Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 27 januari 2014, nr. WJZ/14015233, houdende wijziging van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's in verband met een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Litouwen

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 10, eerste en vierde lid, van richtlijn 2002/60/EG van de Raad van 27 juni 2002 houdende vaststelling van specifieke bepalingen voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en houdende wijziging van Richtlijn 92/119/EEG met betrekking tot besmettelijke varkensverlamming (Teschenerziekte) en Afrikaanse varkenspest (PbEG 2002, L 192) en de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 35 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op een vervoermiddel dat kennelijk is gebruikt voor het vervoeren van evenhoevigen in Litouwen en vanuit daar anders dan in doorvoer leeg in Nederland wordt gebracht.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt in werking op 27 januari 2014 om 19.00 uur.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 27 januari 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.

TOELICHTING

Op 22 januari 2014 is een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld bij wilde zwijnen in Litouwen. AVP is een zeer besmettelijke varkensziekte die via vervoer van besmette varkens of via indirect contact (vrachtwagens, personen of materialen) kan worden overgebracht. Een uitbraak van AVP in Nederland zou grote gevolgen voor de varkenssector hebben. Om het risico van verspreiding van AVP naar Nederland via niet goed gereinigde veewagens zoveel mogelijk te beperken, is een extra reiniging en ontsmetting van in Nederland terugkerende veewagens die evenhoevigen hebben vervoerd in Litouwen noodzakelijk.

Derhalve wordt met deze regeling artikel 35 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s gewijzigd. Op grond van dat artikel geldt bij een bevestigde uitbraak in een lidstaat van, onder meer, AVP, bij gehouden dieren een verplichting tot het reinigen en ontsmetten van voertuigen die kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van evenhoevigen en die vanuit de besmette lidstaat in Nederland worden gebracht. De reiniging en ontsmetting dient te geschieden op daartoe geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaatsen in Nederland. Aan artikel 35 wordt een lid toegevoegd, zodat die verplichting ook geldt voor vervoermiddelen die kennelijk gebruikt zijn voor het vervoeren van evenhoevigen in Litouwen en die vanuit Litouwen anders dan in doorvoer leeg in Nederland worden gebracht.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro.

Naar boven