Besluit van de Staatssecretaris van infrastructuur en milieu van 16 augustus 2014, nr. A-0-14-0040, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 2, wordt in het tweede lid een onderdeel c. toegevoegd, luidende

  • c. de taken van de bevoegde autoriteit, bedoeld in Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels op het gebied van burgerluchtvaart en tot oprichting van een Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, houdende intrekking van Richtlijn 91/670/EEG, Verordening (EG) nr. 1592/2002 en Richtlijn 2004/36/EG (PbEU L 79) en nadien gewijzigd, en de verordeningen die zijn vastgesteld krachtens voornoemde Verordening, tenzij deze taken bij of krachtens wettelijk voorschrift elders zijn belegd.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastuctuur en Milieu, W.J. Mansveld

TOELICHTING

Het Instellingsbesluit Inspectie Leefomgeving en Transport geeft onder meer aan welke taken en bevoegdheden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn belegd. In het onderhavige wijzigingsbesluit wordt aan de genoemde taken een taak toegevoegd die tot op heden ook al feitelijk bij de ILT was belegd: de ILT wordt belast met de taken van de bevoegde autoriteit zoals bedoeld in de Europese regelgeving inzake luchtvaartveiligheid en die van het Europees Agentschap inzake de veiligheid in de luchtvaart (EASA). Het Instellingsbesluit beperkt zich tot taken die niet bij of krachtens wettelijk voorschrift al elders zijn belegd. Hieruit vloeit voort dat de vaststelling van algemeen verbindende voorschriften door de Minister zal geschieden. Bij Besluit bevoegde autoriteit EASA (Staatscourant van 29 november 2004, nr. 230) was de toenmalige Inspecteur- Generaal Verkeer en Waterstaat, thans de Inspecteur- Generaal Leefomgeving en Transport, aangewezen als de bevoegde autoriteit als bedoeld in de in dat besluit bedoelde artikelen. Sinds 2004 is de regelgeving van de Europese Unie op het gebied van luchtvaart waarin gerefereerd wordt aan een bevoegde autoriteit, uitgebreid en zijn vele nieuwe onderwerpen op het terrein van de luchtvaartveiligheid door de EU gereguleerd. Dit betekent dat de inhoud van voornoemd besluit moet worden geactualiseerd. Tevens was het wenselijk de juridische gevolgen van dit besluit duidelijk in te bedden in het Instellingsbesluit. Van de zijde van EASA is aangegeven dat het de voorkeur heeft om de bevoegde autoriteit daar te lokaliseren waar de op de bevoegde autoriteit toepasselijke regelgeving wordt toegepast en uitgevoerd.

Ten aanzien van de EU-regelgeving waarin er een bevoegde autoriteit moet zijn aangewezen, is binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport die deze regelgeving uitvoert en toepast. Met de in dit besluit opgenomen wijziging wordt de basis gelegd nodig om tot actualisatie van het aanwijzingsbesluit over te gaan. Gelijktijdig met onderhavig wijzigingsbesluit zal dan ook de Bekendmaking aanwijzing bevoegde autoriteit EASA 2014 worden gepubliceerd.

Naar boven