Besluit tot opheffing van de beperkingen aan de openbaarheid van enige inventarisnummers in het archief CG Singapore

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 15, derde lid Archiefwet 1995;

Gelet op het besluit houdende de beperking van de openbaarheid van het archief van het consulaat-generaal te Singapore van de Minister van Buitenlandse Zaken van 21 mei 2008 (Staatscourant 2008, nummer 139);

Gehoord hebbende de Minister van Buitenlandse Zaken;

Besluit:

De beperking aan de openbaarheid van de inventarisnummers 196, 201 en 202 in het archief Consulaat-Generaal Singapore 1945–1954 (2.05.297) wordt opgeheven.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Den Haag, 9 oktober 2014

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze, De algemene rijksarchivaris a.i., K.J.P.F.M. Jeurgens

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank binnen het rechtsgebied waarvan hij zijn woonplaats heeft. Voordat hij beroep instelt, moet hij binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit bij de Algemeen Rijksarchivaris een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet worden gestuurd aan het Nationaal Archief, Postbus 90520, 2509LM Den Haag.

TOELICHTING

In 2008 is het archief van het consulaat-generaal Singapore, ressorterend onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken, overgebracht naar het Nationaal Archief. In het Besluit beperking Openbaarheid dat bij de Verklaring van Overbrenging is gevoegd, staat gesteld dat met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer dertien inventarisnummers beperkt openbaar zijn.

In juli en augustus 2014 is een onderzoek uitgevoerd naar de inhoud van de betreffende inventarisnummers. Daarbij is getoetst of de beperking aan de openbaarheid nog gerechtvaardigd is. Daarbij is gebruik gemaakt van de omschrijvingen in de inventaris en de inhoud van de inventarisnummers.

Uit dit onderzoek is gebleken dat voor drie van de dertien inventarisnummers de gestelde beperking niet langer gerechtvaardigd is. Met het openbaar maken van deze inventarisnummers wordt de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen niet geschaad.

Hierbij maakt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruik van de bevoegdheid op grond van artikel 15, derde lid Archiefwet om de beperkingen aan de openbaarheid die aan deze inventarisnummers zijn gesteld, op te heffen.

Naar boven