Instelling bijzonder luchtverkeersgebied Roermond (Indië- herdenking 2014)

1 september 2014

Nr. MLA/169/2014

De Minister van Defensie,

Gelezen het verzoek van het hoofd afdeling jachtvliegtuigoperaties van 10 juli 2014;

Gelet op artikel 8 van het Luchtverkeersreglement;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ter bescherming van de militaire luchtvaartuigen die deelnemen aan de flypast ten behoeve van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Indië-Monument 1945-1962 te Roermond wordt als bijzonder luchtverkeersgebied (BVG) aangewezen een cirkelvormig gebied met een straal van drie nautische mijlen rondom het coördinaat 51°10’19”N 005°59’34”E, van grondniveau tot 3000 voet AMSL, hierna te noemen BVG Roermond (zie figuur).

  • 2. Het BVG Roermond, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op zaterdag 6 september 2014 van 13:00 uur tot 16:00 uur lokale tijd.

Artikel 2

Voor het gebruik van het BVG Roermond gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere dan bij de flypast betrokken vluchten in het BVG is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van de betrokken luchtverkeersleiding (LVL);

  • b. de route voor de flypast wordt zodanig gekozen dat zo min mogelijk geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

    BVG Roermond

    BVG Roermond

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 6 september 2014 en vervalt met ingang van 7 september 2014.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op zaterdag 6 september 2014 vindt te Roermond de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 plaats. Een deel van de ceremonie bestaat uit het uitvoeren van een missing man-formatie door vier F-16 jachtvliegtuigen. Een van de jachtvliegtuigen klimt daarbij boven de locatie van het monument uit de formatie naar een hoogte van FL 090. Ter bescherming van deze speciale formatievlucht is een bijzonder luchtverkeersgebied ingesteld. De hoogte van het BVG is beperkt tot 3000 voet AMSL, aangezien in een deel van het betrokken gebied de ICAO luchtruimclassificatie D van kracht is en de veiligheid van de F-16 vlucht gedurende de klim wordt zeker gesteld door de verantwoordelijke luchtverkeersleiding.

Naar boven