Kennisgeving handleiding vergunningverleningsproces voor projecten van gemeenschappelijk belang voor trans-Europese energie-infrastructuur, Ministerie van Economische Zaken

Op 1 juni 2013 is de Verordening (EU) 347/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2013 betreffende de richtsnoeren voor trans-Europese energie-infrastructuur (hierna: de verordening) van kracht geworden. Het doel van de verordening is de energienetwerken van Europa te moderniseren en uit te breiden voor onder meer het waarborgen van een concurrerende en goed functionerende geïntegreerde energiemarkt en de integratie van gespreide hernieuwbare energiebronnen.

In de verordening zijn regels opgenomen voor de vergunningverlening voor projecten die op grond van de verordening zijn aangemerkt als projecten van gemeenschappelijk belang. Deze projecten krijgen prioriteit. Zo dient onder meer de meest efficiënte nationale procedure te worden gevolgd en moeten deze projecten binnen een bepaalde termijn na de melding daarvan gerealiseerd zijn. Hiertoe zijn in de verordening regels opgenomen voor de procedures die betrekking hebben op de vergunningverlening van projecten van gemeenschappelijk belang. Daarnaast geeft de verordening aan hoe de transparantie van het proces wordt geborgd en hoe de inspraak bij deze projecten plaatsvindt.

Als onderdeel van deze transparantie en inspraak bij projecten van gemeenschappelijk belang stelt een lidstaat een handleiding op voor de procedures van de vergunningverlening voor deze projecten. De handleiding voor de Nederlandse procedures is te vinden op de website van het Ministerie van Economische Zaken onder www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven