Ontwerpbeschikking Buitengebruikstelling en ontmanteling Lage Flux Reactor Petten, Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 14 augustus tot en met 24 september 2014 ligt de ontwerpbeschikking buitengebruikstelling en ontmanteling Lage Flux Reactor te Petten van de Nuclear Research and consultancy Group v.o.f. ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking indienen.

Achtergrond van de ontwerpbeschikking

De Nuclear Research and consultancy Group v.o.f. (verder: NRG) verricht nucleair onderzoek voor het bedrijfsleven en de overheid op de Onderzoekslocatie Petten in Noord-Holland. Voor zijn inrichting beschikt NRG over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). De inrichting van NRG bestaat onder meer uit de Lage Flux Reactor (LFR). De LFR is een kleine nucleaire onderzoeksreactor met een thermisch vermogen van maximaal 30 KW. Sinds december 2010 heeft NRG de bedrijfsactiviteiten van de LFR gestopt met de bedoeling de LFR te ontmantelen. Voor de buitengebruikstelling en ontmanteling van een reactor is een wijziging van de Kew-vergunning nodig. NRG heeft daartoe een vergunningaanvraag ingediend. Deze vergunningaanvraag is door de Minister van Economische Zaken aangegrepen om tevens enkele voorschriften van de vigerende vergunning ambtshalve aan te passen. Deze ambtshalve aanpassingen hebben betrekking op de wijziging en intrekking van voorschriften in verband met gewijzigde regelgeving inzake beveiliging, ontmanteling en de financiële zekerheid daarvoor.

De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 31 december 2013 is van NRG in verband met de buitengebruikstelling en ontmanteling van de LFR een vergunningaanvraag, inclusief een Milieueffectrapport (MER), ontvangen op grond van de Kernenergiewet.

Voor de behandeling van het MER is de procedure doorlopen conform artikel 17, eerste lid, Kew en artikel 13.2, Wet milieubeheer in de zin dat van de aanvraag en het MER op 6 maart 2014 openbaar is kennisgegeven en dat beide documenten voor eenieder toen ter inzage zijn gelegd.

Voor de beslissing op de vergunningaanvraag zal de uniforme openbare voorbereidingsprocedure worden doorlopen op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak op deze ontwerpbeschikking en op het MER.

Ontwerpbeschikking

In de ontwerpbeschikking is met de voorgenomen buitengebruikstelling en ontmanteling van de LFR onder voorwaarden ingestemd. Tevens zijn enkele voorschriften uit de vigerende vergunning ambtshalve aangepast. De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15, onder b, 19, eerste lid, 29 en 34, van de Kew.

Waar kunt u ontwerpbeschikking inzien?

De ontwerpbeschikking, de vergunningaanvraag, het MER en de overige relevante stukken liggen vanaf 14 augustus 2014 gedurende 6 weken ter inzage op de volgende plaatsen:

  • de receptie (hoofdingang) van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Geopend voor inzage op maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 21.00 uur;

  • Gemeentehuis Schagen, Laan 19 te Schagen. Geopend voor inzage op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

De ontwerpbeschikking, de aanvraag, het MER en de overige documenten zijn ook beschikbaar via

www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragenkernenergiewet.

Hoe kunt u op de ontwerpbeschikking inspreken?

Eenieder kan tot en met 24 september 2014 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpbeschikking en het MER indienen.

Schriftelijk:

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Ministerie van Economische Zaken

Programmadirectie Nucleaire Installaties en Veiligheid

O.v.v. Ontwerpbeschikking NRG, Ontmanteling LFR

Aanleverpunt C-Noord3/A17

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Per e-mail:

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.AanvraagNRG-LFR@minez.nl onder vermelding van ‘Zienswijze Ontwerpbeschikking NRG, Ontmanteling LFR’.

Mondeling:

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij ‘Inspraakpunt Kernenergiewet-vergunningen’, telefoon 070 379 89 80, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpbeschikking wordt door de Minister van Economische Zaken de definitieve beschikking opgesteld. In de definitieve beschikking wordt op de naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve beschikking zal te zijner tijd openbaar worden kennisgegeven. Omdat de ingebrachte zienswijzen te zijner tijd tezamen met de definitieve beschikking openbaar gemaakt zullen worden, kan degene die zienswijzen inbrengt, verzoeken dat de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar gemaakt zullen worden.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 379 89 80.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.AanvraagNRG-LFR@minez.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Ontmanteling LFR’.

Naar boven