Beschikking luchtvaartvertoning Beek for Speed, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Datum: 11 september 2014

Nummer: ILT-2014/53467

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de gemeente Beek van 24 juli 2014, aangevuld met de e-mail van 21 augustus 2014;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

  • Artikel 8a.51 van de Wet luchtvaart;

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 21 juli 2014, kenmerk 14uit03112, van de burgemeester van de gemeente Beek;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan de gemeente Beek, organisator van het evenement Beek for Speed, hierna aan te duiden als organisator. De heer L.J. van Buul, woonachtig te Nuenen, of de heer R. van Heeswijk, woonachtig te Reusel, zal optreden als vertoningsdirecteur.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op een locatie in de gemeente Beek, geografische positie 50°54'57.00"NB – 005°46'37.00"OL, nader aangegeven op de bij deze beschikking behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning is slechts geldig op zondag 14 september 2014 van 10.00 uur tot 18.30 uur plaatselijke tijd.

  • 3. Indien de luchtvaartvertoning niet op deze datum kan worden gehouden, geldt er geen uitwijkdatum.

  • 4. Tijdens de luchtvaartvertoning mogen zich geen passagiers bevinden in de deelnemende luchtvaartuigen. Dit geldt tevens voor de luchtvaartuigen die een Fly-by uitvoeren tijdens de luchtvaartvertoning.

  • 5. (Door)starts of landingen van militaire luchtvaartuigen zijn niet toegestaan.

  • 6. Vluchten die worden uitgevoerd in het kader van de luchtvaartvertoning, worden meegeteld in de berekening van de geluidbelasting (Lden-verkeer). Dit geldt ook voor de langsvluchten met militaire luchtvaartuigen.

  • 7. Er is voldoende tijdseparatie tussen het reguliere luchtverkeer dat gebruikmaakt van de luchthaven Maastricht Aachen Airport en de deelnemers aan Beek for Speed.

  • 8. Reguliere vluchten volgen de standaard nadering- en vertrekprocedures die zijn vastgesteld voor de luchthaven Maastricht Aachen Airport. Het is niet toegestaan om deze vluchten af te laten wijken van hun standaard procedures vanwege deze luchtvaartvertoning.

  • 9. Bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning wordt voldaan aan de Regeling luchtvaartvertoningen.

  • 10. De gezagvoerders van de deelnemende militaire luchtvaartuigen houden bij de voorbereiding en de uitvoering van het vliegprogramma, met uitzondering van afstanden tot publiek bij langsvluchten, strikt de hand aan de voorwaarden en bepalingen vervat in STANAG 3533 (Edition nr. 9) van 28 oktober 2013 (Flying and Static Displays). Voor langsvluchten geldt de afstand zoals opgenomen in tabel 5, behorende bij artikel 22, onderdeel a, van de Regeling luchtvaartvertoningen. Voor kunstvluchten geldt de afstand zoals genoemd in de STANAG.

  • 11. Vanwege de (beperkte) afstand tussen de displaylijn en de publieklijn bedraagt de maximumsnelheid in kts. IAS voor langsvluchten van militaire deelnemers < 300 kts. Voor kunstvluchten is deze maximumsnelheid gelegen tussen 100-200 kts.

  • 12. De organisator zorgt ervoor dat tijdens de luchtvaartvertoning een deelnemerslijst met DA- en BVB-nummers, alsmede een kopie van het BVL van alle deelnemers aan de luchtvaartvertoning ter inzage aanwezig is.

  • 13. De vertoningsdirecteur zorgt ervoor dat voor alle deelnemers een vliegplan wordt ingediend.

  • 14. De vluchten kunnen alleen worden uitgevoerd indien er, na het ingediende vliegplan, een klaring is verkregen van de betrokken plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst. Afhankelijk van weerscondities of verkeersaanbod van/naar de luchthaven Maastricht Aachen Airport kan de toestemming door de plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst worden geweigerd, dan wel een eerder afgegeven toestemming worden ingetrokken.

  • 15. Minstens twee uur vóór aanvang van de vertoning stuurt de vertoningsdirecteur een overzicht van de deelnemers per fax aan de Luchtverkeersleiding Nederland. Dit overzicht bevat minimaal een opsomming van de registraties van de deelnemers. Het faxnummer dat voor het versturen van dit overzicht wordt gebruikt, is 043 3587711.

  • 16. De vertoningsdirecteur geeft bij het eerste contact met de dienstdoende luchtverkeersleider het telefoonnummer waarop hij gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar is.

  • 17. Ten minste één uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningsdirecteur contact op met de luchtverkeersleider (043 3587781). Aan de voorwaarden door hem gesteld wordt strikt de hand gehouden.

  • 18. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de directeur telefonisch doorgegeven aan de Supervisor van AOCS NM LVL (tel. 0577 458700), de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel. 070 4563434), de meldkamer van de Landelijke eenheid, Afdeling Luchtvaart (tel. 020 5025693) en de operationele helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel. 020 4062201).

Artikel 3

De aanvrager draagt er zorg voor dat de havenmeester alsmede de plaatselijke luchtverkeersleider bekend zijn met de inhoud van deze ontheffing.

Artikel 4

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 2 bij deze beschikking is opgenomen.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 14 september 2014 en vervalt met ingang van 15 september 2014. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in artikel 2, kan aanleiding zijn de in deze beschikking bedoelde toestemming in te trekken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen senior inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

BIJLAGE 1:

Kaarten

BIJLAGE 2:

Programma

Deelnemers Luchtvaartvertoning Beek for Speed of deelnemers of demonstratietoestellen van gelijke soort en kwaliteit ter vervanging daarvan, mits het luchtvaartuig is voorzien van een geldig bewijs van inschrijving en luchtwaardigheid of permit to fly geldig in Nederland:

Operator

Type

Registratie

Patrouille de France

Dassault-Breguet/Dornier Alpha Jet

N.B.

Belgium Airforce

Lockheed Martin F16

N.B.

Belgium Airforce

Lockheed C-130 Hercules

N.B.

NATO

Boeing E-3A AWACS

N.B.

SKHV

Vickers Spitfire

PH-OUQ

Swiss Airforce

Pilatus PC-7

N.B.

Patrouille de France

Fouga CM-170 Magister

N.B.

Koninklijke Luchtmacht

Apache AH-64D

Q-17

Naar boven