Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 7 augustus 2014, 647692124211-VGP, houdende vaststelling retributies voor het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen (Warenwetregeling hoeveelheden voorverpakkingen)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7, tweede lid, van het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen;

BESLUIT:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen.

Artikel 2

De retributie voor het in behandeling nemen van een aanvraag bedraagt:

  • a. € 2.190 voor een voorlopige erkenning als bedoeld in artikel 5, derde lid, van het besluit;

  • b. € 1.540 voor een definitieve erkenning als bedoeld in artikel 5, tweede lid, van het besluit;

  • c. € 1.995 voor een certificaat als bedoeld in artikel 6 van het besluit.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling hoeveelheden voorverpakkingen.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2015.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Op grond van het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen (hierna: het besluit) is de aanvrager aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: de minister) een retributie verschuldigd voor de aanvraag voor en de afgifte van een voorlopige of definitieve erkenning van een bedrijfscontrolesysteem en voor de aanvraag voor en de afgifte van een verklaring als bedoeld in artikel 6 van het besluit.

Aan de metrologische instantie is onder andere mandaat verleend om de aanvraag voor een voorlopige of definitieve erkenning in ontvangst te nemen en te behandelen en een aanvraag voor een certificaat als bedoeld in artikel 6 van het besluit in ontvangst te nemen en te behandelen (zie daarvoor het Besluit mandaatverlening NMi Certin B.V. inzake het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen).

Artikel 2 van deze regeling stelt het tarief vast dat door de metrologische instantie in rekening wordt gebracht. Het is nodig een tarief vast te stellen, omdat er naar verwachting slechts één metrologische instantie wordt aangewezen die belast is met de hierboven bedoelde werkzaamheden. Door het stellen van een tarief wordt voorkomen dat door deze monopoliepositie te hoge kosten in rekening worden gebracht.

Nadat de metrologische instantie haar werkzaamheden heeft verricht zal de minister een besluit nemen of tot de afgifte van een erkenning respectievelijk een certificaat als bedoeld in artikel 6 van het besluit wordt overgegaan. Het nemen van dit besluit is op grond van de Mandaatregeling VWS gemandateerd aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Voor de afgifte van de erkenning respectievelijk het certificaat worden vooralsnog geen kosten in rekening gebracht.

De vastgestelde tarieven zijn kostendekkend. Het streven naar kostendekkende tarieven zal leiden tot periodieke aanpassing van de retributie aan loon- en prijsontwikkelingen, voor zover deze ontwikkelingen van invloed zijn op kosten die de metrologische instantie maakt bij het verrichten van haar werkzaamheden. Om deze loon en prijsontwikkelingen te bepalen zal gebruik worden gemaakt van het indexcijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek met betrekking tot Cao- lonen inclusief bijzondere vergoedingen voor particuliere bedrijven. Dit laat onverlet dat indien bijzondere omstandigheden hiertoe noodzaken de tarieven op andere wijze naar boven of beneden kunnen worden bijgesteld om het bedrag kostendekkend te houden. Gedacht kan worden aan een efficiencyverbetering, waardoor de tarieven omlaag kunnen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven