Gemeente Tiel - Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een zone voetgangersgebied - Korenbeurplein
Logo Tiel
VERKEERSBESLUIT
ZONE VOETGANGERSGEBIED KORENBEURSPLEIN
nr. VB2014009
 
Gelet op
Artikel 18, eerst lid, onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;
 
Het besluit van 7 april 2014 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd is aan de manager van Team Werkvoorbereiding.
 
Aanleiding voor het verkeersbesluit
Het Korenbeurplein is vanaf de zuidzijde voor gemotoriseerd verkeer toegankelijk. Dit is noodzakelijk om de plaatselijke horeca te kunnen bevoorraden. Er wordt echter ook vaak voor andere doeleinden het plein opgereden en/of voor langere duur geparkeerd. Handhaven op dit ongewenste gedrag is op dit moment niet mogelijk. Door middel van dit verkeersbesluit wil de gemeente een voetgangersgebied aanwijzen, met uitzondering van (zichtbaar) laden en lossen.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
 
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden is het gewenst om te besluiten om tot onderstaande verkeersmaatregelen te komen.
 
Type wegen
Het gaat om het winkelplein aan het Korenbeursplein. Het Korenbeursplein heeft een snelheidsregime van 30 km/uur. De weg is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Tiel.
 
Het verkeersbesluit wordt genomen overwegende:
  • 1.
    De wens maatregelen te nemen op het plein teneinde handhavend op te treden tegen misbruik van het plein.
  • 2.
    Dat het niet wenselijk is dat op dit plein motorvoertuigen parkeren en/of rijden, dan alleen voor het direct laden en lossen van goederen van bevoorrading van de winkels.
  • 3.
    Dat het aanwijzen als voetgangersgebied in een verbetering is van de verkeersveiligheid voor het op het plein en terrassen aldaar verkerende publiek.
  • 4.
    De overlast die het berijden van het plein met zich meebrengt hiermee voorkomen wordt.
Advies van de hulpdiensten
In het Verkeersoverleg Hulpdiensten van 19 augustus 2014 is dit verkeersbesluit besproken. De hulpdiensten hebben verder geen op- of aanmerkingen op dit verkeersbesluit.
 
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) heeft op 19 augustus 2014 tevens overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland. Hij bracht positief advies uit over dit verkeersbesluit.
 
Besluit:
  • 1.
    Het Korenbeursplein (gedeelte ten noorden van de toegang tot de parkeerplaats van de appartementen) aan te wijzen als voetgangersgebied door het bij elke toegang tot het plein borden de plaatsen conform ontwerp G07zb en G07ze (met onderbord "uitgezonderd laden en lossen") van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
  • 2.
    Van bovenstaande maatregel een voorwaarschuwing te plaatsen bij de ingang van het plein aan de Sint Agnietenstraat ontwerp G07zb (met onderbord "na 25 meter" van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
  • 3.
    Alles conform bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte plattegrondtekening.
 
Tiel, 20 augustus 2014
burgemeester en wethouders,
namens hen,
 
 
 
K. van Moosel
teammanager Werkvoorbereiding
 
Bezwaarmogelijkheid
Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. In het bezwaarschrift vermeldt u:
  • 1.
    uw naam en adres (inclusief postcode);
  • 2.
    de datum;
  • 3.
    waarom u het niet eens bent met het besluit;
  • 4.
    het kenmerk van het besluit
 
Vergeet niet uw handtekening op het bezwaarschrift te zetten.
 
Een onafhankelijke bezwarencommissie behandelt uw bezwaarschrift. Deze commissie bepaalt ook of u gelegenheid krijgt om uw bezwaren mondeling toe te lichten. De wettelijke termijn voor het afhandelen van uw bezwaarschrift bedraagt twaalf weken, gerekend vanaf de dag na die waarop de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. Deze termijn kan in sommige gevallen verlengd worden.
 
Ondanks uw bezwaarschrift treedt het besluit wel in werking. Als u dat tegen wilt houden en u hebt daarvoor een dringende reden, dan kunt u de rechtbank in Arnhem vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dat kunt u pas doen nadat u uw bezwaarschrift bij de gemeente hebt ingediend. De behandeling van een verzoek door de voorzieningenrechter is niet gratis. U betaalt € 150,-- als u particulier bent. In andere gevallen (bijvoorbeeld voor een stichting) bedragen de kosten € 297,--.
 
Het postadres van de rechtbank is: rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.
 
Naar boven