Logo RhedenGemeente Rheden-Verkeersbesluit-Faberstraat te Dieren-Eenrichtingverkeer

RHD2014-VKB-024, zaak 54080

Burgemeester en wethouders van Rheden;

overwegen het volgende:

Wettelijk kader

Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen wij aan het bepaalde in de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

de Faberstraat is gelegen binnen de bebouwde kom ex artikel 20a Wegenverkeerswet 1994 van Dieren en is in beheer bij de gemeente Rheden.

Over dit besluit is overleg geweest en overeenstemming bereikt met de politie.

Doel van de maatregel

Het doel van de maatregel is de veiligheid op de weg te verzekeren en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan in stand te houden.

Aanleiding

In de Faberstraat in Dieren is een hoge parkeerdruk. Bewoners hebben hierover klachten ingediend. In 2014 moeten in de wijk waarin de Faberstraat ligt rioleringswerkzaamheden uitgevoerd worden, waardoor het mogelijk is om de weg opnieuw in te richten en klachten zoveel mogelijk op te lossen.

Argumenten

  • In het dorp Dieren is het Verkeerscirculatieplan Dieren 2013 (VCP Dieren) van kracht.

  • De Faberstraat is aangemerkt als erftoegangsweg, die in een 30 km/h zone ligt. Het is een smalle straat met een hoge parkeerdruk.

  • In de wijk worden in 2014 omvangrijke rioleringswerkzaamheden uitgevoerd. Hiervoor zijn verschillende bijeenkomsten met bewoners gehouden. Zij hebben hun visie kunnen geven op hun wijk, hun wensen kunnen inbrengen en meebeslist over het ontwerp.

  • Voor de Faberstraat is een inrichtingsplan gemaakt, waarbij meer parkeerruimte voor de bewoners is gecreëerd.

  • Een consequentie is dat twee auto’s elkaar niet meer kunnen passeren en het hierom nodig is om eenrichtingverkeer in westelijke richting (van de Wilhelminaweg richting K.P.C. Bazelstraat) in te stellen met uitzondering van fietsen en bromfietsen.

  • Door deze maatregel is ook de klacht van sluipverkeer richting het winkelgebied opgelost.

  • Door deze maatregel wordt gebruik van de fiets naar de winkels gestimuleerd.

  • Er is groot draagvlak voor deze wijziging, ondanks dat bewoners van de Faberstraat een stuk moeten omrijden.

Belangenafweging

Eenrichtingverkeer in een verblijfsgebied met een snelheidsregime van 30 km/h zou volgens de Duurzaam Veilig uitgangspunten kunnen uitnodigen tot toename van de snelheid. De nieuwe inrichting van de Faberstraat met meer parkeervakken aan de noordkant en een haagje aan de zuidzijde van de weg geeft een optische versmalling. De weg is ca. 80 m lang en in het midden wordt een drempel aangelegd. Op de kruising met de K.P.C. Bazelstraat wordt een kruispuntplateau aangelegd.

Wij zijn van mening dat de nieuwe inrichting van de Faberstraat met eenrichtingverkeer (m.u.v. fietsen en bromfietsen) niet leidt tot toename van de snelheid in de straat.

Bekendmaking

Vanaf 1 januari 2013 worden alle verkeersbesluiten digitaal gepubliceerd. Reden hiervoor is om ontwikkelaars van kaarten in kennis te stellen van de wijzigingen op het nationale wegennet.

Hiermee is bekendmaking in de regionale kranten komen te vervallen. Vooralsnog publiceren wij de besluiten ook nog in de regionale krant.

Dit besluit wordt digitaal gepubliceerd in de Staatscourant. Het besluit is te raadplegen op de website: https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant.

De wettelijke bezwaartermijn start op de officiële publicatiedatum op deze site.

en besluiten als volgt:

Door het plaatsen van borden C2 en C3 van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 stellen wij op de Faberstraat te Dieren eenrichtingverkeer in met uitzondering van fietsen en bromfietsen, hetgeen door een onderbord wordt aangegeven.

De Steeg, 27 januari 2014

Bezwaar

Indien u het met dit besluit niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit in beroep gaan bij de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM  Arnhem.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

a    de naam en het adres van de indiener;

b    de dagtekening;

c    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

d    de gronden van het beroep.

Door het indienen van een beroepschrift wordt de uitvoering van het besluit niet uitgesteld. U kunt hiervoor een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM  Arnhem. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd.

U kunt er ook voor kiezen het beroep- en/of verzoekschrift digitaal bij genoemde rechtbank in te dienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor het behandelen van een beroepschrift en/of een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Het griffierecht bedraagt € 45,00 voor minder draagkrachtige natuurlijke personen in huurtoeslag- en sociale zekerheidszaken, € 165,00 voor overige natuurlijke personen en € 328,00 voor rechtspersonen (zie artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).

______________________________________________________________________________

Naar boven