Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr.467734/467742, tot het plaatsen van borden L3 (halteborden) bij enkele bushalten in de busbaan bij de N247 in de gemeente Edam-Volendam en de N232 in de gemeente Haarlemmermeer.
Logo Noord-Holland
 
 
 
Aanleiding en maatregelen
De provincie Noord-Holland heeft diverse busbanen voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in haar beheer. Dagelijks maken veel mensen gebruik van dit HOV. Gebleken is dat er voor een betere doorstroming van het HOV enkele extra bushalten gewenst zijn. Er komt een bushalte op de N247 naast het busstation in de gemeente Edam-Volendam (nabij de Singelweg). Momenteel moet de bus eerst afslaan vanaf de N247, dan het busstation oprijden, halteren en dan weer terug afslaan op de N247. Met het realiseren van de nieuwe halte wordt de doorstroming van de huidige buslijn verbeterd. Om te voorkomen dat mensen over de N247 oversteken wordt er aan de overzijde van de bushalte (aan de westzijde van de N247) een lang hek geplaatst. Passagiers worden hiermee geleid naar de voor hen gerealiseerde oversteek bij de kruising. Die oversteek wordt geregeld met verkeerslichten.
 
Tevens worden er twee nieuwe halten aangelegd op de busbaan bij de N232, aan weerszijden van de kruisende P.A. Verkuyllaan. Deze halte wordt aangelegd in verband met de routewijziging van lijn 175 over de Schipholweg (N232). Met de komst van deze bushalte krijgt Badhoevedorp een aansluiting op het R-Net (HOV). Voor de bewoners is dit een uitbreiding van hun mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen. Bij deze bushalte komt een nieuwe verkeerslichtinstallatie. Passagiers kunnen daar oversteken door middel van een voor hen aangelegde voetgangersoversteek bij de verkeerslichten. Ook wordt in de weg een middengeleider aangelegd waar voetgangers kunnen stilstaan indien nodig.
De bushaltes worden aangegeven door bord L3. Voor het plaatsen van de borden L3, is een verkeersbesluit vereist.
 
Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit
Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van bord L3, een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.
 
Verplicht overleg
Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerkers verkeersadvisering van politie hebben ingestemd met de maatregelen.
 
Afweging belangen
De maatregelen zullen leiden tot een vlottere verkeersafwikkeling voor de HOV-bussen. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Omdat de bus een eigen halte krijgt –afgescheiden van de rest van de weg-, kan een bus veilig in- en uitvoegen en hoeft het overige gemotoriseerde verkeer niet op een bus te wachten.  Gelet hierop verwachten wij niet dat door het plaatsen van de borden L3 belangen van overige weggebruikers onevenredig geschaad zullen worden.
 
Bevoegdheid
De weggedeelten waar deze borden worden geplaatst, zijn in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.
 
 
BESLUIT
 
Gelet op het voorgaande besluiten wij:
1. door het plaatsen van bord L3 van bijlage I van het RVV 1990, bushaltes te realiseren bij de N247 ter hoogte van de Singelweg, en de N232 ter hoogte van de P.A. Verkuyllaan; 
2. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.
Haarlem, 22 september 2014

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen
1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem. U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.
2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.
 
Naar boven