Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 oktober 2014, nr. 2014-0000305130, tot wijziging van de Kiesregeling in verband met de gecombineerde staten- en waterschapsverkiezingen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de Kieswet en het Kiesbesluit;

Besluit:

ARTIKEL I

De modellen G 1-1, G 1-3, H 1, H 3-1, H 3-2, H 4, H 9, H 12, I 1, I 4, I 10, J 7, K 6, L 8, L 11, N 10-1, N 11, P 22-1, P 22-2, V 9, W 1-1, W 1-2, W 1-3, W 2, W 4 en W 5 in de bijlage van de Kiesregeling worden vervangen door de modellen die in de bijlage bij deze regeling zijn opgenomen.

ARTIKEL II

Voor de herindelingsverkiezing van de leden van de gemeenteraden van de gemeenten die met ingang van 1 januari 2015 worden heringedeeld, gelden de modellen in de bijlage van de Kiesregeling zoals deze luidden vóór de inwerkingtreding van deze regeling, met uitzondering van de modellen J 7 en L 11.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

BIJLAGE BIJ ARTIKEL I VAN DE REGELING VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES VAN 6 OKTOBER 2014, NR. 2014-0000305130, TOT WIJZIGING VAN DE KIESREGELING IN VERBAND MET DE GECOMBINEERDE STATEN- EN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Model G 1-1 Verzoek tot registratie van een aanduiding

Model G 1-3 Betalingsbewijs van de waarborgsom bij registratie

Model H 1 Kandidatenlijst

Model H 1 Kandidatelist

Model H 3-1 Machtiging om aanduiding boven kandidatenlijst te plaatsen

Model H 3-1 Machtiging om oantsjutting boppe kandidatelist te pleatsen

Model H 3-2 Machtiging om samengevoegde aanduiding boven kandidatenlijst te plaatsen

Model H 3-2 Machtiging om gearfoege oantsjutting boppe kandidatelist te pleatsen

Model H 4 Ondersteuningsverklaring

Model H 4 Stipeferklearring

Model H 9 Instemmingsverklaring

Model H 9 Ynstimmingsferklearring

Model H 12 Betalingsbewijs waarborgsom bij kandidaatstelling

Model H 12 Betelbewiis boarchsom by kandidaatstelling

Model I 1 Proces-verbaal van het onderzoek naar de kandidatenlijsten

Model I 4 Proces-verbaal over geldigheid en nummering kandidatenlijsten en lijstencombinaties

Model I 10 Verbinding kandidatenlijsten tot lijstencombinatie

Model I 10 Ferbining kandidatelisten ta listkombinaasje

Model J 7 Stempas

Model K 6 Verzoek om een kiezerspas

Model L 8 Verzoek om bij volmacht te stemmen

Model L 11 Volmachtbewijs

Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau

Model N 10-1 Bijlage: aantal stemmen per lijst en kandidaat

Model N 11 Vaststelling aantal stemmen in gemeente/openbaar lichaam

Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten

Model V 9 Proces-verbaal opnieuw vaststellen verkiezingsuitslag

Model W 1-1 Benoemingsbesluit in verband met niet aannemen benoeming door kandidaat

Model W 1-2 Benoemingsbesluit in verband met niet toelaten kandidaat als lid

Model W 1-3 Benoemingsbesluit in verband met openvallen plaats

Model W 2 Verklaring dat kandidaat niet in aanmerking wil komen voor benoeming

Model W 4 Besluit dat geen opvolger in een opengevallen plaats wordt benoemd

Model W 5 Proces-verbaal loting bij plaatsvervanging

TOELICHTING

Algemeen deel

In de Kiesregeling zijn de modellen, bedoeld in de Kieswet en het Kiesbesluit, vastgesteld. Deze modellen zijn om twee redenen aangepast.

Ten eerste is op 1 juli 2014 de Wet aanpassing waterschapsverkiezingen (Stb. 2014, nr. 63) in werking getreden waardoor er in maart 2015 gecombineerde staten- en waterschapsverkiezingen worden gehouden. Door deze wet zijn de waterschapsverkiezingen in de Kieswet geregeld in plaats van in de Waterschapswet. Zij worden middels stembusstemmen gelijktijdig gehouden met de provinciale statenverkiezingen. De modelformulieren in de Kiesregeling zijn daarom ook van toepassing op de waterschapsverkiezingen.

