Besluit tot opheffing beperkingen aan de openbaarheid van enige inventarisnummers in het archief Indisch Archief

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 15, derde lid Archiefwet 1995;

Gelet op de verklaring van overdracht van 13 september 1994 en de daarbij behorende regeling van de openbaarheid;

Gehoord de Minister van Buitenlandse Zaken;

Besluit:

De beperking aan de openbaarheid van de inventarisnummers 1-62 en 66-86 van het archief Ministerie van Koloniën: Indisch Archief 1945–1950, toegang 2.10.36.15 wordt opgeheven.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Den Haag, 9 oktober 2014

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze, De algemene rijksarchivaris a.i., K.J.P.F.M. Jeurgens

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit bij de Algemeen Rijksarchivaris een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd aan het Nationaal Archief, Postbus 90520, 2509LM Den Haag.

TOELICHTING

Op 20 oktober 1994 is het Indisch Archief, een door het Ministerie van Koloniën gevormd archief, door het Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief. In de regeling van openbaarheid die bij de Verklaring van Overbrenging is gevoegd, staat gesteld dat het volledige archief 75 jaar beperkt openbaar is met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en mogelijk onevenredige bevoor- of benadeling van betrokken natuurlijke personen of rechtspersonen.

In juni en juli 2014 is een onderzoek uitgevoerd naar de inhoud van de betreffende inventarisnummers. Daarbij is getoetst of de beperking aan de openbaarheid nog gerechtvaardigd is. Daarbij is gebruik gemaakt van de omschrijvingen in de inventaris en in een aantal gevallen van de inhoud van de inventarisnummers.

Uit dit onderzoek is gebleken dat bij het merendeel van de inventarisnummers in dit archief de gestelde beperking niet meer gerechtvaardigd is. In deze inventarisnummers is de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer niet in het geding, noch is er sprake van onevenredige bevoor- of benadeling.

Hierbij maakt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruik van de bevoegdheid op grond van artikel 15, derde lid Archiefwet om de beperkingen aan de openbaarheid die aan deze inventarisnummers zijn gesteld, op te heffen.

Naar boven