Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 oktober 2014, nr. WJZ/14134215, houdende wijziging van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten in verband met de uitvoering van Uitvoeringsbesluit 2014/497/EU

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2 van de Plantenziektenwet en artikel 14, aanhef en onderdeel d, van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten wordt gewijzigd als volgt:

A

Na artikel 12q wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12r

  • 1. Onverminderd artikel 1 wordt voor de toepassing van dit artikel verstaan onder:

    a. schadelijk organisme:

    Xylella fastidiosa (Well et Raju);

    b. gevoelige planten:

    planten van het geslacht Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Vinca L., Malva L., Portulaca L., Quercus L. en Sorghum L., bestemd voor opplant, met uitzondering van zaad;

    c. uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU:

    uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU van de Commissie van 23 juli 2014 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Xylella fastidiosa (Well et Raju) te voorkomen (PbEG L 219).

  • 2. Gevoelige planten worden slechts op het grondgebied van de Europese Unie binnengebracht indien zij voldoen aan afdeling 1 van bijlage I bij uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU, en indien zij bij binnenkomst in de Europese Unie overeenkomstig afdeling 2 van bijlage I bij uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU zijn onderzocht op het schadelijke organisme en daarvan vrij worden bevonden.

  • 3. Gevoelige planten van oorsprong uit gebieden in de Europese Unie die overeenkomstig artikel 5 van uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU zijn afgebakend mogen alleen binnen de Europese Unie in het verkeer worden gebracht als zij voldoen aan de voorwaarden van bijlage II.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 1 oktober 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

I. TOELICHTING

1. Doel en inhoud van de regeling

Met deze regeling wordt uitvoering gegeven aan Uitvoeringsbesluit 2014/497/EU van de Commissie van 23 juli 2014 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Xylella fastidiosa (Well et Raju) te voorkomen (PbEU 2014, L 219, hierna: het uitvoeringsbesluit). Daartoe wordt de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten gewijzigd.

Het uitvoeringsbesluit betreft maatregelen om het binnenbrengen en het verspreiden van Xylella fastidiosa (Well et Raju) in de Europese Unie te voorkomen. Dit organisme heeft een quarantainestatus binnen de Europese Unie en leidt bij enkele plantensoorten tot bladverschroeiing en een snel wegkwijnen van de plant. Omdat uit recent onderzoek en beschikbaar feitenmateriaal blijkt dat het organisme in kwestie via voor opplant bestemde planten, met uitzondering van zaden, van het geslacht Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Vinca L., Malva L., Portulaca L., Quercus L. en Sorghum L. (hierna: gevoelige planten) in de EU wordt binnengebracht of verspreid, worden op deze planten beschermende maatregelen toegepast.

In artikel 2, lid a, van het uitvoeringsbesluit is bepaald dat de voor Xylella fastidiosa (Well et Raju) gevoelige planten alleen in de Europese Unie mogen worden binnengebracht uit gebieden waarvan bekend is dat het organisme er voorkomt, indien zij voldoen aan de specifieke voorschriften die zijn vermeld in bijlage I, afdeling 2, van dit besluit. Dit betekent onder meer dat de gevoelige planten moeten zijn geteeld op een geregistreerde productielocatie die vrij is van het plaagorganisme en die fysiek is beschermd tegen het binnenbrengen van dit organisme door de vectoren ervan. Verder moeten de gevoelige planten bij invoer in de Europese Unie ingevolge de invoervoorschriften worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van Xylella fastidiosa (Well et Raju) en daarbij vrij van het organisme zijn bevonden.

In artikel 3 van het uitvoeringsbesluit is bepaald dat gevoelige planten die gedurende een deel van hun leven zijn geteeld in een officieel voor Xylella fastidiosa (Well et Raju) afgebakend gebied in de Europese Unie of die door een dergelijk gebied zijn verplaatst alleen in het verkeer mogen worden gebracht indien zij voldoen aan de voorwaarden in bijlage 3. Deze voorschriften zijn vergelijkbaar met de zojuist genoemde voorschriften voor gevoelige planten uit derde landen.

2. Regeldrukeffecten

Deze regeling heeft geen effecten voor de regeldruk. Voor wat betreft importinspecties zijn er geen consequenties voor administratieve en uitvoeringslasten, aangezien voor opplant bestemde planten reeds inspectieplichtig zijn bij import. Er ontstaat een paspoortplicht voor het binnen de Europese Unie in het verkeer brengen van planten van oorsprong uit een afgebakend gebied in de Europese Unie. Omdat in Nederland Xylella fastidiosa (Well et Raju) voor zover bekend niet aanwezig is, is instelling van een afgebakend gebied en introductie van de plantenpaspoortplicht voor planten niet van toepassing.

Het betreft hier 1-op-1 uitvoering van een EU-uitvoeringsbesluit. Om die reden heeft er geen afweging voor alternatieven plaatsgevonden.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin zij wordt gepubliceerd. Voor de uitvoering in regelgeving van de Europese besluiten wordt niet aangesloten bij een vast verandermoment, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Dat beleid biedt namelijk een afwijkingsmogelijkheid indien nodig voor uitvoering of implementatie van Europese regelgeving.

II. Transponeringstabel

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Onderstaande transponeringstabel heeft betrekking op Uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU van de Commissie van 23 juli 2014 betreffende maatregelen om het binnenbrengen en de verspreiding in de Unie van Xylella fastidiosa (Well et Raju) te voorkomen (PbEU 2014 L 219). In de tabel is in de rechterkolom aangegeven waar de in de linkerkolom vermelde artikelen van het uitvoeringsbesluit in nieuwe regelgeving zijn verwerkt.

Uitvoeringsbesluit nr. 2014/497/EU

Bepaling ter uitvoering van het uitvoeringsbesluit

Artikel 1

Artikel I van deze regeling (artikel 12r, eerste lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 2

Artikel I van deze regeling (artikel 12r, tweede lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 3

Artikel I van deze regeling (artikel 12r, derde lid, van de Regeling invoer, uitvoer en verkeer van planten)

Artikel 4

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 5

Artikel 16 Besluit bestrijding schadelijke organismen

Artikel 6

Artikel 9 en 10 Plantenziektenwet

Artikel 7

Zodra dit het geval is, zal uitvoeringsregelgeving worden vastgesteld, maar momenteel is dit niet aan de orde (zie paragraaf 1 van de toelichting)

Artikel 8

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 9

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

Artikel 10

Behoeft naar zijn aard geen uitvoering in regelgeving

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven