Logo Borne
Kennisgeving Milieueffectrapportage bestemmingsplan Buitengebied, Borne

In voorbereiding is de herziening van de huidige bestemmingsplannen voor het buitengebied van de gemeente Borne. De herziening voorziet in de actualisatie van de vigerende bestemmingsplannen in het buitengebied overeenkomstig het huidige beleid, waaronder de door de gemeenraad vastgestelde Nota van Uitgangspunten Bestemmingsplan Buitengebied Borne.

Het nieuwe bestemmingsplan is kaderstellend als bedoeld in het Besluit m.e.r. aangezien het activiteiten mogelijk maakt die m.e.r.-plichtig zijn. In het nieuwe bestemmingsplan worden de volgende ontwikkelingen toegestaan:

  • Agrarische bedrijven kunnen via een binnenplanse afwijking aan één zijde de grens van het bouwvlak overschrijden met 25 meter (mits er geen denkbeeldig bouwvlak groter dan 1,5 ha ontstaat);

  • Agrarische bedrijven kunnen met toepassing van een wijzigingsbevoegdheid het agrarisch bouwvlak uitbreiden tot maximaal 1,5 ha.

Ondanks dat het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Borne deze mogelijkheden reeds biedt, moet bij een nieuw bestemmingsplan het milieubelang concreet mee worden gewogen in de besluitvorming.

Daarnaast laat het bestemmingsplan activiteiten toe waarvan op voorhand niet zeker is dat die geen mogelijke significantie negatieve gevolgen kunnen hebben voor de instandhouding van door Europese richtlijnen beschermende natuurgebied (Natura 2000 gebieden).

De Commissie voor de m.e.r. heeft richtlijnen uitgebracht voor de inhoud van het te maken milieueffectrapport (MER) dat moet worden opgesteld voor de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Borne. Op basis van de richtlijnen is een MER opgesteld. Het MER wordt tegelijk met het voorontwerp voor het nieuwe bestemmingsplan ter inzage gelegd. De Commissie voor de m.e.r. is gevraagd advies uit te brengen. Daarnaast worden andere overheden en instanties zoals buurgemeenten, provincie, het waterschap, Vitens en de betrokken Ministeries in de gelegenheid gesteld adviezen / zienswijzen uit brengen op het MER. Bovendien kan een ieder gedurende de termijn dat het MER ter inzage ligt een reactie indienen.

Het MER ligt gelijktijdig met het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Borne ter inzage vanaf 15 augustus 2014 tot en met donderdag 25 september 2014, gedurende openingstijden, bij de publieksbalie van het gemeentehuis te Borne. Een ieder krijgt de mogelijkheid om binnen deze termijn een zienswijze in te dienen. Zienswijzen kunnen schriftelijk worden ingediend door een brief te sturen naar aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne, Postbus 200, 7620 AE Borne. Een reactie kan ook mondeling worden kenbaar worden gemaakt. Hiervoor dient u vóór 23 september 2014 een afspraak te maken met de productgroep Ontwikkeling, telefoonnummer 074-2658628.

Naar boven