Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 januari 2014, nr. 192292-116467-Z, houdende wijziging van de Regeling zorgaanspraken AWBZ in verband met wijziging van het vaccinatieprogramma

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 18, eerste lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 6, eerste lid, onderdeel c, van de Regeling zorgaanspraken AWBZ vervalt: alsmede geconjugeerd pneumokokkenvaccin.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Met deze regeling is het in artikel 6 van de Regeling zorgaanspraken AWBZ geregelde vaccinatieprogramma met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2014 gewijzigd. De wijziging houdt in het op advies van de Gezondheidsraad laten vervallen van de pneumokokkenvaccinatie op de leeftijd van drie maanden1. De reden voor het laten vervallen van deze vaccinatie is dat uit onderzoek is gebleken dat in Nederland drie in plaats van vier vaccinaties een goede bescherming bieden tegen pneumokokkenziekte.

De Tweede Kamer der Staten-Generaal is op 27 november 2013 over deze wijziging geïnformeerd2.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft, als coördinator van het vaccinatieprogramma, er voor zorg gedragen dat het gereduceerde vaccinatieprogramma per januari 2014 wordt uitgevoerd en over de wijziging zowel aan professionals als aan en ouders voorlichting gegeven.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Advies ‘Vaccinatie van zuigelingen tegen pneumokokkeninfecties (3)’ van 27 november 2013, nr.2013/28.

X Noot
2

Kamerstukken 2013/14, 32 793, nr. 109.

Naar boven