Gemeente Heusden –60km-zone Bernsestraat, Hoefstraat, Ophovenseweg en Oude Schoolstraat-Herpt
Logo Heusden
Ons kenmerk: verkeersbesluit 2014-29
Zaaknummer: 00393425
Burgemeester en wethouders van Heusden,
Gelet op:
Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;
Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;
Artikel 15, lid 2 van de WvW, ingevolge het beperken of uitbreiden van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken geschiedt krachtens een verkeersbesluit;
De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.
Uit het oogpunt van:
Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;
Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;
Overwegende dat:
Het Rijk enige jaren geleden de term Duurzaam Veilig geïntroduceerd heeft. De essentie van Duurzaam Veilig is het voorkomen van verkeersonveiligheid. De lijn in het landelijk beleid is, dat in het buitengebied de algemene snelheidslimiet 60 km/u wordt. De toepassing van een 60 km/u gebied (inclusief de snelheidsremmende maatregelen) past binnen het concept van een duurzaam veilig verkeers- en vervoerssysteem. De in te stellen maximumsnelheid van 60 km/u dient in overeenstemming te zijn met het wegbeeld ter plaatse. Dit betekent dat waar nodig de omstandigheden op zodanige manier worden aangepast dat de beoogde snelheid redelijkerwijs voortvloeit uit de aard van de inrichting van de betrokken weg en zijn omgeving.
Het merendeel van de straten in het buitengebied in de gemeente Heusden kennen al een snelheidslimiet van 60 km/u. De Bernsestraat, Hoefstraat, Ophovenseweg en Oude Schoolstraat kennen nog een snelheidslimiet van 80 km/uur. Het huidige snelheidsregime van 80 km/uur sluit niet aan op het karakter van de omgeving en is niet conform het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan. Het is logischer, duidelijker en veiliger voor de weggebruiker als deze wegen eenzelfde snelheidsregime van 60/km uur heeft.
Belangenafweging:
Het belang van de weggebruikers/ondernemers is afgewogen tegen het algemene belang van het waarborgen van de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de doorgang van het verkeer. Genoemde maatregel strekt tot het verzekeren van de veiligheid op de weg en het waarborgen en de bruikbaarheid daarvan.
Gehoord :
Er is advies gevraagd aan de politie Oost-Brabant, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het opnemen van de straten in Herpt zuid binnen een 60 km-zone.
nemen gelet op het voorgaande, het volgende
BESLUIT
1.de Bernsestraat, Hoefstraat, Ophovenseweg en Oude Schoolstraat buiten de bebouwde kom op te nemen binnen een 60 km/u zone. Door het plaatsen van de borden E10 (A01) 60 (begin zone waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/u) en van bijlage I van het RVV 1990, een en ander in overeenstemming met de bij dit besluit behorende tekening.
Vlijmen, 17 september 2014
namens het college van Heusden,
Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,
Hans Rompen
MEDEDELINGEN
Bezwaar- of beroepsclausule
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:
  • -
    Uw naam en adres;
  • -
    De datum;
  • -
    Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
  • -
    Argumenten voor het bezwaar.
U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.
Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.
Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven