Verkeersbesluit Opheffen doorgetrokken asstreep Beethovenlaan in Naarden
Logo Naarden
Bevoegdheid
In artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 staat dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Naarden bevoegd is dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk een voor het openbaar rij- en ander verkeer opengestelde weg onder beheer van de gemeente Naarden.
 
Aanleiding verkeersbesluit
In de huidige situatie is in de Beethovenlaan een inhaalverbod van kracht, in de vorm van een ononderbroken asstreep. Medio 2014 zijn langs de rijbaan van de Beethovenlaan aan de zijde van de sportvelden parkeervakken gerealiseerd. Door de ononderbroken asstreep zijn deze parkeervakken formeel niet bereikbaar voor voertuigen komende vanaf de Amersfoortsestraatweg.
 
Waarom een verkeersbesluit?
In artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer staan verkeerstekens en onderborden opgenomen. Door het plaatsen of verwijderen van deze verkeerstekens en onderborden ontstaat of wijzigt een gebod of verbod. In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 staat dat er dan een verkeersbesluit dient te worden genomen.
 
Doelstelling verkeersbesluit
De doelstelling van het verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.
 
Overwegingen
In 2007 is het inhaalverbod ingesteld naar aanleiding van klachten over veelvuldig kerende lesauto’s. De klacht was dat door het keren van de lesauto’s de doorgang op de Beethovenlaan wordt belemmerd. Daarnaast werd geklaagd over hinder en verblinding in de woningen aan de Mahlerlaan door licht afkomstig van de koplampen van op de Beethovenlaan kerende lesauto’s.
 
Het keren met een lesauto neemt niet veel tijd in beslag. Het effect op de verkeersafwikkeling is gegeven de verkeersdruk op de Beethovenlaan minimaal en kan als acceptabel worden beschouwd.
 
Lesauto's die vanaf de Amersfoortsestraatweg komen en keren, schijnen niet met het licht in de woningen aan de Mahlerlaan. Bij daglicht is geen sprake van hinder en verblinding.
 
In vergelijking met de oude situatie van voor medio 2014 is de rijbaan van de Beethovenlaan smaller en daardoor voor rij - instructeurs minder aantrekkelijk voor het oefenen van het keren op de weg.
 
Door de ononderbroken asstreep is het formeel niet mogelijk om de nieuwe parkeerhavens langs de Beethovenlaan aan de zijde van de sportvelden te bereiken, komende vanuit de Amersfoortsestraatweg. Dit kan leiden tot extra verkeer in het Componistenkwartier.
 
Inhaalverboden horen volgens de binnen het kader van Duurzaam Veilig omschreven Essentiële Herkenbaarheidskenmerken niet thuis in een 30-km/u-zone. De ononderbroken asstreep heeft een negatief effect op de uniformiteit binnen en herkenbaarheid van het wegennet. De mindere herkenbaarheid van de 30-km/u-zone kan leiden tot hogere snelheden.
 
Overleg politie
In artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer staat dat overleg moet worden gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit overleg heeft plaatsgevonden op 21 augustus 2014.
 
Bekendmaking
Dit verkeersbesluit wordt in de Staatscourant gepubliceerd. Tevens wordt het verkeersbesluit aangekondigd op de website van de gemeente Naarden en op de gemeentepagina van het NaarderNieuws.
 
Besluit
Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het inhaalverbod op de Beethovenlaan op te heffen door de doorgetrokken asstreep te verwijderen.
 
Tekening
Op de tekening met tekeningnummer VB1318 d.d. 21 augustus 2014 staat de verkeersmaatregel weergegeven.
Naarden, oktober 2014

Namens Burgemeester en wethouders van Naarden,

Hoofd Civiele Werken en Groenvoorzieningen, Onderwijs, Welzijn en Recreatie,

A. Hoeve

Mededelingen
Als u het niet eens bent met dit verkeersbesluit, dan kunt u gedurende zes weken gerekend vanaf de publicatiedatum in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen. U kunt het bezwaarschrift zenden naar info@Naarden.nl of naar burgemeester en wethouders van Naarden, Postbus 5000, 1410 AA Naarden.
Naar boven