Logo Berkelland
Bestemmingsplan ‘Buitengebied, geluidszone De Laarberg 2014’ (Ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluit hogere grenswaarden), Berkelland

Buurgemeente Oost Gelre is in samenwerking met Gebiedsonderneming Laarberg BV van plan om het regionale bedrijventerrein De Laarberg uit te breiden. Dit regionale bedrijventerrein ligt ten noorden van Groenlo en strekt zich uit tot aan de grens met de gemeente Berkelland. Rondom het bedrijventerrein ligt een geluidszone die ook over het grondgebied van de gemeente Berkelland loopt. De huidige geluidszone is voor het Berkellandse grondgebied vastgelegd in het bestemmingsplan “Buitengebied Berkelland 2012”.

Bestemmingsplan

In verband met de uitbreiding van het regionale bedrijventerrein moet ook de omliggende geluidszone worden aangepast. Voor het grondgebied van de gemeente Berkelland is daarom een nieuw bestemmingsplan opgesteld waarin de aanpassing van de geluidszone voor het grondgebied van Berkelland wordt vastgelegd. Dit bestemmingsplan “Buitengebied, geluidszone De Laarberg 2014” heeft betrekking op een strook grond aan de oost-, noord- en westzijde van het regionaal bedrijventerrein. Het gebied sluit aan op het gezoneerde gedeelte van het regionaal bedrijventerrein en op de geluidszone die op het grondgebied van de gemeente Oost Gelre wordt vastgelegd. De breedte van het plangebied op het grondgebied van de gemeente Berkelland is niet overal hetzelfde, omdat de gemeentegrens door de ovaalvormige geluidszone loopt en een grillige vorm heeft. Het plangebied strekt zich aan de oostzijde uit tot voorbij de Deventer Kunstweg, terwijl het aan de noordzijde doorloopt tot aan de Eimersweg. Aan de westzijde van de Groenloseweg kent het plangebied een oplopende breedte die ter hoogte van de gemeentegrens uitkomt bij de Veldweg (Groenlo).

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied, geluidszone De Laarberg 2014” ligt met de bijlagen van 5 september 2014 tot en met 16 oktober 2014 ter inzage in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.

Zienswijze

Binnen deze termijn van zes weken kan iedereen zijn mening geven over het ontwerpbestemmingsplan. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar de gemeenteraad van Berkelland, Postbus 200, 7270 HA in Borculo. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u via telefoonnummer 0545 – 250 320 contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling. Het indienen van zienswijzen via email is niet mogelijk. U kunt later alleen beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad over het vaststellen van het bestemmingsplan als u op tijd zienswijzen heeft ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Ontwerpbesluit hogere grenswaarde (Wet geluidhinder)

Voordat de gemeenteraad van Berkelland het bestemmingsplan “Buitengebied, geluidszone De Laarberg 2014” kan vaststellen, moeten burgemeester en wethouders van Oost Gelre volgens de Wet geluidhinder eerst hogere grenswaarden vaststellen voor onder meer een aantal Berkellandse woningen binnen de akoestische onderzoekzone rondom De Laarberg. Uit akoestisch onderzoek is namelijk gebleken dat voor de woningen Huurninkallee 9 en 11 (Beltrum), Deventer Kunstweg 11 en 16 (Beltrum) en Eimersweg 5, 5a en 7 (Eibergen) een hogere grenswaarde moet worden vastgesteld vanwege het industriegeluid. Deze woningen zijn genoemd in een ontwerpbesluit van burgemeester en wethouders van Oost Gelre tot vaststelling van hogere grenswaarden dat zich onder meer richt op deze woningen.

Inzage

Het ontwerpbesluit tot vaststelling van de hogere grenswaarden ligt met de bijlagen van 5 september 2014 tot en met 16 oktober 2014 ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis van de gemeente Oost Gelre, Varsseveldseweg 2 in Lichtenvoorde. Het ontwerpbesluit kan ook worden ingezien in de Publiekswinkel, Marktstraat 1 in Borculo.

Zienswijzen

Binnen deze termijn van zes weken kunnen belanghebbenden hun mening geven over het ontwerpbesluit. Dit heet het indienen van zienswijzen. U kunt schriftelijk zienswijzen indienen door een brief te sturen naar burgemeester en wethouders van Oost Gelre, Postbus 17, 7130 AA in het Lichtenvoorde. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de gemeente Oost Gelre via telefoonnummer 0544 – 393 535. Het indienen van zienswijzen via email is niet mogelijk. U kunt later alleen beroep instellen tegen het besluit van burgemeester en wethouders van Oost Gelre over het vaststellen van hogere grenswaarden als u op tijd zienswijzen heeft ingediend tegen het ontwerpbesluit.

Website

Deze publicatie, het ontwerpbestemmingsplan met de bijlagen, en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere grenswaarden kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.gemeenteberkelland.nl, onder ’Wonen, (ver)bouwen en verhuizen’, ‘Bestemmingsplan’, ‘Ter inzage’. U kunt het ontwerpbestemmingsplan en de bijlagen ook bekijken via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.1859.BPBGB0006-0010.

Naar boven