Regeling van de Minister van Volksgezondheid,Welzijn en Sport van 18 september 2014, kenmerk 664049-126014-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg in verband met wijziging van de Zvw-omzet, het subsidieplafond en de aanvraagvereisten

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

Onderdeel e, onder 2o, komt als volgt te luiden: beschikbaarheidsbijdragen;.

B

Artikel 3, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘€ 47.520.000’ wordt vervangen door: € 48.257.510.

2. ‘€ 133.330.000’ wordt vervangen door: € 135.399.282.

3. ‘€ 139.300.000’ wordt vervangen door: € 141.461.936.

4. ‘€ 144.275.000’ wordt vervangen door: € 146.514.148.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van het tweede lid wordt voor de punt een zinsnede toegevoegd, luidende: en de toelating in het kader van de WTZi.

2. In het derde lid, onderdeel b, wordt ‘voorzien van de bijbehorende controleverklaring van een accountant’ vervangen door: opgesteld conform de voor het betreffende jaar geldende versie van Richtlijn 655 Zorginstellingen en voorzien van de bijbehorende controle-, beoordelings- of samenstellingsverklaring.

3. Aan het slot van het vierde lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Bij het ontbreken van deze toelichting is de jaarrekening, bedoeld in het derde lid, leidend voor het bepalen van de hoogte van de subsidie.

4. In het zevende lid wordt ‘1 oktober’ vervangen door: 1 december.

5. Het tiende lid wordt als volgt gewijzigd:

  • a. ‘versterkte’ wordt vervangen door: verstrekte.

  • b. de slotzin komt te luiden: De minister besluit de aanvraag niet te behandelen indien de aanvraag binnen die termijn niet of niet voldoende is aangevuld, tenzij het niet of niet tijdig aanvullen van de aanvraag alleen betrekking heeft op de in het vierde lid genoemde toelichting.

D

Aan artikel 11 worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 5. In afwijking van artikel 4, zevende lid, wordt de aanvraag van de subsidie ten behoeve van het jaar 2015 uiterlijk 15 februari 2015 ontvangen.

  • 6. In afwijking van artikel 5, eerste lid, besluit de minister over aanvragen voor het jaar 2015 binnen tien weken na de in het vijfde lid bedoelde termijn over de vaststelling van de subsidie.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Op grond van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg (hierna: de Subsidieregeling) wordt aan zorgaanbieders die medisch specialistische zorg verlenen subsidies verstrekt voor het investeren in het opleiden van het personeel. Met de onderhavige wijzigingsregeling is de Subsidieregeling op drie punten aangepast: wijziging van de Zvw-omzet, wijziging van het subsidieplafond en wijziging van de procedure en vereisten ten aanzien van de aanvraag.

Zvw-omzet

In de Subsidieregeling worden op basis van de relevante Zvw-omzet van de aanvragende zorgaanbieders de beschikbare financiële middelen verdeeld onder de aanvragers. Daarbij wordt aangesloten bij de definities van de jaarrekening. De WTZi-toegelaten zorgaanbieders dienen in de jaarrekening uit te gaan van Richtlijn 655 Zorginstellingen. Deze Richtlijn is ten behoeve van het verslagjaar 2013 gewijzigd. Daar is de definitie van de Zvw-omzet in artikel 1, onderdeel e, aan aangepast.

Subsidieplafond

In de Subsidieregeling is in artikel 3 een subsidieplafond opgenomen. In artikel 5, derde lid, is verder geregeld dat de subsidie gewijzigd kan worden in verband met de ontwikkeling in de arbeidsvoorwaarden. Dat is voor het subsidiejaar 2014 gebeurd. Daarbij is uitgegaan van de Ova-systematiek. Dat betekent dat het Ova-percentage van 1,94% is toegepast op het loongevoelige deel van de subsidie, zijnde 80%. De subsidies voor 2014 zijn derhalve verhoogd met 1,94*80% is 1,552%. Als gevolg daarvan zijn ook de jaarlijkse subsidieplafonds in artikel 3, tweede lid, met eenzelfde percentage verhoogd.

