Gemeente Son en Breugel – Voetgangersoversteekplaats Ekkersrijt 4000
Logo Son en Breugel
2014/husmi08
Burgemeester en wethouders van Son en Breugel
Verkeerssituatie
Aan de oost-/zuidzijde van Ekkersrijt 4000 loopt van Ekkersrijt 6000 tot aan de westzijde van de Ekkersrijt 4100 een wandelboulevard. Deze wandelboulevard is met enkele voetgangersoversteekplaatsen uitgerust en maakt het mogelijk om op comfortabele en veilige wijze de verschillende bestaande publieksaantrekkende bestemmingen aan weerszijden van de Ekkersrijt 4000 te voet te bereiken. Eind oktober 2014 opent een nieuwe MediaMarkt-vestiging haar deuren op het adres Ekkersrijt 4086. Dit pand is gelegen aan de noordzijde van de weg Ekkersrijt 4000 (tussen Ekkersrijt 4600 en Ekkersrijt 4200). Vanwege deze ontwikkeling is gevraagd om de wandelboulevard te verlengen en daarmee de MediaMarkt-vestiging onderdeel te maken van deze comfortabele en veilige wandelboulevard. De bezoekersprognoses van de MediaMarkt en de nabijheid van diverse andere grootschalige publieksaantrekkende winkelketens (zoals IKEA e.a.) leiden tot een substantiële toename aan voetgangersbewegingen. Omdat de MediaMarkt aan de noordzijde van Ekkersrijt 4000 is gelegen en de meest grootschalige bestaande winkelketens aan de zuidzijde zijn gelegen, is er een reële verwachting dat er een dagelijkse, nieuwe, substantiële oversteekbehoefte over Ekkersrijt 4000 ontstaat ter hoogte van de MediaMarkt.
 
De Ekkersrijt 4000 is een in twee richtingen bereden en voor het openbaar verkeer openstaande weg waarop vooralsnog een maximumsnelheid geldt van 50 km/uur. Er dienen twee rijstroken te worden overgestoken (één rijstrook per richting) en er is in weekeinden sprake van een dermate groot verkeersaanbod dat dit leidt tot de conclusie dat ter hoogte van MediaMarkt (Ekkersrijt 4086) een matige oversteekbaarheid van de weg voor voetgangers aanwezig is. Dit kan leiden tot gevaarlijke oversteekbewegingen door voetgangers. Om de verkeersveiligheid te waarborgen is besloten tot aanleg van een voetgangersoversteekplaats. Deze verkeersmaatregel leidt niet tot het ontstaan van congestie, omdat niet verwacht mag worden dat er een ononderbroken stroom aan voetgangers oversteekt.
Voetgangersoversteekplaats
Om de veiligheid van overstekende voetgangers te verzekeren en de oversteekbaarheid van de Ekkersrijt 4000 voor voetgangers te vergroten wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd nabij Ekkersrijt 4086 (MediaMarkt). Deze voetgangersoversteekplaats wordt aangeduid met zebra-markering op het wegdek en met borden L2 (voetgangersoversteekplaats) van bijlage 1 van het RVV 1990.
Een voetgangersoversteekplaats is een formele wijziging van de voorrangssituatie (ten faveure van de voetgangers). Voor een dergelijke voetgangersoversteekplaats is het benodigd een verkeersbesluit te nemen.
Legitimatie
Een verkeersbesluit is vereist voor het instellen, wijzigen of opheffen van een gebod, verbod of voorrangsregeling voor het verkeer. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994).
De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art. 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan de gemeenteraad, die deze bevoegdheid bij besluit d.d. 17 december 1997 aan het college van burgemeester en wethouders heeft gedelegeerd. Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:
  • De Wegenverkeerswet 1994;
  • Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);
  • Het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);
  • De Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.
Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is het politiekorps Brabant Zuid-Oost. Daartoe is op ambtelijk niveau overleg gepleegd met de verkeersadviseur van het politiekorps Brabant Zuid-Oost, bureau Best-Oirschot-Son.
In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub c, artikel 2, tweede lid, sub b en artikel 2, derde lid, sub a van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder, schade of de gevolgen voor het milieu evenals het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.
Besluit
Gelet op het bovenstaande hebben wij besloten in de Ekkersrijt 4000 nabij Ekkersrijt 4086 (Mediamarkt) een voetgangersoversteekplaats aan te leggen door het aanbrengen van verkeerstekens op het wegdek als bedoeld in artikel 12 onder b sub IV (voetgangersoversteekplaats) van het BABW en borden L2 van bijlage 1 van het RVV 1990.
De verkeersmaatregel is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.
Binnen 6 weken na publicatie van dit besluit kan bezwaar worden ingediend bij:
Het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel
Postbus 8
5690 AA Son en Breugel
Indien een bezwaar is ingediend kan tevens een schorsing van dit besluit worden aangevraagd bij:
De rechtbank ’s-Hertogenbosch
sector bestuursrecht
Postbus 90.125
5200 MA ’s-Hertogenbosch
Dit besluit treedt conform artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 in werking de dag na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt.
Son, 9 september 2014.
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Son en Breugel,
namens dezen,
dhr. mr. L.C.J. Wijnheijmer
Ruimte & Samenleving
Naar boven