Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 13 augustus 2014, nummer WBN-A 2014/3, houdende wijziging van de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003 toegespitst op het gebruik in Aruba

DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE,

Gelet op de Rijkswet op het Nederlanderschap, het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap (BvvN), het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002, het Wijzigingsbesluit Besluit optie- en Naturalisatiegelden 2002, de Regeling verkrijging en verlies Nederlanderschap (RvvN);

Besluit:

ARTIKEL I

De Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003 toegespitst op het gebruik in Aruba wordt als volgt gewijzigd:

A

13-1 Toelichting ad artikel 13, eerste lid, HRWN-A komt te luiden:

13-1 Toelichting ad artikel 13, eerste lid

Bij algemene maatregel van rijksbestuur worden regelen gesteld betreffende het recht dat verschuldigd is voor het afleggen en de behandeling van de verklaring van optie en van het verzoek tot verlening van het Nederlanderschap, de gevallen en de mate waarin daarvan ontheffing kan worden verleend en de wijze waarop het moet worden voldaan.

De te betalen bedragen voor het afleggen van een optieverklaring en voor het indienen van een verzoek om naturalisatie zijn vastgelegd in het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002.

Met het oog op de jaarlijkse indexering van de optie- en naturalisatiegelden (zie artikel 9, eerste lid, BON) wordt verwezen naar de in onderstaande tabel vermelde tariefgroepen en de daarbij behorende tariefcodes en bedragen (in Arubaanse florin).

Tariefgroep

Tarief(code)

Bedrag

optie; enkelvoudig

A

Afl. 436

optie; gemeenschappelijk

B

Afl. 743

optie; medeopterende minderjarige

C

Afl. 52

naturalisatie; enkelvoudig; standaard

D

Afl. 2.047

naturalisatie; gemeenschappelijk; standaard

E

Afl. 2.614

naturalisatie; enkelvoudig; verlaagd

F

Afl. 1.524

naturalisatie; gemeenschappelijk; verlaagd

G

Afl. 2.092

naturalisatie; meenaturaliserende minderjarige

H

Afl. 302

B

Paragraaf 4/13-1 Toelichting ad artikel 13, eerste lid, HRWN-A komt te luiden:

Paragraaf 4. Afdracht naturalisatiegelden

De Gouverneur hoeft de ontvangen optiegelden niet af te dragen aan Onze Minister.

De behandeling van en de beslissing op de verklaring van optie liggen immers geheel in handen van de ontvangende instantie.

Artikel 8 BON bepaalt dat een gedeelte van de ontvangen naturalisatiegelden moet worden afgedragen aan de rijksoverheid. De Gouverneur draagt zorg voor een rechtstreekse afdracht aan Onze Minister. Tevens regelt artikel 8 BON de hoogte van het bedrag dat de Gouverneur behoudt en op welke wijze de afdracht aan Onze Minister geschiedt. Over de wijze van afdracht van de ontvangen naturalisatiegelden door de Gouverneur van Aruba aan Onze Minister, wordt de Gouverneur nader geïnformeerd met een brief van de IND.

De Gouverneur behoudt per enkelvoudig verzoek om naturalisatie Afl. 436, ongeacht of betrokkene het standaard of het verlaagde tarief betaalt. Het resterende bedrag dat aan leges is ontvangen, wordt afgedragen aan Onze Minister (Afl. 1.611 bij standaard tarief en Afl. 1.088 bij verlaagd tarief).

