Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 23 januari 2014, ACM/DJZ/2014/200258, houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 2, tweede lid, en 5, tweede lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Economische Zaken;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

1. In artikel 1 worden de onderdelen d tot en met h geletterd e tot en met i en de onderdelen i tot en met n tot k tot en met p.

2. In artikel 1 wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

d. verordening 1/2003:

Verordening (EG) nr. 1/2003 van de Raad van de Europese Unie van 16 december 2002 betreffende de uitvoering van de mededingingsregels van de artikelen 101 en 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (PbEG 2003, L 1);.

3. In artikel 1 wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

j. verordening 1211/2009:

Verordening (EG) nr. 1211/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 tot oprichting van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (BEREC) en het Bureau (PbEU L 337/1);.

B

1. In artikel 3.3, onderdeel 1, wordt de zinsnede ‘de Wet handhaving consumentenbescherming’ vervangen door: de Dienstenwet en de Wet handhaving consumentenbescherming.

2. In artikel 3.3, onderdeel 2, wordt de zinsnede ‘de uitvoering van’ vervangen door: de uitvoering van en het toezicht op de naleving van, en wordt de zinsnede ‘specifiek op consumentenbelangen ziet’ vervangen door: overwegend op consumentenbelangen zien.

C

1. In artikel 3.4, onderdeel 1, wordt de zinsnede ‘de Elektriciteitswet 1998’ vervangen door: de Elektriciteitswet 1998, voor zover deze overwegend niet op consumentenbelangen ziet, wordt de zinsnede ‘de Gaswet’ vervangen door: de Gaswet, voor zover deze overwegend niet op consumentenbelangen ziet, en wordt de zinsnede ‘de Wet implementatie derde pakket’ vervangen door: de Warmtewet en de Wet implementatie derde pakket.

2. In artikel 3.4, onderdeel 2, wordt de zinsnede ‘de uitvoering van’ vervangen door: de uitvoering van en het toezicht op de naleving van.

D

1. In artikel 3.5, onderdeel 1, wordt de zinsnede ‘de Telecommunicatiewet, verordening 544/2009’ vervangen door: de Telecommunicatiewet, voor zover deze overwegend niet op consumentenbelangen ziet, verordening 544/2009, verordening 1211/2009.

2. In artikel 3.5, onderdeel 2, wordt de zinsnede ‘de uitvoering van’ vervangen door: de uitvoering van en het toezicht op de naleving van.

E

In artikel 3.6 wordt de zinsnede ‘verordening 139/2004’ vervangen door: verordening 1/2003, verordening 139/2004.

F

Aan artikel 4.4 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Aan de ondersteunend medewerkers toezicht en de medewerkers toezicht van het team Vervoer en Nummeruitgifte bij de directie Telecom, Vervoer en Post wordt, ieder voor zich, mandaat, volmacht en machtiging verleend tot aangelegenheden inzake de toekenning, reservering of intrekking van ten hoogste 30 elfcijferige informatienummers of niet meer dan 100 bedrijfsnummers, als bedoeld in het Nummerplan telefoon- en ISDN-diensten.

G

In artikel 4.6 wordt de zinsnede ‘het Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren ACM’ vervangen door: het Besluit aanwijzing toezichthouders ACM.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 januari 2014

De Autoriteit Consument en Markt, C.A. Fonteijn, Bestuursvoorzitter.

F.J.H. Don, Bestuurslid.

J.G. Vegter, Bestuurslid.

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de administratieve rechter.

TOELICHTING

Op 1 januari 2014 trad de Warmtewet in werking. Voor zover daarin taken zijn opgedragen aan de Autoriteit Consument en Markt zullen die gaan behoren tot het werkterrein van de directie Energie. Tevens is onder meer de omissie van het niet noemen van de Dienstenwet bij het werkterrein van de directie Consumenten hersteld. Verder is getracht de afbakening van het werkterrein van deze directie helderder te formuleren ten opzichte van het werkterrein van de directie Energie respectievelijk Telecom, Vervoer en Post. Om te komen tot een praktische en efficiënte oplossing voor het grote aantal nummerbeschikkingen dat maandelijks door de Autoriteit Consument en Markt genomen moet worden, is daarnaast besloten de eenvoudige nummerbeschikkingen op een lager niveau dan teammanager te beleggen.

De Autoriteit Consument en Markt, C.A. Fonteijn, Bestuursvoorzitter.

F.J.H. Don, Bestuurslid.

J.G. Vegter, Bestuurslid.

Naar boven