Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 september 2014, kenmerk 665889-126305-MC, houdende een wijziging van de Regeling verslaggeving WTZi in verband met het laten vervallen van een onderdeel

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

ARTIKEL I

De Regeling verslaggeving WTZi wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5 vervalt onderdeel b.

B

Aan artikel 8a wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

  • 4. In afwijking van het bepaalde in het tweede lid stelt de Minister in 2014 vóór 31 december na overleg met betrokken partijen het model voor het eerstvolgende verslagjaar vast.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking op de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij met de bijbehorende toelichting wordt geplaatst.

  • 2. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 29 september 2014, treedt zij in werking met ingang van de dag na de dag van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 30 september 2014.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Artikel I

Artikel 5 van de Regeling verslaggeving WTZi vereist dat zorginstellingen een aantal overzichten opnemen in de toelichting op de jaarrekening. Het gaat om twee investeringsoverzichten en om een overzicht van de mutaties van het wettelijk budget voor aanvaardbare kosten in het verslagjaar ten opzichte van het voorafgaande jaar. Voor de inhoud van deze overzichten verwijst de Regeling verslaggeving WTZi naar de bijlagen van hoofdstuk 655 van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving.

Het overzicht van de mutaties van het wettelijk budget voor aanvaardbare kosten in het verslagjaar ten opzichte van het voorafgaande jaar dat zorginstellingen moeten opnemen op basis van artikel 5, onderdeel b, van de Regeling verslaggeving WTZi is, gezien de gewijzigde bekostigingsregels voor zorginstellingen binnen zowel de care als de cure waardoor de functiegerichte budgetteringssystematiek is vervallen, voor de meeste gebruikers van de jaarrekening niet meer relevant. Bovendien heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving aangegeven dat de inhoud van de investeringsoverzichten verwarrend werkt voor de gebruikers van jaarrekeningen. Dit gezien de overlap van de in titel 9 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek verplichte mutatieoverzichten voor vaste activa.

Teneinde de regeldruk te verminderen en onnodige administratieve lasten te vermijden kan onderdeel b van artikel 5 vervallen.

Vanwege de hervormingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Algemene wet bijzondere ziektekosten zal het model voor het jaar 2015 grondig moeten worden herzien om aan te sluiten bij de nieuwe situatie.

Omdat er gedurende een langere periode onzekerheid is geweest over de situatie per 1 januari 2015, is het voor partijen niet mogelijk gebleken om voor 1 oktober 2014 op een zorgvuldige wijze het model vast te stellen. Er is meer tijd nodig om te komen tot een model dat aansluit bij nieuwe wet- en regelgeving en de goedkeuring van partijen kan dragen. Om uitstel te bewerkstelligen dient de regeling te worden aangepast.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven