Regeling van het College voor toetsen en examens van 27 augustus 2014, nummer CvTE-14.02121, houdende vaststelling van de toetswijzer voor de eindtoets in het primair onderwijs (Regeling toetswijzer eindtoets PO)

Het College voor toetsen en examens,

Gelet op artikel 2, zesde lid, onderdeel c en d, van de Wet College voor toetsen en examens;

Gezien de goedkeuring van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 1 oktober 2014, kenmerk 671003, betreffende het algemene deel van de toetswijzer (artikel 1)

Besluit:

Artikel 1 toetswijzer algemeen deel

De toetswijzer, bedoeld in artikel 2, zesde lid, onderdeel c en d, van de Wet College voor toetsen en examens wordt betreffende het algemeen deel voor de eindtoets in het primair onderwijs vastgesteld, als vermeld in bijlage 1 bij deze regeling, en maakt na bekendmaking deel uit van deze regeling.

Artikel 2 toetswijzer specifiek deel

De toetswijzer, bedoeld in artikel 2, zesde lid, onderdeel c en d, van de Wet College voor toetsen en examens wordt betreffende het specifieke deel voor de centrale eindtoets in het primair onderwijs vastgesteld, als vermeld in bijlage 2 bij deze regeling, en maakt na bekendmaking deel uit van deze regeling.

Artikel 3 Bekendmaking

  • 1. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

  • 2. De toetswijzer als bedoeld in artikel 1 en 2 wordt bekend gemaakt op www.hetcvte.nl.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 5 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling toetswijzer eindtoets PO.

Het College voor toetsen en examens, Namens deze, de voorzitter, H.W. Laan

BIJLAGE 1

bij de Regeling toetswijzer eindtoets PO, van 27 augustus 2014, nummer CvTE-14.02121

Toetswijzer eindtoets primair onderwijs, algemeen deel

Voor elke eindtoets primair onderwijs wordt het algemeen deel van de toetswijzer vastgesteld voor de volgende onderdelen:

Taal en rekenen

BIJLAGE 2

bij de Regeling toetswijzer eindtoets PO, van 27 augustus 2014, nummer CvTE-14.02121

Toetswijzer eindtoets primair onderwijs, specifieke deel

Voor de centrale eindtoets primair onderwijs wordt het specifieke deel van de toetswijzer vastgesteld voor de volgende onderdelen:

Taal en rekenen

Wereldoriëntatie

TOELICHTING

bij de Regeling toetswijzer eindtoets PO, van 27 augustus 2014, nummer CvTE-14.02121

Algemeen

Deze Regeling betreft de vaststelling van de Toetswijzer eindtoets primair onderwijs.

De toetswijzerdelen zijn gezien aard en omvang te raadplegen op www.hetcvte.nl en worden uitsluitend digitaal gepubliceerd.

Toetswijzer

De toetswijzer eindtoets PO is de basis voor de inhoud van de eindtoetsen in het primair onderwijs.

De toetswijzer eindtoets PO is, in gevolge §2, artikel 4, lid c, van Toetsbesluit PO, ingedeeld in een algemeen deel en een specifiek deel. Het algemene deel van de toetswijzer is richtinggevend voor alle eindtoetsen voor het PO: zowel voor de centrale eindtoets als voor andere eindtoetsen. Het specifieke deel van de toetswijzer geeft nadere informatie over de inhoud van de centrale eindtoets. Onderstaand zijn beide delen toegelicht.

Algemeen deel van de toetswijzer

Het algemene deel van de toetswijzer eindtoets PO expliciteert de inhoudelijke kwaliteitseisen voor de wettelijk verplichte domeinen uit het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen die voor alle eindtoetsen gelden (in gevolge §2, artikel 3 van het Toetsbesluit PO). Het algemene deel beschrijft aan welke eisen elke eindtoets PO minimaal moet voldoen met inachtneming dat schooljaar 2014-2015 als overgangsjaar geldt. In het overgangsjaar zijn ook de toetsen uit Bijlage A bij de Regeling leerresultaten PO, met uitzondering van de Eindtoets Basis of Eindtoets Niveau van Cito, toegestaan. Deze toetsen hoeven in het overgangsjaar niet aan het algemene toetswijzerdeel te voldoen.

Tevens worden in het algemene deel de kwaliteitseisen beschreven voor de (sub)domeinen die optioneel in eindtoetsen PO kunnen worden opgenomen. Het algemene deel van de toetswijzer biedt daarmee het kader op basis waarvan de centrale eindtoets en andere eindtoetsen PO ontwikkeld worden.

Het algemeen deel van de toetswijzer is van toepassing op alle, door de Minister toegelaten, eindtoetsen PO (in gevolge §3, artikel 9 van het Toetsbesluit PO).

Specifieke deel van de toetswijzer

Het specifieke deel van de toetswijzer eindtoets PO is van toepassing op de centrale eindtoets PO van het CvTE. Dit specifieke deel verantwoordt de inhouden voor de onderdelen taal en rekenen en het onderdeel wereldoriëntatie van de centrale eindtoets PO. Het beschrijft de verschillende inhoudsonderdelen die getoetst worden en het niveau waarop getoetst wordt.

Vanaf het schooljaar 2015-2016, na het overgangsjaar, zal het specifieke deel van de toetswijzer aansluiten op het algemene toetswijzerdeel voor eindtoetsen PO.

Voor de andere eindtoetsen geldt, in gevolge §2 artikel 4 van het Toetsbesluit PO, dat de inhoud verantwoord moet worden in een handleiding die vergelijkbaar is met de specifieke toetswijzer voor de centrale eindtoets. In de handleiding worden de gemaakte keuzes voor de te toetsen domeinen beschreven (conform de kwaliteitseisen zoals beschreven in het algemeen deel van de toetswijzer), en de daarbij passende afnamevorm (§2.2.2 Nota van toelichting bij Toetsbesluit PO).

Het College voor toetsen en examens, Namens deze, de voorzitter, H.W. Laan

Naar boven