Logo Winsum
Vaststelling Structuurvisie Winsum 2025, Winsum

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winsum maakt bekend, dat de gemeenteraad op 7 januari 2014 de ‘Structuurvisie Winsum 2025’ heeft vastgesteld. Hierin geeft ze op hoofdlijnen aan, hoe ze de ruimtelijke toekomst van haar gemeente ziet.

De visie focust op drie opgaven:

Goede bereikbaarheid. Winsum is een forensengemeente, vanwege goede verbindingen met de stad Groningen en een aantrekkelijk woonmilieu. Het doel is om dit uitgangspunt aan te grijpen en in te zetten op een nog efficiëntere, veilige en passende fysieke én digitale infrastructuur. Dit in combinatie met slimme locatiekeuzes voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen.

Sterke kernen met een eigen karakter. We streven naar sterke dorpen met elk een eigen, helder profiel. We zien het als onze opgave een duidelijke koers te varen ten aanzien van de kernen, om zo de karakteristieke eigenschappen van de afzonderlijke kernen het best tot hun recht te laten komen. Dit profiel speelt een rol in keuzes en afwegingen op het gebied van wonen, werken en voorzieningen.

Vitaal en waardevol buitengebied. Een belangrijke opgave voor het buitengebied is om het samenspel van landbouw, recreatie en cultuurhistorie in goede banen te leiden. Cultuurhistorische waarden moeten worden gekoesterd, maar ook zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt; deze waarden kunnen zeker met het oog op recreatieve ontwikkelingen, beter worden benut.

Totstandkoming

De structuurvisie is tot stand gekomen na een interactief traject met inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. De structuurvisie is richtinggevend voor het gemeentelijk beleid, maar voor burgers is het geen bindend juridisch document. Ook is er geen vaste wettelijke voorbereidingsprocedure. Gezien het strategisch belang van deze nota hebben wij ervoor gekozen tijdens de voorbereiding belangrijke thema’s te presenteren tijdens een bustoer langs vier dorpen in de gemeente. Die thema’s zijn besproken met belanghebbenden tijdens een werkconferentie. De ontwerp-structuurvisie heeft van 4 september tot en met 15 oktober 2013 ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen ingediend. Deze zijn verwerkt in de Zienswijzennota.

Tegen het besluit tot vaststelling van de structuurvisie kan, op grond van artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht, geen bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld. De structuurvisie treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Inzien

De structuurvisie Winsum 2025 is op de volgende manieren in te zien:

Tijdens openingstijden in het gemeentehuis – Hoofdstraat W70 te Winsum;

Via www.winsum.nl/wonen_en_leven (pdf-download);

Via www.ruimtelijkeplannen.nl (IMRO-code NL.IMRO.0053.SVWI2014-VA01).

Wij danken allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze structuurvisie! We hopen dat we ook in de toekomst mogen rekenen op uw betrokkenheid bij het ruimtelijk beleid van onze mooie gemeente en bij de uitvoering van de in de visie opgenomen projecten.

Winsum, 28 januari 2014

Naar boven