Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu van 13 oktober 2014, nr. IENM/BSK-2014/208633, houdende wijziging Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 in verband met de digitale beschikbaarstelling van welstandsnota’s

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 1.2.4, tweede lid, 1.2.5, tweede lid, en 1.2.6 van het Besluit ruimtelijke ordening;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan het slot van artikel 2 wordt een lid toegevoegd, luidend:

  • 4. De vormgeving, inrichting en elektronische beschikbaarstelling van een welstandsnota als bedoeld in artikel 12a van de Woningwet die wordt aangeboden voor publicatie op de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 1.2.1, tweede lid, van het besluit, vinden plaats overeenkomstig de standaard STRI2012.

B

Bijlage 6 (STRI2012) wordt vervangen door Bijlage 6 (STRI2012 2.0), zoals opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de in Bijlage 6 opgenomen STRI2012 2.0, die ter inzage wordt gelegd op het ministerie van Infrastructuur en Milieu en kan worden ingezien op en gedownload vanaf: http://ro-standaarden.geonovum.nl/2012/STRI/2.0/STRI2012-v2.0.pdf.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

BIJLAGE BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B:

Bijlage 6 (STRI2012 2.0)

STRI2012 2.0 kan worden ingezien op en gedownload vanaf:

http://ro-standaarden.geonovum.nl/2012/STRI/2.0/STRI2012-v2.0.pdf.

TOELICHTING

De Wet ruimtelijke ordening kent een digitaliseringverplichting voor alle ruimtelijke plannen. Deze verplichting is geregeld in het Besluit ruimtelijke ordening, de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 en de daarbij behorende standaarden en praktijkrichtlijnen. Ook de omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan kent dezelfde digitale verplichting en kan eveneens geraadpleegd worden op Ruimtelijkeplannen.nl.

Ook een aantal gemeentelijke welstandsnota’s op basis van de Woningwet is algemeen digitaal beschikbaar. Een bestaande voorziening van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (FRK) biedt gemeenten de mogelijkheid welstandsnota’s digitaal te maken, te beheren en te ontsluiten. Dit op basis van de standaard voor digitale welstandsnota’s: Informatiemodel Welstand (IMWE). Tot 2013 werden de digitale welstandsnota’s beschikbaar gesteld door de FRK, te weten het beheer van de standaard Informatiemodel Welstand (IMWE), de website en een helpdesk. Onder meer omdat de welstand wordt opgenomen in de Omgevingswet is afgesproken het beheer van het IMWE vanaf 2013 in handen te stellen van Geonovum. Als definitieve oplossing is afgesproken de digitale welstand al vooruitlopende op de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet te incorporeren binnen Ruimtelijkeplannen.nl. De standaard IMWE wordt als facultatieve standaard aan de RO Standaarden 2012 toegevoegd. Het is daardoor voor de gemeenten mogelijk welstandeisen op dezelfde wijze als bestemmingsplannen digitaal beschikbaar te stellen. De welstandsnota’s worden in de huidige site van Ruimtelijkeplannen.nl, naar verwachting, vanaf medio 2015 ontsloten. De Centrale Voorziening van FRK verdwijnt vanaf het moment dat de digitale welstandsnota’s ontsloten zijn in Ruimtelijkeplannen.nl.

Ontsluiting van de digitale welstandsnota’s via Ruimtelijkeplannen.nl is voor de gemeenten als bronhouders de meest eenvoudige oplossing, die tevens goed inspeelt op de komst van de Omgevingswet.

De digitale welstandsnota heeft geen expliciete wettelijke grondslag in de Woningwet, of in enige andere wet. Op dit moment is dus slechts sprake van een facultatieve/vrijwillige deelname van de bronhouders (gemeenten). Dit blijft ook zo. Indien en voor zover gemeenten gebruik willen maken van de mogelijkheid om kosteloos digitale welstandsnota’s via Ruimtelijkeplannnen.nl beschikbaar te stellen dienen wel eisen te kunnen worden gesteld aan de wijze waarop de welstandsnota digitaal beschikbaar worden gesteld. Er is voor gekozen deze eisen op te nemen in de STRI 2012 omdat deze ook vergelijkbare eisen voor digitale ruimtelijke plannen en besluiten bevat en het de gemeentelijke uitvoeringspraktijk vergemakkelijkt als digitale welstandsnota’s op dezelfde wijze kunnen worden aangeboden. Het opnemen in de regeling standaarden RO maakt e.e.a. overzichtelijk en is bevorderlijk voor de uitvoerbaarheid. Ook past dit binnen de toekomstige regeling bij of krachtens de Omgevingswet. De standaard voor digitale welstandsnota’s wordt daarom als facultatieve standaard toegevoegd aan de set van RO Standaarden 2012. Het beschikbaar en vindbaar maken van ruimtelijke plannen, visies en besluiten wordt gedaan volgens de systematiek van de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (STRI2012). Deze norm is onderdeel van de RO Standaarden 2012 en verplicht te gebruiken krachtens de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. De aanpassing van STRI2O12 aan de beschikbaarstelling van digitale welstandsnota’s resulteert in een nieuwe versie van deze standaard (STRI2012 2.0).

De VNG heeft ingestemd met de wijziging.

De wijziging van Regeling Standaarden Ruimtelijke Ordening 2012 in verband met digitale welstand leidt niet tot hogere lasten voor de bronhouders (gemeenten).

De wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lastendruk van burgers of bedrijven.

Voor zover publicatie op of na 1 november 2014 plaatsvindt wordt afgeweken van de minimale invoeringstermijn van de systematiek voor de vaste verandermomenten vanwege het reparatoire karakter van de regeling.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

In artikel 2, eerste lid, wordt na het derde lid van de Regeling standaarden RO 2012 een nieuw vierde lid toegevoegd. Daarin wordt verduidelijkt dat indien een welstandsnota als bedoeld in artikel 12a van de Woningwet wordt aangeboden voor digitale publicatie op de landelijke voorziening, bedoeld in artikel 1.2.1, tweede lid, van het besluit, gebruik dient te worden gemaakt van de standaard STRI2012. Dit betreft de vormgeving, inrichting en elektronische beschikbaarstelling. Er is geen sprake van verplichte aanbieding of gebruik maar enkel van een faciliteit die wordt geboden voor de momenteel circa 13 deelnemende gemeenten. De verduidelijking expliciteert dat STRI2012, versie 2.0, het kader biedt indien van deze faciliteit gebruik wordt gemaakt. Omdat STRI2012 opnieuw wordt vastgesteld is in de aanhef verwezen naar par. 1.2 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Artikel I, onderdeel B

Ingevolge dit onderdeel wordt bijlage 6 van de Regeling standaarden RO 2012 met STRI2012 versie 1.1 vervangen door een nieuwe bijlage 6 met de nieuwe versie STRI2012 versie 2.0. Voor een toelichting wordt verwezen naar het algemeen deel.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven