Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 2 oktober 2014, nr. MinBuZa.2014.59638, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 960/2014 van de Raad van de Europese Unie van 8 september 2014 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 van de Raad betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb L 271);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1a van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 2, artikel 3,’ vervangen door: artikel 2, artikel 2a, eerste en tweede lid, artikel 3, artikel 3a, eerste en tweede lid,.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 2, tweede lid, tweede volzin, artikel 3, vijfde lid, tweede volzin,’ vervangen door: artikel 2, tweede lid, tweede volzin, artikel 2a, derde en vierde lid, artikel 3, vijfde lid, tweede volzin, artikel 3a, derde lid,.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

TOELICHTING

De Raad van de Europese Unie heeft besloten tot aanvullende beperkende maatregelen in antwoord op de acties van de Russische Federatie die de situatie in de Oekraïne destabiliseren. Teneinde druk uit te oefenen op de regering van de Russische Federatie voorzien Besluit (EU) nr. 2014/659/GBVB en Verordening (EU) nr. 960/20141 in vorenbedoelde aanvullende beperkende maatregelen. De aanvullende beperkende maatregelen betreffen:

  • een verbod op de verkoop of levering van goederen, alsmede technische en financiële bijstand of tussenhandeldiensten voor tweeërlei gebruik ten behoeve van bepaalde natuurlijke of rechtspersonen opgenomen in bijlage IV van Verordening (EU) nr. 833/2014,

  • een verbod op de verstrekking van bepaalde diensten bestemd voor de diepzee-exploratie en productie van olie, de exploratie en productie van olie in het Arctisch gebied of schalieolieprojecten, en

  • beperkingen inzake de toegang tot de kapitaalmarkt.

In artikel 1a van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 worden artikel 2a en artikel 3a van Verordening (EU) nr. 833/2014 (hierna: verordening) ingevoegd.

Artikel 2a van de verordening verbiedt de verkoop of levering van goederen voor tweeërlei gebruik alsmede technische en financiële bijstand of tussenhandeldiensten voor tweeërlei gebruik aan natuurlijke en rechtspersonen opgenomen in bijlage IV van de verordening. Hiervan zijn uitgezonderd de leveringen die voortvloeien uit contracten die vóór 12 september 2014 zijn gesloten. Tevens zijn onder andere uitgezonderd:

  • de verkoop en levering van vorenbedoelde goederen en technologie bestemd voor de luchtvaart en ruimtevaart, en

  • technische en financiële bijstand ten aanzien van die goederen voor niet-militair gebruik en voor een niet-militaire eindgebruiker, alsmede voor het onderhoud en de veiligheid van bestaande civiele nucleaire capaciteit binnen de Europese Unie voor niet militair gebruik en voor een niet-militaire eindgebruiker.

Artikel 3a van de verordening regelt een verbod op de verstrekking van bepaalde diensten die verband houden met de diepzee-exploratie en productie van olie, de exploratie en productie van olie in het Arctisch gebied of schalieolieprojecten. Leveringen die voortvloeien uit (aanvullende) contracten gesloten vóór 12 september 2014 zijn niet uitgezonderd. Wel uitgezonderd zijn diensten die noodzakelijk zijn ter preventie of voor de veiligheid van de mens of het milieu na een gebeurtenis met ernstige veiligheidsgevolgen.

De uitbreiding van de beperkende maatregel die is opgenomen in artikel 5, te weten de kapitaalmarktrestricties, leidt niet tot wijziging van de onderhavige sanctieregeling. De kapitaalmarktrestricties worden uitgebreid met:

  • een verlaging van de drempel voor verhandelbaar schuldpapier van 90 tot 30 dagen;

  • een uitbreiding het soort leningen;

  • een uitbreiding van de reikwijdte van staatsbanken tot staatsbedrijven (olie en militair).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website

www.rijksoverheid.nl/sancties .

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 960/2014 van de Raad van de Europese Unie van 8 september 2014 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 van de Raad betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb L 271)

Naar boven