Logo Hilvarenbeek
Mer beoordelingsbesluit Koningin Julianaweg 4 te Haghorst, Hilvarenbeek

Wet Milieubeheer

Burgemeester en wethouders van maken als bevoegd gezag, gelet op artikel 7.17, lid 4 van de Wet milieubeheer het volgende bekend:

Op 10 oktober 2013 hebben wij een m.e.r.-aanmeldingsnotitie ontvangen van dhr. R.J.A.J.M. de Wit voor een inrichting waar vleesvarkens worden gehouden. De inrichting is gelegen aan de Koningin Julianaweg 4 te Haghorst, kadastraal bekend gemeente Hilvarenbeek, sectie M, nr. 768.

De aanmeldingsnotitie is ingediend in verband met een geplande uitbreiding van de inrichting. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • realisatie van een nieuwe stal 6 voor de huisvesting van 2.520 vleesvarkens.

  • Deze nieuwe stal zal worden voorzien van een gecombineerde luchtwasser.

  • Op de bestaande stallen 3 en 5 wordt ook een gecombineerde luchtwasser geplaatst. Tevens wordt een afdeling met 90 vleesvarkens van stal 1 met op een gecombineerde luchtwasser aangesloten.

  • In de bestaande stal 1 wordt de dierbezetting verlaagd van 500 naar 450 vleesvarkens.

Voor de inrichting is op 14 september 2010 een revisievergunning ingevolge de Wet milieubeheer verleend. Daarbij is sprake van de aanwezigheid van het houden van in totaliteit 5.848 vleesvarkens in vier stallen. De totaal vergunde ammoniak- en fijnstofemissie bedroeg daarmee 6.582 kg/jr resp. 605.952 gr/jr. De totale geuremissie bedraagt 97603 OUE/s.

September 2011 is een milieuneutrale wijziging van de luchtwasser op stal 5 verleend. In plaats van een chemische luchtwasser met 70% emissiereductie werd een biologische luchtwasser met 70% emissiereductie aangevraagd. Het aantal dieren is ongewijzigd. De totaal vergunde ammoniak- en fijnstofemissie bedraagt daarmee 6.582 kg/jr resp. 513.384 gr/jr.

De totale geuremissie bedraagt met inbegrip van de milieuneutrale wijziging 89.320,4 OUE/s.

De m.e.r.-aanmeldingsnotitie d.d. 25-09-2013 ziet toe op het in totaliteit houden van 8.318 vleesvarkens in 5 stallen. De totale ammoniak- en fijnstofemissie bedraagt in de nieuwe situatie 6.488,68 kg/jr respectievelijk 499.794 gr/jr. De totale geuremissie bedraagt 84.430 OUE/s. Ondanks de uitbreiding in het aantal dieren neemt als gevolg van het plaatsen van een gecombineerde luchtwasser op de bestaande stallen 3 en 5 en het aansluiten van een afdeling uit stal 1, de emissies van ammoniak, geur en van fijnstof af.

Inhoud besluit

De door de initiatiefnemer verstrekte m.e.r.-aanmeldingsnotitie geeft geen aanleiding tot de conclusie dat er voor de voorgenomen activiteiten een milieueffectrapport moet worden gemaakt. De activiteiten leiden niet tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek hebben met betrekking tot bovenstaande activiteiten negatief besloten over het uitvoeren van een milieueffectrapportage.

Zienswijzen

Dit besluit moet worden aangemerkt als een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht en is niet vatbaar voor bezwaar of beroep, tenzij deze beslissing de belanghebbende los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in zijn belang treft. Wel kan eenieder gebruik maken van het rechtsmiddel dat geboden wordt in het kader van de procedure voor het verlenen van een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de betreffende activiteiten.

Naar boven