Bekendmaking Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord – Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken op 4 september 2014 het Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord – Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg vastgesteld.

Het Tracébesluit ligt van 11 september tot en met 23 oktober 2014 ter inzage op verschillende locaties in de regio en op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

De aanleiding

Utrecht is een belangrijke en drukke draaischijf van Nederland, waar verkeer vanuit de Randstad (Amsterdam, Schiphol, de Rotterdamse havens) naar de rest van Nederland en de daarachter gelegen landen rijdt. Bovendien werken en wonen veel mensen in Utrecht en omgeving. In de huidige situatie staan op de A1 tussen Knooppunt Eemnes en Eembrugge en voor Aansluiting Bunschoten-Spakenburg in beide richtingen regelmatig in de ochtend en avond files. Hetzelfde geldt voor de A27 tussen Aansluiting Utrecht-Noord en Knooppunt Eemnes. Volgens verkeersprognoses zal de verkeerssituatie in de toekomst verslechteren als er niets gedaan wordt.

De oplossing

Om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren worden de volgende aanpassingen gerealiseerd. De A27 tussen Aansluiting Utrecht-Noord en Knooppunt Eemnes wordt in beide richtingen uitgebreid van twee naar drie rijstroken. Op de rijbaan van de A27 komt een extra spitsstrook (vierde rijstrook) van Aansluiting Utrecht-Noord naar Aansluiting Bilthoven. De Aansluitingen Bilthoven en Hilversum op de A27 worden aangepast.

De Aansluiting Hilversum wordt veel compacter, waardoor hier ruimte vrij komt voor natuur en landschap. In knooppunt Eemnes wordt de verbindingsboog van de A27 uit de richting Utrecht naar de A1 richting Amersfoort verbreed van één naar twee rijstroken. Tussen Knooppunt Eemnes en de Aansluiting Bunschoten-Spakenburg wordt de A1 in beide richtingen uitgebreid van twee naar vier rijstroken.

Het Tracébesluit

Het Tracébesluit beschrijft de infrastructurele voorzieningen en maatregelen aan de A27 tussen Aansluiting Utrecht-Noord en Knooppunt Eemnes en aan de A1 tussen Knooppunt Eemnes en Aansluiting Bunschoten-Spakenburg. Daarnaast geeft het Tracébesluit aan welke maatregelen worden getroffen op onder andere het gebied van geluid en natuur en wat het effect daarvan is.

De procedure

Voor de verbreding van een rijksweg moet op basis van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht een wettelijke procedure worden doorlopen. Onderdeel van deze procedure is dat u uw zienswijze (reactie) hebt kunnen indienen in 2010 op het Ontwerptracébesluit en nu beroep kunt instellen op het Tracébesluit.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze op het Ontwerptracébesluit hebben ingediend, kunnen van 12 september tot en met 23 oktober 2014 beroep instellen tegen het Tracébesluit door het indienen van een beroepschrift. Ditzelfde geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op het Ontwerptracébesluit naar voren hebben gebracht. Een beroepschrift kan ingediend worden bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Op het Tracébesluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen. Het beroepschrift wordt niet-ontvankelijk verklaard indien de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend.

Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

In het beroepschrift moet u vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is en dat het beroepschrift gericht is tegen: ‘Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord – Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg’.

Waar vindt u informatie?

Een beroepschrift moet aan bepaalde eisen voldoen. Informatie hierover vindt u op www.platformparticipatie.nl onder ‘begrippenlijst/beroepschrift’. Dit geldt ook voor informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening. Ook zijn er kosten (griffierechten) verbonden aan een gang naar de rechter. Actuele informatie hierover vindt u op www.raadvanstate.nl onder ‘Onze werkwijze/bestuursrechtspraak’.

Terinzagelocaties

Het Tracébesluit inclusief bijlagen ligt van 11 september tot en met 23 oktober 2014 voor eenieder ter inzage op de volgende locaties:

  • Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, Utrecht;

  • Provincie Noord-Holland, Kleine Houtweg 18, Haarlem;

  • Gemeente Utrecht, Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht;

  • Gemeente De Bilt, Soestdijkseweg Zuid 173, Bilthoven;

  • Gemeente Hilversum, Dudokpark 1, Hilversum;

  • Gemeente Baarn, Stationsweg 18, Baarn;

  • Gemeente Laren, Zuidersingel 5, Eemnes;

  • Gemeente Eemnes, Zuidersingel 5, Eemnes;

  • Gemeente Bunschoten, Stadsspui 1, Bunschoten-Spakenburg;

  • Gemeente Amersfoort, Stadhuisplein 1, Amersfoort;

  • Gemeente Soest, Raadhuisplein 1, Soest;

  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Poldermolen 2, Houten;

  • Waterschap Amstel, Gooi en Vecht/Waternet, Korte Ouderkerkerdijk 7, Amsterdam;

  • Waterschap Vallei en Veluwe, Steenbokstraat 10, Apeldoorn;

  • Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Griffioenlaan 2, Utrecht;

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.

Informatieavonden

Rijkswaterstaat organiseert vier informatiebijeenkomsten over het Tracébesluit. Belangstellenden zijn van harte welkom op maandag 22 september 2014 in Hilversum (Raadhuis, Dudokpark 1), woensdag 24 september 2014 in Maartensdijk (Groenhorstcollege, Dierenriem 2), woensdag 1 oktober 2014 in De Bilt (H.F. Witte, Henri Dunantplein 4) en donderdag 2 oktober 2014 in Baarn (Restaurant Greenfields, Amsterdamsestraatweg 42). Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn hier vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur aanwezig om vragen te beantwoorden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de inhoud van het Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord – Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (7 dagen per week van 06.00 uur tot 22.30 uur) of via 08008002@rws.nl. Met vragen over de procedure kunt u terecht bij de Directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 456 96 02. Voor meer informatie over de inhoud van het project kunt u ook terecht op de website van het project: www.rws.nl/a27a1utrecht-eemnes-bunschoten.

Naar boven