Instellen snelheid 60 km/uurStoepertweg
Logo Valkenburg aan de Geul
VERKEERSBESLUIT
Burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul
Gelet op:
De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;
Overwegende:
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.
Uit het oogpunt van
  • Het verzekeren van de veiligheid op de wegen.
  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers.
  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Het gewenst is om
Op de Stoepertweg van Valkenburg naar Arensgenhout een maximumsnelheid van 60 km/uur in te stellen. Dit wordt aangegeven door bij de overgangen de bijbehorende borden te plaatsen. Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit gevoegde tekening ‘60 km bebording’.
Motivering
De Stoepertweg ligt buiten de bebouwde kom van Valkenburg en voert naar Arensgenhout in de Gemeente Nuth. De weg heeft qua wegbreedte en vrij uitzicht meer het karakter van een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom als van een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom. Conform Duurzaam Veilig zou een snelheid van 60 km/u beter passen dan een weg met een snelheidsregime van 80 km/u. Vanuit dat zelfde oogpunt wordt ook in de gemeente Nuth op de aansluitende wegen een maximumsnelheid van 60 km/u ingesteld. Aansluiten hierop voorkomt verwarring en komt ten goede aan de verkeersveiligheid.
Bebording 60 km zone
Omdat aangesloten kan worden op de 60-zone van de gemeente Nuth, hoeven er slechts bij de komgrens Valkenburg en bij de kruising Stoepertweg/Heijerveldweg ten zuiden van de A79 borden geplaatst te worden. Het gaat om de borden A0160zb en A0260ze (begin zone en einde zonde).
Belangenafweging
Verblijfsgebieden worden ingericht als 60 km/u zones om de verkeersveiligheid en leefbaarheid binnen deze gebieden te verhogen. Dit wordt ook onderstreept in het vigerende verkeersveiligheidsplan 2003-2007. Door een maximumsnelheid van 60 km/u in te stellen wordt de veiligheid verhoogd. Door de lagere snelheid wordt het verkeer voor alle weggebruikers overzichtelijker.
De Stoepertweg al het karakter van een 60 km-weg. Het instellen van een maximumsnelheid van 60 km/u vloeit hier dan ook logischer wijs uit voort. Daarbij wordt aangesloten op het snelheidsregime dat door de gemeente Nuth wordt ingesteld op de aansluitende wegen bij Arensgenhout. Door het uniforme wegbeeld en snelheidsregime wordt een positieve bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie, basiseenheid Heuvelland.
Besluiten
  • I.
    Tot het instellen van een maximumsnelheid van 60 km/uur door plaatsing van borden A0160zb en A0260eb op de volgende locaties;
    • -
      Stoepertweg: komgrens Valkenburg
    • -
      Kruispunt Stoepertweg / Heijerveldweg (ten zuiden van de A79)
  • I.
    Een en ander overeenkomstig met de bij dit besluit behorende tekening ‘60 km bebording’.
  • II.
    Te bepalen dat bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door middel van publicatie in de Staatscourant.
Valkenburg aan de Geul, 11 augustus 2014
Namens het college van burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul,
Ing. J.B. Katerberg
Hoofd afdeling Wonen en Leven
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul, Postbus 998, 6600 AZ Valkenburg aan de Geul. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:
  • a.
    naam en adres;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is: Verkeersbesluit ‘Instellen 60 km/uur zone Stoepertweg’
U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.
Indien een bezwaarschrift is ingediend kan tevens bij de president van de Arrondissementsrechtbank te Maastricht, sector Bestuursrecht, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling.
Naar boven