Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en de gronden van het bezwaar.
Voorlopige voorziening
Als u een bezwaarschrift indient blijft het verkeersbesluit geldig. Wilt u dat het verkeersbesluit wordt geschorst? Dan kunt u bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel vragen om een voorlopige voorziening. U kunt uw verzoek sturen naar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.
Let er op dat u een kopie van het bezwaarschrift meestuurt. Voor dit verzoek moet u griffierecht betalen. U krijgt hierover een brief van de rechtbank. U kunt ook digitaal om een voorlopige voorziening vragen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Naar boven