Instellen parkeerschijfzone Stationsplein en Stationslaan tussen rotonde Verkeersweg en de spoorweg
Logo Harderwijk
Corsa reg.nr.: B14.003283
 
Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.
Het afdelingshoofd Inrichting Openbare Ruimte is namens burgemeester en wethouders van Harderwijk bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van het mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2012, zoals is vastgesteld op 20 december 2011, onder nummer: 11.01046 en sindsdien gewijzigd.
Inleiding
Veel bewoners van het Stationsplein en de Stationslaan ervaren al langere tijd overlast in verband met langparkeerders die gebruik maken van de trein en daarbij de auto voor langere tijd parkeren in de vakken op de Stationslaan of op het parkeerterrein aan het Stationsplein achter het appartementencomplex Spoorzicht (Stationsplein nummers 2 t/m 120). Ook scholieren en/of bezoekers van/voor scholengemeenschap Landstede, gevestigd aan het Westeinde, maken veelvuldig gebruik van het parkeerterrein achter het complex Spoorzicht. Landstede heeft de beschikking over een privé (parkeer)terrein dat via het openbare parkeerterrein aan het Stationsplein toegankelijk is. Er zijn in de omgeving 2 bestaande parkeerterreinen speciaal bestemd voor het parkeren voor de treinreiziger (P&R terrein langs het spoor aan de noordwestzijde van het station) en het parkeren voor overige bezoekers scholen, bedrijven in de stationsomgeving (Parkeerterrein Westeinde).
Enquête
In april 2014 is een enquête gehouden onder de bewoners van het Stationsplein en de Stationslaan. Uit de uitslagen blijkt een zeer ruime meerderheid voor het instellen van een parkeerschrijfzone, ook wel blauwe zone genoemd. Op 24 september 2014 is de uitslag bekend gemaakt en aangekondigd dat het besluit zal worden opgesteld.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Een parkeerschijfzone of blauwe zone kan worden ingevoerd om het langparkeren te reguleren. In de stationsomgeving parkeren vaak bezoekers en werkers. Daardoor ervaren de bewoners parkeeroverlast omdat zij regelmatig hun voertuig niet in hun straat kunnen parkeren.
Om een parkeerschijfzone in te stellen, worden de verkeersborden E10 (begin parkeerschijfzone) en E11 (einde parkeerschijfzone) geplaatst aan het begin en einde van de weg met daarop vermeld de tijdsduur waarop maximaal met een geldige parkeerschijf geparkeerd mag worden. Op de plaatsen waar geparkeerd mag worden, moeten blauwe strepen worden aangebracht. Langs een blauwe streep mogen alleen auto’s staan met een duidelijk zichtbare parkeerschijf waar de begintijd is aangegeven of auto’s waar zichtbaar een geldige ontheffing achter de ruit is aangebracht.
Op dit moment is er een kleine parkeerschijfzone op het Stationsplein ten behoeve van mensen die even snel treinreizigers van en naar het station willen brengen. De hier voorgestelde zone sluit daar echter niet direct op aan, vanwege de aanwezigheid van de busbaan op het Stationsplein. Er zullen dus 3 afzonderlijke zones zijn.
Voorgesteld wordt om aan te sluiten bij het bestaande regime op de Stationslaan noordzijde en dezelfde tijden en parkeerduur aan te houden.
Dit betekent een maximum parkeerduur van 2 (twee) uren met parkeerschijf. Het gebruik van een parkeerschijf is verplicht van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur en op koopavonden tussen 18.00 en 22.00 uur. Bewoners kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een ontheffing van het gebruik van een parkeerschijf en maximumduur. Daarnaast kunnen zij in aanmerking komen voor een bezoekerskaart.
Verwijderen parkeerverbodzone
Op het parkeerterrein Stationsplein is thans een parkeerverbodzone (E1 zb/ze, begin/einde zone). Een parkeerverbod geldt voor het hele gebied van de zone, met uitzondering van de parkeervakken. De parkeerschrijfzone vervangt de parkeerverbodzone, waardoor deze bebording moet worden verwijderd.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om E10 (parkeerschijfzone), E11 (einde parkeerschijfzone) en het aanbrengen van blauwe strepen van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan
is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen.
Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Noord- en Oost-Gelderland. Namens deze is er overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie NoordWest-Veluwe.
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen, wordt besloten om:
  • 1.
    De parkeerverbodzone op het parkeerterrein van het Stationsplein met de bebording E1 zb/ze zonaal in te trekken en te verwijderen;
  • 2.
    een parkeerschijfzone in te stellen in van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag- en andere koopavonden tevens van 18:00 tot 22:00 uur met een maximale parkeerduur van 2 (twee) uren in de navolgende straten en weggedeelten;
    • 1.
      Stationsplein, op het gedeelte parkeerrein aan de noordzijde van appartementencomplex Spoorzicht nummers 2 t/m 120; en
    • 2.
      Stationslaan, voor zover gelegen tussen de rotonde met de Verkeersweg/Westermeenweg en de spoorwegovergang/Wilhelminalaan.
  • 3.
    conform artikel 87 RVV 1990 ontheffingsmogelijkheid (op aanvraag) in te stellen voor bewoners die voldoen aan bepaalde voorwaarden;
  • 4.
    De uitvoering vindt plaats door het plaatsen van verkeersborden E10 zonaal en E11 zonaal met de tekst: “max 1 h”, met onderborden met de tekst: “ma t/m za 08.00 – 18.00 h en op koopavonden 18.00 – 22.00 h” en het aanbrengen van blauwe strepen, conform bijlage 1 van het RVV 1990 en bijgevoegde tekening.
Namens burgemeester en wethouders,
de heer E. Okkema,
afdelingshoofd Inrichting Openbare Ruimte
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking op de elektronische Staatscourant van http://www.officielebekendmakingen.nl/ te sturen naar:
Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk
p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie
Postbus 1
3890 AA  ZEEWOLDE.
Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).
Naar boven