Aanvraagprocedure en aanvraagvereisten

In artikel 4 van de Subsidieregeling wordt ingegaan op het indienen van de aanvraag. De ervaringen met de subsidieronde 2014 hebben er toe geleid dat de vereisten waaraan de aanvraag dient te voldoen verduidelijkt zijn. Allereerst blijkt het niet altijd duidelijk te zijn op basis van welke WTZi-toelating de aanvraag ingediend wordt door de zorgaanbieder. Derhalve is in artikel 4, tweede lid, toegevoegd dat bij de aanvraag daarover informatie verstrekt dient te worden. In de praktijk betreft het hier het vermelden op de aanvraag van de WTZi-nummers van de organisatorische verbanden waarvoor een aanvraag ingediend wordt.

Daarnaast is bij de subsidieronde 2014 gebleken dat niet alle aanvragers bij het opstellen van de jaarrekening uitgegaan zijn van de wettelijke verplichte Richtlijn 655 voor zorginstellingen. Dat had tot gevolg dat de relevante Zvw-omzet vaak moeilijk te bepalen was. In artikel 4, derde lid, onderdeel b, is daarom opgenomen dat de bij de aanvraag bij te voegen jaarrekening opgesteld dient te zijn conform Richtlijn 655 Zorginstellingen. Als dat niet het geval is, is de aanvraag incompleet en kan ze niet in behandeling genomen worden. In hetzelfde onderdeel is daarnaast opgenomen dat de bijbehorende verklaring van de accountant niet per se een controleverklaring behoeft te zijn, maar dat ook volstaan kan worden met een beoordelings- of samenstellingsverklaring. Dit geldt echter alleen voor de zorgaanbieders waarvoor dat in de WTZi geregeld is.

Verder is in subsidieronde 2014 gebleken dat een aantal aanvragers gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een hogere Zvw-omzet in de aanvraag op te nemen, dan uit de jaarrekening blijkt. Conform artikel 4, vierde lid, dient daarop een toelichting gegeven te worden. Niet altijd is dit in voldoende mate gedaan, ook niet nadat daar met een incompleetbrief expliciet om gevraagd is. In het betreffende lid is voor de duidelijkheid toegevoegd dat in geval van een onvoldoende toelichting bij de subsidievaststelling uitgegaan wordt van de Zvw-omzet blijkens de jaarrekening. In geval van een niet of onvoldoende aangevulde aanvraag wordt conform artikel 4, tiende lid, deze aanvraag buiten behandeling gesteld. In lijn met de hierboven genoemde toevoeging aan artikel 4, vierde lid, geldt dit echter niet als de onvoldoende aanvulling alleen betrekking heeft op de toelichting in geval van een afwijkende aangevraagde Zvw-omzet ten opzichte van de Zvw-omzet in de jaarrekening. De toevoeging aan artikel 4, tiende lid, neemt deze omissie weg.

Tot slot is in verband met een ordentelijke afhandeling van de subsidieaanvragen de uiterste aanvraagdatum in artikel 4, zevende lid, verschoven van 1 oktober naar 1 december in het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar. Voor subsidiejaar 2015 wordt daar echter een uitzondering op gemaakt. Ziekenhuizen is immers toestemming gegeven om de jaarrekening 2013 uiterlijk 15 december 2014 gereed te hebben, in plaats van 1 juni 2014. Aangezien de jaarrekening 2013 bijgevoegd dient te worden bij de aanvraag 2015 is in artikel 11, vijfde lid, opgenomen dat de aanvraag voor 2015 op 15 februari 2015 door VWS ontvangen dient te zijn. Als consequentie daarvan is in het zesde lid van hetzelfde artikel geregeld dat over de subsidievaststelling 2015 binnen 10 weken na 15 februari 2015 besloten wordt.

Administratieve lasten en vaste verandermomenten

Van de drie onderdelen waarop de Subsidieregeling wordt gewijzigd, heeft alleen de toevoeging aan de aanvraag van het WTZi-nummer gevolgen voor de administratieve lasten. De extra lasten daarvan zijn echter zeer beperkt.

Gelet op de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM) treedt deze regeling per 1 oktober 2014 in werking.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven