Logo Heerde
Beoordelingsplicht milieueffectrapportage Motorsportvereniging Noordoost Veluwe, Heerde

Het college van Heerde maakt, gelet op artikel 7.17 lid 4 sub a van de Wet milieubeheer (Wm), het volgende bekend.

Op 17 juni 2014 is de aanmeldnotitie ingekomen van de Motorsportvereniging Noordoost Veluwe ter beoordeling van de m.e.r.-plicht voor de intensivering van de activiteiten op het terrein gelegen op het perceel kadastraal bekend gemeente Heerde, sectie A, nummer 2616, 2626 en 2629 (ged.), plaatselijk bekend Kamperweg ong. in Heerde.

Het voornemen omvat het uitbreiden van het aantal uren voor de motorcrossactiviteiten en een uitbreiding in het gebruik van de baan ten behoeve van nevenactiviteiten, zoals endurotrainingen en -wedstrijden, mountainbiketrainingen en -wedstrijden, en looptrainingen, survival- en overige conditietrainingen. Op basis van deze aanmeldnotitie is beoordeeld of een milieueffectrapport moet worden opgesteld. Burgemeester en wethouders hebben besloten dat door de Motorsportvereniging Noordoost Veluwe geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld. Hierdoor kan een aanvraag om omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) of een verzoek om herziening van het bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) zonder opschortende voorwaarden in behandeling worden genomen. De voorgenomen activiteit leidt, gezien de omstandigheden waaronder zij wordt ondernomen, niet tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Stukken inzien

De betreffende stukken liggen met ingang van 27 augustus 2014 gedurende zes weken op werkdagen tussen 08:30 uur en 12:30 uur voor een ieder analoog ter inzage in het gemeentehuis te Heerde, bij de balie van het Publiekscentrum.

Bezwaar

Tegen een besluit om af te zien van een m.e.r. staat in dit geval geen bezwaar en beroep open. De Raad van State heeft eerder uitgemaakt dat sprake is van een zogenaamde beslissing inzake de procedure ter voorbereiding van een besluit. Volgens artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is een dergelijke beslissing niet vatbaar voor bezwaar en beroep, tenzij ze de belanghebbende, los van het voor te bereiden besluit tot vergunningverlening, rechtstreeks in zijn belang treft. In eerdere uitspraken heeft de Raad van State uitgemaakt dat omwonenden en bijvoorbeeld milieuverenigingen niet als direct belanghebbenden worden gezien. Als zij van mening zijn dat de omstandigheden waaronder de activiteit wordt verricht wel leiden tot aanzienlijke milieueffecten, dan moeten zij dit aan de orde te stellen in de vergunningprocedure in het kader van de Wabo.

26 augustus 2014

Het college van Heerde, W.R.J.M. Pijnenburg-Adriaenssen, burgemeester

B. van Zuthem, gemeentesecretaris

Naar boven