Logo Gorinchem
Gewijzigd vastgesteld Bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en Stationsomgeving’, Gorinchem

Burgemeester en wethouders van Gorinchem maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Gorinchem in zijn vergadering van 26 juni 2014 het bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving” met het identificatienummer NL.IMRO.0512.BP2012118-4001 gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan ligt met ingang van woensdag 13 augustus tot en met dinsdag 23 september 2014 voor een ieder ter inzage.

Ligging plangebieden

Het ontwerp bestemmingsplan bestaat uit vijf plangebieden:

  • bedrijventerrein Papland (4206);

  • bedrijventerrein Oost I (4207);

  • bedrijventerrein Tussen de Lingedijken (4207 en 4206);

  • bedrijventerrein Handelskade (4205);

  • (kantoren)locatie Stationsomgeving (4203 en 4205).

Het gaat hier om verspreid liggende bestaande bedrijventerreinen en de (kantoren)locatie stationsomgeving. De plangebieden liggen vooral ten noorden van de binnenstad van Gorinchem.

Begrenzing plangebied

De plangebieden zijn globaal als volgt begrensd:

  • Handelskade:

    Dit bedrijventerrein is grofweg gelegen tussen de wijken Lingewijk en Haarwijk, ten westen van het Merwedekanaal.

  • Stationsomgeving:

    Dit gebied ligt direct ten noorden van de binnenstad, aan weerzijden van de Stationsweg. Bij dit gebied hoort ook de omgeving van het Stadhuis, de Schelluinsestraat en de Bullekeslaan.

  • Tussen de Lingedijken:

    Dit gebied wordt globaal begrensd door de Arkelsedijk, de Lingebrug, de Spijksedijk en de A15. Een deel van de Linge maakt deel uit van dit bedrijventerrein.

  • Bedrijventerrein Oost I:

    Dit bedrijventerrein wordt begrensd door de A15, de Spijksedijk, de Spijksesteeg en de Newtonweg.

  • Bedrijventerrein Papland:

    Dit bedrijventerrein wordt begrensd door de gemeentegrens aan de noordkant, het Merwedekanaal (westgrens), de Betuwelijn en de Arkelsedijk.

Niet alle bedrijventerreinen in Gorinchem zijn opgenomen in het bestemmingsplan

De bestaande bedrijventerreinen “Avelingen-Oost”, “Avelingen-West”, “Schelluinsestraat”, “Zuiderlingedijk” (het zogenaamde terrein van Heuff) en “Oost II” zijn niet in dit bestemmingsplan opgenomen. Voor deze terreinen geldt een actueel planologisch regime. De bestaande kantorenlocatie aan de Kleine Landtong en de aanwezige bedrijvigheid op de locatie “Linge Zuid II” maken onderdeel uit van het op 26 juni door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan “Binnenstad en omgeving”. Deze locaties liggen namelijk binnen het beschermd stadsgezicht.

Aanleiding bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is opgesteld voor de actualisatie van de geldende bestemmingsplannen in de plangebieden. Het gaat hier om één uniforme en actuele regeling voor de bedrijventerreinen. Deze regeling voorziet in de vastlegging van de bestaande vergunde situatie voor wat betreft bebouwing en gebruik. In het bestemmingsplan worden geen perceelsoverschrijdende ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Directe aanleiding voor het vaststellen van het bestemmingsplan zijn de actualisatieplicht en digitaliseringsvereisten op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, is een aantal wijzigingen doorgevoerd. Enerzijds naar aanleiding van ingediende zienswijzen, anderzijds betreft het ambtshalve wijzigingen. De wijzigingen die bij vaststelling in het bestemmingsplan zijn aangebracht, zijn vermeld in de Zienswijzennota van mei 2014, dat onderdeel uitmaakt van het vaststellingsbesluit.

Ter inzage

Het bestemmingsplan wordt verbeeld op een landelijke voorziening. Op de gemeentelijke website

www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Vastgesteld -> Bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving” staat een link naar deze landelijke voorziening.

Het bestemmingsplan kan tijdens de openingsuren worden ingezien, in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Gorinchem.

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde periode bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • belanghebbenden bij de ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan;

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

Het beroepsschrift dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van het beroepsschrift en het plan waarop het beroepsschrift betrekking heeft.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Het bestemmingsplan treedt in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Informatie

Voor informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer A. Rietveld van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummer 0183–65 93 17. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl.

Gorinchem, 12 augustus 2014

Naar boven