Ten tweede zijn enkele modellen redactioneel verbeterd voor de gecombineerde staten- en waterschapsverkiezingen en de eilandraadsverkiezingen in 2015, naar aanleiding van de ervaringen die zijn opgedaan bij de verkiezingen van de gemeenteraden en het Europees Parlement in 2014. Hierdoor zijn de modellen voor de gebruikers begrijpelijker en beter hanteerbaar.

De modellen voor de stempassen, kiezerspassen, schriftelijke volmachtbewijzen en stembiljetten worden op een later moment vastgesteld. Het ontwerp van deze modellen vergt nog nadere uitwerking, met het oog op het bewerkstelligen van een duidelijk onderscheid tussen de stembescheiden teneinde verwarring in het stemlokaal zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze regeling treedt zo spoedig mogelijk in werking zodat de nieuwe modellen tijdig voor de verkiezingen van maart 2015 beschikbaar zijn. Voor de herindelingsverkiezingen van november 2014 geldt echter een eerbiedigende werking van de oude modellen. Ten behoeve van een goede voorbereiding van deze herindelingsverkiezingen is het onwenselijk dat zij vlak voor de verkiezing met nieuwe modellen worden geconfronteerd. Uitzondering daarop zijn de modellen voor de stempassen en volmachtsbewijzen voor de herindelingsverkiezingen.

Het betreft de herindeling van de gemeenten:

  • Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermper (Alkmaar);

  • Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen (Groesbeek);

  • Bernisse en Spijkernisse (Nissewaard);

  • Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (Krimpenerwaard);

  • Maasdonk (opsplitsing naar Den Bosch en Oss).

Deze regeling schept geen administratieve en financiële lasten voor overheden, burgers of bedrijven. De formulieren in de Kiesregeling moeten namelijk op grond van de Kieswet en het Kiesbesluit worden gebruikt.

De regeling is voor advies voorgelegd aan de Kiesraad, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) en de Unie van Waterschappen (UvW). Zij deden in hun adviezen een voornamelijk redactionele suggesties welke zijn betrokken bij de vaststelling van deze regeling.1

Toelichting per model

Modellen G 1-1, G 1-3, H 1, H 3-1, H 3-2, H 4, H 9, H 12, I 1 en I 4 en I 10

De modellen voor de registratie van politieke partijen, het inleveren van kandidatenlijsten en het besluit van het centraal stembureau omtrent de ingeleverde kandidatenlijsten zijn aangepast, zodat ze ook van toepassing zijn op de waterschapsverkiezingen.

Modellen K 6 en L 8

De modellen voor het aanvragen van een kiezerspas en volmachtbewijs zijn aangepast zodat ze ook van toepassing zijn op de waterschapsverkiezingen. Daarbij is voor de waterschapsverkiezing een extra onderdeel opgenomen, zodat de kiezer er zich van bewust is dat hij met een kiezerspas alleen kan stemmen in gemeenten die in zijn waterschap liggen. Een schriftelijke volmacht kan alleen worden gegeven aan een kiezer die voor hetzelfde waterschap kiesgerechtigd is.

Model N 10-1 en N 11

Deze modellen zijn aangepast voor de waterschapsverkiezingen.

Daarnaast kan in model N 10-1 onder punt 6 – naast onregelmatigheden – ook eventuele bijzonderheden tijdens de stemming worden opgenomen. Sommige situaties zijn namelijk niet onregelmatig, maar moeten toch worden genoteerd in het proces-verbaal. Dat is bijvoorbeeld het geval als een lid van het stembureau in een andere gemeente als kiezer is geregistreerd, maar desalniettemin toch met zijn stempas uit die andere gemeente kan stemmen in zijn stembureau (artikel J 11 Kieswet).

Modellen P 22-1 en P 22-2

In deze modellen is het berekenen van de zetels binnen een lijstencombinatie verduidelijkt. Daarnaast is model P 22-2 aangepast zodat deze van toepassing is op de waterschapsverkiezingen.

Modellen V 9, W 1-1, W 1-2, W 1-3, W 2, W 4 en W 5

De modellen voor het opnieuw vaststellen van de verkiezingsuitslag en de benoemingsbesluiten zijn aangevuld ten behoeve van de waterschapsverkiezingen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk


X Noot
1

Advies van de Kiesraad d.d. 25 augustus 2014 (nr. 2014-0000395558); Advies van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken d.d. 1 september 2014; Advies van de Unie van Waterschappen d.d. 2 september 2014 (nr. 73849/LH).

Naar boven