Logo Noord-Holland
Provinciaal inpassingsplan 'Zeetoegang IJmond, Noord-Holland

Gedeputeerde staten van Noord-Holland maken hierbij bekend dat provinciale staten van Noord-Holland het Provinciaal Inpassingsplan ‘Zeetoegang IJmond’ op 22 september 2014 hebben vastgesteld.

De provincie Noord-Holland maakt met het Inpassingsplan de aanleg van de nieuwe zeesluis planologisch mogelijk, inclusief de aanpassing van de vaarweg en de verbreding van de primaire waterkering.

In het Inpassingsplan zijn het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage en zienswijzen van belanghebbenden betrokken.

Wijzigingen inpassingsplan

Provinciale staten hebben het Inpassingsplan Zeetoegang IJmond ten opzichte van het ontwerp Inpassingsplan Zeetoegang IJmond ambtshalve op vier onderdelen gewijzigd vastgesteld.

Onderzoek heeft uitgewezen dat waterrecreatie in de vorm van roeien in de nieuwe situatie minder veilig is (Veiligheidsonderzoek verenigingen Sluizencomplex van het bureau MARIN nr. 27873-1-MSCN-rev. d.d. 18 juli 2014). Om die reden is roeien binnen het plangebied aangemerkt als een vorm van verboden gebruik. De specifieke gebruiksregels van de artikelen 5 en 6 zijn daarop aangepast.

Volgens het ontwerp inpassingsplan kon de sluis slechts in twee maatvoeringsvarianten worden uitgevoerd: ofwel 545 m x 70m x -17m (l x b x d) ofwel 545m x 65m x -18m. Dit hield verband met het getijden onafhankelijk maken van de sluis. Om de markt optimaal te kunnen uitdagen, is de maatvoering echter verruimd en wel naar 545m x 70m x -18m. De bouwregels van artikel 6 zijn daarop aangepast.

De sluis was in het ontwerp inpassingsplan aangemerkt als een gebouw. Dat is niet juist omdat een sluis slechts een bouwwerk is. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de bouwregels van artikel 6.

De verbeelding is aangepast doordat de begrenzing van de functieaanduiding ‘specifieke vorm van water – zeesluis’ iets ruimer is getrokken. Kleine wijzigingen in de uitvoeringsfase worden daardoor op voorhand mogelijk gemaakt.

De overige aanpassingen zijn van ondergeschikte, redactionele aard.

Noodzaak inpassingsplan

Een inpassingsplan is vergelijkbaar met een gemeentelijk bestemmingsplan. De provincie mag een inpassingsplan vaststellen als er sprake is van een provinciaal belang. Een goede zeetoegang ter ontsluiting van de haven van Amsterdam is een provinciaal belang. Het doorlopen van een inpassingsplanprocedure is nodig omdat de vervanging van de Noordersluis door de aanleg van een nieuwe zeesluis niet uitvoerbaar is binnen het geldende bestemmingsplan ‘Zeezicht’ van de gemeente Velsen.

Ter inzagelegging

Na de vaststelling van het provinciaal inpassingsplan ligt het vaststellingsbesluit Inpassingsplan Zeetoegang IJmond met bijbehorende stukken voor iedereen ter inzage vanaf 1 oktober 2014 voor een periode van zes weken bij de provincie Noord-Holland, Houtplein 33, 2012 DE Haarlem (uitsluitend na een telefonisch gemaakte afspraak met mevrouw M. Wiedijk via het algemene telefoonnummer van de provincie Noord-Holland: 023 514 31 43).

En verder in de gemeente-/stadhuizen van:

  • Gemeente Amsterdam: Amstel 1 te Amsterdam.

  • Gemeente Beverwijk: Stationsplein 48 te Beverwijk.

  • Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude: Haarlemmerstraatweg 51 te Halfweg.

  • Gemeente Velsen: Dudokplein 1 te Velsen.

  • Gemeente Zaanstad: via de balie van Klantcontact Vergunningen in het stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam. Aanbevolen wordt om eerst telefonisch een afspraak te maken: tel. 14075

Voor openingstijden van de gemeente-/stadhuizen verwijzen wij naar de websites van deze gemeenten.

Vanaf 29 september 2014 is het besluit en de bijbehorende stukken tevens digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en de website van de provincie Noord-Holland.

Beroep instellen

Gedurende de inzagetermijn van zes weken kan tegen het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan Zeetoegang IJmond beroep worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerp Inpassingsplan Zeetoegang IJmond hebben ingediend. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze hebben ingediend op het ontwerp Inpassingsplan Zeetoegang IJmond, kunnen ook beroep instellen. Het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan Zeetoegang IJmond bevat wijzigingen ten opzichte van het ontwerp Inpassingsplan Zeetoegang IJmond. Door belanghebbenden kan ook ten aanzien van deze wijzigingen beroep worden ingesteld.

Adressering beroepschriften

Beroepschriften tegen het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan Zeetoegang IJmond dienen te worden gericht aan: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Meer informatie hierover staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Voorlopige voorziening

Indien -gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dat vereist- kunnen belanghebbenden die beroep hebben ingesteld aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Verzoekschriften dienen te worden gericht aan: Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening wordt ingediend treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan Zeetoegang IJmond zijn de afdelingen 2 en 3 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Voor de beroepsprocedure betekent dit onder andere dat het voor appellanten niet mogelijk is een pro forma beroepschrift in te dienen. Appellanten zijn gehouden om binnen de beroepstermijn de gronden van hun beroep in te dienen.

Nadere informatie

Kijk voor meer informatie over de nieuwe grote zeesluis op www.noord-holland.nl onder projecten of www.rws.nl onder het onderdeel water

Naar boven