Vaststelling Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Op 26 september 2014 heeft het kabinet de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee vastgesteld. Daarmee zijn twee gebieden aangewezen waar voor de Hollandse kust en ten noorden van de Waddeneilanden de ontwikkeling van grootschalige windenergie mogelijk is. Beide gebieden liggen buiten de 12-mijlszone (circa 22 kilometer uit de kust).

In het Nationaal Waterplan 2009 – 2015 en de bijbehorende Beleidsnota Noordzee is aangekondigd dat het kabinet extra windenergiegebieden zal aanwijzen. De Rijksstructuurvisie is formeel de ‘Partiële herziening van het Nationaal Water-plan vanwege de aanwijzing van de gebieden Hollandse Kust en Ten Noorden van de Waddeneilanden voor het onderdeel Windenergie op Zee’. Dat wil zeggen dat deze Structuurvisie het Nationaal Waterplan en de Beleidsnota Noordzee op een aantal punten wijzigt en aanvult en dus daarmee in samenhang moet worden gelezen.

In het Energieakkoord voor duurzame groei (september 2013) is afgesproken dat Nederland streeft naar 16% duurzame energie in 2023. Om dit duurzame energiedoel te bereiken zijn forse beleidsinspanningen en investeringen nodig op alle vormen van duurzame energie. Wind is een duurzame bron en windenergie op zee kan gebruikt worden om een deel van deze doelstelling te halen. In het Energie-akkoord is met de betrokken partijen afgesproken dat 4.450 MW aan windvermogen op zee operationeel is in 2023. Het kabinet streeft hierbij naar een zo kosteneffectief mogelijk opgesteld vermogen als een belangrijke randvoorwaarde bij de belangenafweging en de Europese wettelijke verplichtingen. Het vinden van ruimte voor windenergie en het aanwijzen van windenergiegebieden draagt aan het halen van deze doelstelling bij.

Totstandkoming Rijksstructuurvisie

Voordat de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee is vastgesteld, werd een ontwerp-Rijksstructuurvisie opgesteld. Zowel voor het gebied ‘Hollandse Kust’ als voor het gebied ‘Ten Noorden van de Waddeneilanden’ zijn een planmilieueffectrapport (planMER) en een Passende beoordeling gemaakt. Voor beide gebieden is ook een scheepvaartrisicoanalyse uitgevoerd. Ter voorbereiding op de ontwerp-Rijksstructuurvisie heeft overleg plaatsgevonden met de ons omringende landen. Op 20 december 2013 heeft het kabinet met de ontwerp-Rijksstructuurvisie ingestemd.

Van 10 januari tot en met 20 februari 2014 heeft eenieder de gelegenheid gekregen zienswijzen in te dienen op de ontwerp-Rijksstructuurvisie en de bijbehorende milieueffectrapporten. In totaal zijn 50 zienswijzen ingediend.

De milieueffectrapporten zijn aangevuld naar aanleiding van het voorlopige toetsingsadvies van de Commissie voor de m.e.r. en de ontvangen zienswijzen. De Commissie voor de m.e.r. heeft over de aangevulde milieueffectrapporten een definitief toetsingsadvies uitgebracht. Tevens is er een debat in de Tweede Kamer geweest en is de ontwerp-Rijksstructuurvisie besproken in het Overleg Infrastructuur en Milieu.

In een Nota van Antwoord zijn de zienswijzen samengevat en is de reactie van het kabinet opgenomen. In de Nota is nader toegelicht op welke wijze de adviezen van de Commissie voor de m.e.r. zijn verwerkt in de diverse stukken en wat omtrent de adviezen is overwogen.

De zienswijzen, de adviezen van de Commissie voor de m.e.r. en de uitkomsten van het debat met de Tweede Kamer zijn bij de totstandkoming van de definitieve Rijksstructuurvisie betrokken. Tegen de vaststelling van de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee is geen beroep mogelijk.

Waar kunt u de Rijksstructuurvisie inzien?

De Rijksstructuurvisie, de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder de Nota van Antwoord en de milieueffectrapporten, zijn te downloaden via: www.platformparticipatie.nl.

Ook kunt u de Rijksstructuurvisie raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMsv13WindOpZee-3000).

Meer informatie over windenergie op zee vindt u op www.rijksoverheid.nl en www.noordzeeloket.nl.

De Rijksstructuurvisie en de daarop betrekking hebbende stukken kunt u van 10 oktober tot en met 20 november 2014 inzien bij de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken in Den Haag en de provinciehuizen van Groningen, Fryslân, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Vragen?

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met de Directie Participatie, telefoon 070 456 96 02.

Voor inhoudelijke vragen kunt u een e-mail sturen naar windopzee@minienm.nl.

Naar boven