Bij een gemeenschappelijk verzoek of een gelijktijdig verzoek om naturalisatie van meerdere kinderen binnen één gezin behoudt de Gouverneur Afl. 743 eveneens ongeacht of standaard of verlaagd tarief is betaald. Het resterende bedrag dat aan leges is ontvangen wordt afgedragen aan Onze Minister (Afl. 1.871 bij het standaard tarief en Afl. 1.349 bij het verlaagd tarief). In het geval van een verzoek tot medeverlening als bedoeld in artikel 11, eerste lid, RWN behoudt de Gouverneur Afl. 52 per kind. Het resterende bedrag dat aan leges is ontvangen (Afl. 250) wordt afgedragen aan Onze Minister. Als de verzoeker tijdens de naturalisatieprocedure verhuist, behoudt de Gouverneur die de leges geïnd heeft het bedrag dat niet afgedragen hoeft te worden en draagt zorg voor de afdracht van het resterende bedrag.

Vanaf 1 januari 2015 gelden de volgende afdrachtcodes:

Tariefgroep

af te dragen bedrag

afdrachtcode

optie; enkelvoudig

nvt

nvt

optie; gemeenschappelijk

nvt

nvt

optie; medeopterende minderjarige

nvt

nvt

naturalisatie; enkelvoudig; standaard

Afl. 1.611

150-AA

naturalisatie; enkelvoudig; verlaagd

Afl. 1.088

151-AA

naturalisatie; gemeenschappelijk; standaard

Afl. 1.871

153-AA

naturalisatie; gemeenschappelijk; verlaagd

Afl. 1.349

154-AA

naturalisatie; meenaturaliserende minderjarige

Afl. 250

155-AA

In geval van ontheffing van betaling van de naturalisatiegelden kan de Gouverneur verzoeken om een vergoeding (artikel 8, tweede lid, BON). Een dergelijk schriftelijk verzoek moet worden gericht aan het Hoofd Financiële administratie van de Directie Middelen & Control van de IND, Postbus 1821, 2280 DV te Rijswijk. Als het verzoek van de Gouverneur door de IND wordt gehonoreerd, ontvangt de Gouverneur een bedrag van Afl. 436 voor een enkelvoudig verzoek en Afl. 743 voor een gemeenschappelijk verzoek.

C

Het model 1.25 behorende bij de optieprocedure HRWN-A komt te luiden als aangegeven in bijlage 1.

D

Het model 2.8 behorende bij de naturalisatieprocedure HRWN-A komt te luiden als aangegeven in bijlage 2.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2015. Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst. In de Landscourant van Aruba zal de zakelijke inhoud worden bekendgemaakt.

’s-Gravenhage, 13 augustus 2014

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, namens deze, H. Heida, waarnemend directeur-generaal Vreemdelingenzaken

BIJLAGE 1

Model 1.25 HRWN-A:

Verklaring ‘Ingelicht over betaling van optiegelden’, tevens inverzuimstelling;

Verklaring vrijgesteld van optiegelden

BIJLAGE 2

Model 2.8 HRWN-A:

Verklaring ‘Ingelicht over betaling van naturalisatiegelden’ tevens inverzuimstelling;

Verklaring vrijgesteld van naturalisatiegelden

TOELICHTING

Algemeen

Elk jaar worden de optie- en naturalisatiegelden geïndexeerd. Dit gebeurt op grond van artikel 9 van het Besluit Optie- en Naturalisatiegelden (BON 2002). Op grond van de beschikking wijzigingspercentage optie- en naturalisatiegelden 2015 van 31 juli 2014, Staatscourant 2014, nr. 22839, worden de optie- en naturalisatiegelden per 1 januari 2015 verhoogd met 1%. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar de toelichting bij deze beschikking. De leges zijn omgerekend met de koers tussen de euro en de Arubaanse florin zoals die geldig was op 1 juli 2014.

Met dit WBN-A worden de legestarieven zoals deze gelden per 1 januari 2015 in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap, toegespitst op het gebruik in Aruba opgenomen. Ook zijn de bedragen die het Kabinet van de Gouverneur zelf behouden en het deel dat zij afdragen aan de IND aangepast. Voorts zijn de relevante modelformulieren aangepast.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, namens deze, H. Heida, waarnemend directeur-generaal Vreemdelingenzaken

Naar boven