Uitbreiding HABOG, wijziging locatie VOG2 en revisie Kernenergiewetvergunning COVRA, Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 25 september 2014 tot en met 5 november 2014 liggen ter inzage de ontwerpbeschikking uitbreiding van het Hoog radioactief Afval Behandelings- en Opslag Gebouw (HABOG), wijziging van de locatie van het tweede opslaggebouw voor verarmd uranium (VOG2) en revisie van de Kernenergiewetvergunning van de Centrale Organisatie voor radioactief Afval N.V. (COVRA) te Nieuwdorp (gemeente Borsele).

Achtergrond aanvraag en MER

COVRA is als Centrale Organisatie Voor radioactief Afval verantwoordelijk voor de centrale verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval dat in Nederland ontstaat. COVRA beschikt voor deze activiteiten over een vergunning op grond van de Kernenergiewet.

In verband met het aanbod van warmte producerend hoog radioactief afval ná 2015 is COVRA voornemens het HABOG uit te breiden met twee opslagcompartimenten. Met het oog op een efficiëntere indeling van het terrein vraagt de COVRA om de locatie van het reeds vergunde VOG2 te wijzigen. Tegelijkertijd vraagt COVRA om een revisie van de huidige vergunning op grond van de Kernenergiewet.

Voor deze wijzigingen is onder meer vergunning nodig op grond van de artikelen 15, onder a en b, en 29 van de Kernenergiewet (Kew) en hoofdstuk 4 van het Besluit Stralingsbescherming. Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door COVRA een MER opgesteld.

De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 9 december 2013 is van COVRA een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet, inclusief een MER, ontvangen. De vergunningaanvraag is op verzoek van het bevoegd gezag op 13 februari 2014 door COVRA aangevuld.

Voor de behandeling van het MER wordt de procedure doorlopen conform artikel 17, eerste lid, Kew en artikel 13.2 Wet milieubeheer, in die zin dat van de aanvraag en het MER openbaar wordt kennisgegeven en dat beide ter inzage worden gelegd.

Voor de beslissing op de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voor-bereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht worden doorlopen. In het kader van deze procedure zal inspraak mogelijk zijn op de aanvraag, het MER en de ontwerpbeschikking.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de voorgenomen realisatie van de uitbreiding van het Hoog radioactief Afval Behandelings- en Opslag Gebouw (HABOG) wijziging van de locatie van het tweede opslaggebouw voor verarmd uranium (VOG2) en revisie van de Kernenergiewetvergunning van COVRA, onder voorwaarden ingestemd. Vergunning zal worden verleend op grond van artikel 15aa van de Kew, juncto artikel 2.6 eerste, tweede en vierde lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Waar kunt u de ontwerpbeschikking inzien?

De ontwerpbeschikking, vergunningaanvraag, het MER en de overige relevante stukken liggen vanaf 25 september 2014 gedurende 6 weken ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Servicecentrum Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Het Servicecentrumcentrum is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Bij toegang tot het Ministerie is identificatie verplicht.

  • Gemeentehuis Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand, openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.

De ontwerpbeschikkig, de aanvraag, het MER en de overige documenten zijn ook beschikbaar via:

www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Eenieder kan tot en met 5 november 2014 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking en het MER indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Ministerie van Economische Zaken

Programmadirectie Nucleaire Installaties en Veiligheid

O.v.v. Ontwerpbeschikking NRG, Ontmanteling LFR

Aanleverpunt: C-Noord3 – A17/18

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Postbus.aanvraagCOVRA@minez.nl onder vermelding van Zienswijze ontwerpbeschikking NRG, Ontmanteling LFR.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 379 89 80, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Economische Zaken de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve beschikking zal te zijner tijd openbaar worden kennis-gegeven. Omdat de ingebrachte zienswijzen te zijner tijd tezamen met de definitieve beschikking openbaar gemaakt zullen worden, kan degene die zienswijzen inbrengt, verzoeken dat de door hem/haar vermelde persoons-gegevens niet openbaar gemaakt zullen worden.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bellen met het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 379 89 80 of mailen naar: Postbus.aanvraagCOVRA@minez.nl onder vermelding van ‘Ontwerpbeschikking COVRA’.

Naar boven