Logo Uithoorn
Terinzagelegging ontwerponttrekkingsbesluit (artikel 9 Wegenwet) inzake de Koningin Maximalaan (N196), voor zover het betreft het weggedeelte tussen de Prinses Irenebrug en de kruising Laan van Meerwijk/Thamerlaan, Uithoorn

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn maakt bekend dat hij voornemens is de raad voor te stellen een onttrekkingsbesluit als bedoeld in artikel 9 van de Wegenwet te nemen voor de Koningin Maximaal (N196), voor zover het betreft het weggedeelte tussen de Prinses Irenebrug en de kruising Laan van Meerwijk/Thamerlaan.

Toelichting

In 2002 is besloten de N201 om te leggen om zodoende het doorgaande verkeer om Uithoorn en Aalsmeer te leiden. Dit met het doel de leefbaarheid, levendigheid en bereikbaarheid van het dorpscentrum van Uithoorn te verbeteren. Omdat uit onderzoek blijkt dat het onmogelijk is om met verkeersmaatregelen het centrum écht autoluw te maken, heeft de raad in respectievelijk 2008 en 2010 besloten om in het dorpscentrum geen doorgaand verkeer meer mogelijk te maken en bij de verdere ontwikkeling de zogeheten ‘Garagevariant’ toe te passen. Dit houdt in dat de Prinses Irenebrug blijft gehandhaafd, waardoor de aan te leggen parkeervoorziening in het dorpscentrum ook vanuit Amstelhoek toegankelijk is. Ondanks dat het onttrekkingsbesluit niet primair wordt genomen ten behoeve van de voorgenomen centrumontwikkeling (en de uitbreiding van de parkeergarage) wordt hiermee dus wel rekening gehouden. Inmiddels is de omgelegde N201 opengesteld voor het verkeer en wordt de Koning Maximalaan (N196) van de provincie binnenkort overgedragen aan de gemeente. Uit verkeerstellingen van de provincie Noord-Holland, uitgevoerd na de openstelling van de omgelegde N201 blijkt dat er dagelijks nog steeds 12.000 voertuigen over de Prinses Irenebrug rijden. Zoals al eerder geoordeeld, beschouwt de gemeente dit aantal niet als autoluw.

Ter uitvoering van genoemde raadsbesluiten en gelet op genoemde verkeerstelling en om de afsluiting en functiewijziging juridisch mogelijk te maken, moet de raad een onttrekkingsbesluit in de zin van artikel 9 van de Wegenwet nemen. Dit besluit kan pas door de raad worden genomen, zodra de weg is overgedragen en de gemeente wegbeheerder is.

Vooruitlopend hierop kan wel de procedure worden gestart door het ter inzage leggen van een ontwerpbesluit. Op deze procedure is afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Met het onttrekkingsbesluit komt de weg als doorgaande route voor gemotoriseerd verkeer te vervallen. De weg krijgt enkel de functie van toegangsweg van en naar de parkeervoorziening alsmede voor laden en lossen. Daarnaast kunnen fietsers en voetgangers de brug en weg blijven gebruiken. De doorgaande fietsverbinding blijft hiermee (al dan niet in verlegde vorm) in tact.

Ter inzage

Het ontwerponttrekkingsbesluit is digitaal te raadplegen via de site van de gemeente, www.uithoorn.nl. Daarnaast liggen de stukken gedurende de openingstijden ter inzage in de hal van het gemeentehuis, Laan van Meerwijk 16 Uithoorn en in het informatiecentrum Dorpscentrum, Dorpsstraat 15 Uithoorn. De openingstijden staan aangegeven op de website van de gemeente.

Indienen zienswijze

Gedurende de termijn van 10 oktober 2014 tot en met 20 november 2014 kunnen belanghebbende een zienswijze op het ontwerponttrekkingsbesluit kenbaar maken aan de gemeenteraad van de gemeente Uithoorn, postbus 8, 1420 AA Uithoorn. De gemeenteraad zal met inachtneming van eventuele zienswijzen, een besluit nemen.

Uithoorn, 8 oktober 2014

Naar boven