Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 13 oktober 2014, nr. IENM/BSK-2014/208872 tot wijziging van de Waterregeling (kaarten 2015.1)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3.1, eerste en tweede lid, juncto artikel 3.3 van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Bijlage IV van de Waterregeling wordt als volgt gewijzigd:

De kaarten met onderstaande nummers worden vervangen door de hieronder genoemde kaarten met gelijke nummers, opgenomen in de bijlage, behorend bij deze regeling:

Kaart:

kaartnummer:

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

139

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

140

Waterstaatkundig beheer en vrijstelling vergunningplicht waterstaatswerken

177

ARTIKEL II

  • 1. Indien voor een op het tijdstip, onmiddellijk voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling, bestaand werk of bestaande handeling, welk of welke op dat tijdstip niet strijdig was met de daarvoor bij of krachtens de Waterwet geldende regels of voorschriften, als gevolg van een wijziging krachtens deze regeling van een op een kaart in bijlage IV van de Waterregeling opgenomen beheergrens of beheergebied een watervergunning als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet vereist zou worden, blijft ten aanzien van dat werk of die handeling de watervergunningplicht buiten toepassing.

  • 2. Het eerste lid blijft van toepassing totdat er een wijziging van dat werk of die handeling plaatsvindt die op zichzelf beschouwd grond vormt voor een watervergunningplicht.

  • 3. Indien als gevolg van een wijziging als bedoeld in het eerste lid een ander bestuursorgaan met betrekking tot een handeling of werk bevoegd gezag als bedoeld in artikel 6.1 van de Waterwet of beheerder als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van die wet wordt, gelden de met betrekking tot die handeling of dat werk onmiddellijk voor het tijdstip, bedoeld in het eerste lid, van kracht zijnde:

    • a. watervergunningen als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Waterwet en voorschriften als bedoeld in artikel 6.6, tweede of derde lid, van die wet, als watervergunningen respectievelijk voorschriften verleend, respectievelijk vastgesteld, door dat andere bestuursorgaan;

    • b. ontheffingen op grond van een verordening van een waterschap:

      • 1°. indien een bestuursorgaan van een ander waterschap bevoegd gezag of beheerder wordt: als ontheffing, verleend door dat bestuursorgaan,

      • 2°. indien de Minister van Infrastructuur en Milieu bevoegd gezag of beheerder wordt: als watervergunning, verleend door de genoemde minister,

    tot het tijdstip waarop dat andere bestuursorgaan met betrekking tot die handeling of dat werk een vergunning of ontheffing als hiervoor bedoeld verleent of een voorschrift als hiervoor bedoeld vaststelt.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage met de kaarten, die ter inzage wordt gelegd op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en tevens raadpleegbaar is op en te downloaden van www.waterwet.nl.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

BIJLAGE, BEHOREND BIJ ARTIKEL I VAN DE REGELING TOT WIJZIGING VAN DE WATERREGELING (KAARTEN 2015.1)

Deze bijlage ligt ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en is tevens raadpleegbaar op en te downloaden van www.waterwet.nl.

TOELICHTING

Artikel I (wijziging kaarten bijlage IV Waterregeling)

Artikel I van deze regeling vervangt een drietal kaarten met beheergrenzen in bijlage IV van de Waterregeling. Bijlage IV bevat de kaarten met grenzen van oppervlaktewaterlichamen en zijwateren waar het Rijk het waterstaatkundig beheer voert (bijlage bij artikel 3.2, derde lid, en artikel 6.7 van de Waterregeling).

De nieuwe kaarten bevatten gewijzigde grenzen voor het beheer. De wijzigingen zijn noodzakelijk in verband met technische correcties, wijzigingen van beheerobjecten of -gebieden of overdracht van beheertaken, overeengekomen tussen de betrokken waterbeheerders en openbare lichamen.

De kaarten liggen ter inzage op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn digitaal te raadplegen op en te downloaden van www.waterwet.nl.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven noch voor de bestuurlijke en uitvoeringslasten van de Waterregeling. Deze is afgestemd met de betrokken openbare lichamen.

Artikel II (overgangsrecht)

Artikel II, eerste en tweede lid, omvat de gebruikelijke overgangsbepaling bij wijziging van beheergrenzen voor bij het van kracht worden van deze regeling bestaande werken en handelingen. Deze worden niet watervergunningplichtig enkel door de wijziging van de beheergrenzen. Voorwaarde is wel dat deze werken en handelingen voorafgaand aan het van kracht worden van de gewijzigde beheergrenzen aan de Waterwet en de krachtens die wet gestelde regels en voorschriften voldoen (zoals zorgplichten, algemene regels, maatwerkvoorschriften, meldings- en informatieplichten).

Het derde lid bevat overgangsrecht voor de situatie, dat door wijziging van de beheergrens of een beheergebied op een kaart in bijlage IV van de Waterregeling, een ander bestuursorgaan bevoegd gezag of beheerder wordt. De onmiddellijk voor de wijziging van kracht zijnde watervergunningen en maatwerkvoorschriften gaan in dat geval gelden als watervergunning dan wel maatwerkvoorschrift van dat andere bestuursorgaan (onderdeel a). Voor ontheffingen op grond van een keur is vergelijkbaar overgangsrecht opgenomen, met dien verstande dat indien bevoegdheid verschuift van een waterschap naar Rijkswaterstaat, een ontheffing op grond van een keur gaat gelden als watervergunning (onderdeel b). De gelijkstelling geldt tot het tijdstip waarop het andere bestuursorgaan met betrekking tot die handeling of dat werk een vergunning of ontheffing als hierbedoeld verleent of een voorschrift als hierbedoeld vaststelt.

Met dit overgangsrecht wordt de continuïteit van bestaande rechten en beschermingsniveaus gewaarborgd en worden onnodige extra administratieve lasten, die zouden ontstaan door het – enkel door de wijzigingsregeling – moeten aanvragen van nieuwe vergunningen of ontheffingen of door het opleggen van nieuwe maatwerkvoorschriften, voorkomen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven